УНИЦЕФ пресъздава насилието и тормоза в училище чрез виртуална реалност

Първата локация, на която може да бъде посетена инсталацията, е НДК

11 Декември 2018
Д-р Джейн Муита с очила за виртуална реалност в инсталацията на УНИЦЕФ, открита в кампанията "Заедно срещу насилието в училище"
UNICEF Bulgaria/2018

11 декември 2018 г., София – Днес в Националния дворец на културата УНИЦЕФ представи интерактивна инсталация в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище“. Всеки, който влезе в своеобразната „синя стая“, посредством виртуална реалност ще се постави на мястото на стотици деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие в училище – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и др. Сред първите посетители на инсталацията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Инсталацията е разположена на 1-ви етаж в НДК, вход А4 и ще остане там до 16 декември включително. След това видеото ще може да бъде видяно на някои от най-оживените и посещавани локации в София. 

„Според изследване, България е сред десетте от 43 изследвани страни, най-силно засегнати от насилието и тормоза в училище. Днес, в рамките на кампанията, ще представим нов подход – ще използваме виртуалната реалност, за да може да се поставим в позицията на ученик, който страда от насилие в училище. Така ще отворим сетивата си, за да започнем да говорим за това и да намалим тези случаи в нашата общност“, обърна се д-р Джейн Муита към присъстващите на откриването.

„Планираме в рамките на следващите три години да разработим и приложим програма за превенция на насилието в училище заедно с Министерство на образованието и науката. В нея са предвидени анализ на ситуацията във всяко училище и създаване на план за всяко конкретно място, повишаване на разпознаването на видовете  насилие и тормоза, информация как и къде може да се получи помощ, въвеждане на нови методи на работа в училищата, активно въвличане на децата, учителите и родителите“, каза Даниела Колева, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

Децата не бива да се чувстват самотни и беззащитни,

а част от общество, което расте взаимно и задружно, защото те са бъдещето на нацията. И двете групи – както тези, които упражняват насилието, така и потърпевшите, всъщност са жертви“, сподели певецът Рафаел Пашамов-Рафи.  

„Сменил съм много училища. Когато бях ученик в Бургас дори се принудих да се запиша на бойни изкуства. След време обаче разбрах, че

не агресията е инструментът, с който трябва да се решават проблемите и конфликтите, а комуникацията

, каза от своя страна изпълнителят и автор Искрен Тончев – Искрата.

Рафи и Искрата подкрепят кампанията „Заедно срещу насилието в училище“.

На 11 декември се навършват 72 години от основаването на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Кампанията „Заедно срещу насилието в училище“ се осъществява съвместно с  Министерство на образованието и науката. Главната й цел е да се повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието, да се намали толерантността към различните му проявления и да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

Ето и графика за януари 2019 г. с местата, на които видеото може да бъде видяно:

Mall of Sofia – Стая с виртуална реалност 

Петък, 11 януари – 12:30 – 19:00 ч.

Събота, 12 януари – 11:00 – 15:00 ч.

The Mall 

Петък, 11 януари  – 16:00 – 20:00 ч.

Събота и неделя, 12 и 13 януари – 11:30 19:30 ч.

Cinema City Mall of Sofia: 

Събота и неделя, 12 и 13 януари –16:00 – 20:00 ч.

Cinema City Paradise Center: 

Събота и неделя, 12 и 13 януари – 16:00 – 20:00 ч. 

Данните:

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници в и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години, според данни от проучване на УНИЦЕФ. Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите, показват данни на друго изследване - върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.