УНИЦЕФ увеличава подкрепата си в отговор на COVID-19 в България

Детският фонд на ООН дари предпазни средства за националната здравна система

31 Август 2020
Кашони с предпазни средства и защитни облекла с логото на УНИЦЕФ
UNICEF Bulgaria/2020/Yotova

София, 31 август 2020 г. – В подкрепа на отговора на COVID-19 УНИЦЕФ продължава да доставя животоспасяващи материали, за да отговори на някои от най-неотложните нужди и да предпази децата и общностите.  

УНИЦЕФ България предостави на Министерството на здравеопазването лични предпазни средства, включително хирургически маски и защитно облекло. Предпазните средства са предназначени за медицинския персонал на първа линия, който лекува и се грижи за хората, засегнати от вируса. Бяха осигурени също 4000 PCR теста за Военномедицинска академия, както и хирургически маски и защитни облекла на столичната АГ болница „Шейново“.

„УНИЦЕФ България оценява всички национални усилия за справяне с предизвикателствата, пред които се изправят децата и семействата по време на пандемията от COVID-19. По време на кризата УНИЦЕФ работи с различни партньори и подкрепя правителството в решаващата задача да се бори срещу разпространението на COVID-19 и да отговори на въздействието му върху хората.  Пандемията не е свършила, така че все още трябва да сме предпазливи и да спазваме мерките, за да избегнем разпространението на вируса“, заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България. „Благодарни сме за подкрепата на бизнеса и различните ни партньори, които продължават да ни помагат да достигаме до децата и семействата в тези трудни времена“, отбеляза тя. 

УНИЦЕФ в България действа в много направления в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства и до момента, по време на кризата с COVID-19, сме доставили 10 тона материали на над 40 общини. Хигиенни принадлежности и образователни комплекти достигнаха до 3526 семейства с 9448 деца.

УНИЦЕФ България работи и с партньори, за да бъде гарантират достъпът до дистанционно обучение, включително до онлайн обучение, за най-уязвимите деца. Бяха подкрепени 40 образователни медиатори в повече от 20 общини, за да подпомагат дистанционното обучение, а националната кампания „Стара техника за ново начало“, инициирана от Център „Амалипе“, получи таблети, за да помогне на 400 деца да учат дистанционно. Допълнително 13 деца бежанци и мигранти бяха подкрепени с таблети.

Общата стойност на подкрепата на УНИЦЕФ е 143 755 щатски долара, или 250 996 лв.

Като част от отговора на кризата, чрез различни канали УНИЦЕФ непрекъснато информира и подкрепя родители, деца, младежи, бременни и кърмещи жени, както и учители, с информация и насоки.  

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.