УНИЦЕФ и СПП: Децата по света са пропуснали 39 милиарда хранения в училище от началото на пандемията

Училищното хранене, която често е единствената пълноценна храна за децата през деня, трябва да бъде приоритет при повторното отваряне на училищата

28 Януари 2021
Хранене на деца в училище
UNICEF/UNI212829/Zhanibekov

Ню Йорк/Рим, 28 януари 2021 г.  – Повече от 39 милиарда хранения в училище са пропуснали децата по света от началото на пандемията от COVID-19 заради затварянето на училищата. Това посочва нов доклад, публикуван днес от Изследователския център на УНИЦЕФ „Иноченти“ и Световната продоволствена програма (СПП).

COVID-19: Missing More Than a Classroom отбелязва, че 370 милиона деца по света, много от които разчитат на училищното хранене като ключов източник на пълноценна храна през деня, са пропуснали средно 40% от храненията в училище, откакто ограниченията заради COVID-19 затвориха класните стаи. 

“Въпреки ясните доказателства, че училищата не са основен двигател на заразяването с COVID-19, за милиони деца по света училищата са затворени"

- каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Децата, които разчитат на училищата за дневното си хранене, пропускат не само образованието, но и надежден източник на пълноценна храна. Докато отговаряме на пандемията от COVID-19 и очакваме доставката на ваксините, трябва да поставим като приоритет повторното отваряне на училищата и да ги направим възможно най-безопасни, включително чрез подновени инвестиции в доказани мерки за превенция като чиста вода и сапун във всяко училище по света“, отбеляза тя.

Последните данни показват, че 24 милиона деца са в риск да отпаднат от училище заради пандемията – което ще спъне напредъка при посещаването в училище от последните десетилетия. Училищните програми за хранене могат да предоставят стимули за най-уязвимите деца, които да се върнат в училище.

„Пропускането на пълноценната храна в училище застрашава бъдещето на милиони от най-бедните деца в света. Рискуваме да изгубим цяло поколение“

- заяви Дейвид Бийсли, изпълнителен директор на СПП. „Трябва да подкрепим правителствата за безопасното отваряне на училищата и да възстановим храненията за тези деца. За много от тях пълноценната храна, която получават в училище, е единствената, която получават за целия ден“, коментира той.

По време на пандемията обхватът на основните услуги за хранене е намалял с 30%, включително училищното хранене, осигуряването на витамини и минерали и програмите за насърчаване на пълноценното хранене в страните с ниски и средни доходи, както и на програмите за лечение на тежко недохранване при децата. При ограничителните мерки в някои страни всички училищни програми за хранене бяха отменени.

Световните данни за цялостния ефект от затварянето на училищата върху храненето на децата са ограничени. Все пак проучвания на национално ниво, предишни изследвания на влиянието на кризи върху осигуряването на пълноценна храна и съществуващите дефицити сред децата в училищна възраст и младежите са причина за сериозно безпокойство, се посочва в доклада.

Данни от изследване преди пандемията в 68 страни показват, че преди COVID-19 около 50% от децата между 13 и 17 години споделят за чувство на глад. Според други данни от 17 страни в някои държави до две трети от младежите между 15 и 19 години са с тегло под нормата. Повечето от половината подрастващи момичета в Южна Азия са с анемия.

В най-тежко засегнатите от вируса ебола райони в Западна Африка през 2014 г. се наблюдава повишена несигурност по отношение на храната в страни, които вече имат високи нива на недохранване. Същата тенденция се регистрира и в много страни по време на пандемията от COVID-19, включително в Субсахарска Африка и Южна Азия.

Училищното хранене не само осигурява на децата пълноценна храна и развитие, то предоставя и силен стимул за децата – особено за момичетата и онези от най-бедните и най-маргинализираните общности, да се върнат в училище, когато ограниченията бъдат премахнати.

Колкото по-дълго децата са извън училище, толкова по-голям е рискът да отпаднат от образованието напълно. За момичетата се добавя и рискът за насилствени сексуални отношения срещу облаги и ранен брак.

СПП подкрепя правителствата да адаптират своите програми за училищно хранене, докато училищата са затворени. Докладът отбелязва, че повече от 70 страни осигуряват храна за дома, парична помощ или ваучери за храна, като така намират ценно временно решение за милиони деца. В първите 9 месеца на 2020 г. повече от 13 милиона ученици са получили подкрепа от СПП при 17,3 милиона предходната година.

От началото на пандемията УНИЦЕФ подкрепя националните правителства, за да поддържат услугите за хранене за деца и младежи в училищна възраст. През 2020 г. почти 25 млн. деца и младежи в училищна възраст са се възползвали от програмите за превенция на анемията. В зависимост от ситуацията тези програми съчетават обучение и съвети по отношение на храненето, хранителни добавки с желязо и други съществени витамини и минерали и профилактична проверка за паразити.

УНИЦЕФ и СПП призовават правителствата да поставят като приоритет отварянето на училищата, като се уверят, че здравето и хранителните нужди на децата са посрещнати чрез всеобхватни и висококачествени програми за училищно хранене.

Бележки за редакторите: 

За УНИЦЕФ „Иноченти“ 
Изследователският център „Иноченти“ е самостоятелно научно звено на УНИЦЕФ. Той се занимава с научни изследвания по нови или актуални теми, за да насочи глобалните дебати и изследванията и политиките за всички деца. Моля, посетете: www.unicef-irc.org

За Световната продоволствена програма
Световната продоволствена програма към ООН е най-голямата в света хуманитарна организация, която спасява човешки животи в извънредни условия, бори се за просперитет и устойчиво бъдеще за хората, които се възстановяват от конфликти, природни бедствия и въздействията на изменението на климата.

 

Контакт за медии

Джорджина Томпсън
Комуникации
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: +1 917 238 1559

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.