УНИЦЕФ: Изграждането на доверие към ваксините, отговорът на кризата с психичното здраве и ограничаването на дигиталното разделение са сред ключовите възможности за света след пандемията

В отворено писмо за изграждането наново на света след COVID-19 изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор изтъква 5 урока от глобалната пандемия

17 Февруари 2021
Комплекти с ваксини, доставени на УНИЦЕФ
UNICEF/UN0377611/Nesbitt

Ню Йорк, 17 февруари 2021 г. Възстановяването на глобалното доверие във ваксините, отговор на предизвикателствата на психичното здраве и благосъстоянието на младежите, борбата с дискриминацията, борбата с климатичните промени и ограничаването на дигиталното разделение са най-големите възможности за децата, които пандемията от COVID-19 представя пред международната общност. Това заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор в своето годишно отворено писмо.

В писмото, публикувано в момент, в който УНИЦЕФ стартира инициативи по цял свят по повод своята 75-а годишнина, Фор очертава как, докато светът продължава да се бори с пандемията, трябва да се възползваме от ключовите възможности, които тя предлага, за да изградим отново един по-добър свят за децата. 

„В навечерието на 75-годишнината на УНИЦЕФ нека си напомним, че тази организация е създадена в разгара на друга историческа криза, а именно Втората световна война. Тогава лесно бихме се почувствали безпомощни от мащаба на проблемите, пред които са се изправяли децата в опустошения от войната свят. Но ние преосмислихме възможностите. Изградихме нови здравни и социални институции по целия свят. Победихме едрата шарка и полиомиелит. Създадохме Организацията на обединените нации. Историята ни предизвиква отново“, пише Фор.

По отношение на ваксините Фор предупреждава, че колебанието дали да се ваксинираме ще окаже силно влияние върху способността да преодолеем COVID-19. Докато работим с правителствата, с партньори и дарители, за да помогнем за купуването, транспортирането и доставката на ваксините в целия свят, трябва също така да изградим доверие във ваксините, за да може обществото да ги приеме, пише Фор. „Без доверие ваксините са просто скъпи флакони в лекарския кабинет“, допълва тя.

За психичното здраве Фор казва, че COVID-19 е довел до обезпокоителен ръст на случаите на психично разстройство сред децата и младите хора, и призовава международната общност да направи повече. „Държавите трябва да отделят заслужени средства по този въпрос, драстично да разширят услугите за психично здраве и подкрепата на младите хора в общностите и училищата. Също така трябва и да надграждат родителски програми, за да гарантират, че децата от уязвими семейства получават подкрепата и защитата, от която се нуждаят у дома“, отбелязва тя.

Във връзка с ограничаването на дигиталното разделение Фор изтъква, че ограничителните мерки по света са разкрили дигиталната неравнопоставеност. По време на пика на затваряне на училища в началото на 2020 г. около 30% от учениците в света не са имали достъп до дистанционно обучение – някои са същите деца, които вече едва ли имат достъп до качествено образование. Писмото призовава за повторно изграждане на образованието и ограничаване на дигиталното разделение, като бъдат използвани дигиталните инструменти за скок в бъдещето.

На финала писмото изтъква колко важен е този момент на възможности. Международната общност трябва да подкрепи  приобщаващо възстановяване, което дава приоритет на инвестициите за децата. Тази година, когато УНИЦЕФ празнува 75 години от преосмислянето на бъдещето на всяко дете, нека незабавно да подкрепим децата и младежите, защото като създаваме възможности, насърчаваме мечтите им и ги подкрепяме през всеки етап от техния живот“, отбелязва Хенриета Фор.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.