УНИЦЕФ става на 75 години

От създаването си през 1946 г. Детският фонд на ООН работи за правата на всяко дете

11 Декември 2021
Деца, на които УНИЦЕФ е помагал през годините
UNICEF/UNI43147/Unknown

София, 11 декември 2021 г. УНИЦЕФ отбелязва своята 75-а годишнина на 11 декември тази година.  Вече 75 години Детският фонд на ООН работи непрестанно за правата на всяко дете по света – което и да е то и където и да живее.

От основаването си през 1946 г. след Втората световна война УНИЦЕФ е на терен при хуманитарни кризи, въоръжени конфликти и природни бедствия в подкрепа на милиони деца. Организацията работи отдадено в над 190 страни и територии, за да спасява детски животи, да защитава правата на децата и да помогне за тяхното по-добро бъдеще.

В България по повод годишнината тази вечер логото на организацията ще бъде прожектирано върху сградата на Националния дворец на културата.

В рамките на инициативите за 75-ата годишнина на УНИЦЕФ тази година се проведе и второто издание на националния младежки конкурс за дигитални рисунки под надслов „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще – Да изградим наново света на децата“. Конкурсът е съвместна инициатива на Националния дарителски фонд „13 века България“, който отбелязва своята 40-та годишнина, и Детския фонд на ООН и в него участваха ученици от 6 училища по изкуства в цялата страна. Младежите бяха насърчени да представят свои творби, като насочат творческата си енергия към 5 глобални приоритета за УНИЦЕФ – изграждане на доверие към ваксините; грижа за психичното здраве; намаляване на дигиталното неравенство с цел по-качествено образование; борба с дискриминацията и защита на околната среда. В конкурса участваха около 30 деца. Предстои творбите да бъдат представени в края на годината.

„УНИЦЕФ продължава да се стреми да създаде по-добър свят за всяко дете. Свят, в който правата на децата са зачетени и в който отваряме възможности за всяко дете. Благодарим на нашите дарители и партньори за това, че подкрепят работата ни за всяко дете“

- заяви Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ в България.

„Днес светът е изправен пред множество кризи – пандемията от COVID-19, климатичните промени, социалните и икономически предизвикателства, нарастващата бедност и неравенство. Те влияят на всички, но засягат най-силно най-уязвимите деца, което прави работата ни още по-отговорна и необходима“, допълни тя.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.