УНИЦЕФ започва да доставя спринцовки за глобалната имунизационна кампания срещу COVID-19 в рамките на КОВАКС

100 000 спринцовки ще пристигнат на Малдивите, скоро и още държави ще получат доставки

24 Февруари 2021

НЮ ЙОРК, 23 февруари 2021 г. – От хуманитарния си склад в Дубай УНИЦЕФ изпрати с въздушен транспорт към Малдивите 100 000 спринцовки и 1000 предпазни кутии за ваксините срещу COVID-19. Това е част от първата вълна доставки на спринцовки, свързани с помощта за борбата срещу COVID-19, които ще започнат в близките дни. Кот д’Ивоар и Сао Томе и Принсипи също са включени в първия етап на доставки.

Очаква се спринцовките от 0,5 мл и предпазните кутии да пристигнат в Мале на Малдивите във вторник. През следващите няколко седмици УНИЦЕФ ще достави над 14,5 милиона спринцовки от 0,5 мл и 0,3 мл с автоматично блокиране до повече от 30 държави. Спринцовките от 0,5 мл са предназначени за използване с ваксината на Индийския серумен институт/„Астра Зенека“, а тези от 0,3 мл трябва да се използват с ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“.

„В тази глобална борба срещу пандемията от COVID-19 спринцовките са не по-малко значими от самата ваксина“, сподели изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Крайно необходимо е да бъдат осигурени достатъчно запаси от спринцовки във всяка държава преди пристигането на ваксината, за да може тя да се прилага безопасно. Това би позволило имунизацията да започне незабавно и би помогнало да обърнем хода на този ужасен вирус.“

Спринцовки по този първоначален транш ще получат държавите, включени в програмата за разпределение на КОВАКС, които са подали заявки до УНИЦЕФ за доставка на спринцовки. Тези доставки ще подпомогнат ваксинацията срещу COVID-19 на регионално ниво и са част от дейността по програмата КОВАКС за предоставяне на ваксини на всички участващи държави.

Спринцовките от 0,5 мл се изпращат от хуманитарния склад на УНИЦЕФ в Дубай, а спринцовките от 0,3 мл и 2 мл ще бъдат транспортирани директно от производител в Испания. Пратките ще включват и предпазни кутии за тяхното безопасно изхвърляне.

И двата вида спринцовки са с автоматично блокиране, което означава, че не могат да се използват отново след прилагане на единична доза от ваксината. Това намалява риска от инфекция с болести, предавани по кръвен път, вследствие повторна употреба на една и съща спринцовка.

В по-мащабен план през 2021 г. УНИЦЕФ ще предостави до 1 милиард спринцовки и 10 милиона предпазни кутии на отделни държави, за да се гарантира готовността им за ваксинацията срещу COVID-19. С цел да отговори на търсенето на тези жизненоважни изделия и за да се подготви за по-мащабната имунизационна кампания срещу COVID-19 в 82 държави с ниски и средни доходи, УНИЦЕФ създаде запас от близо половин милиард спринцовки в складовете си в Копенхаген и Дубай.

УНИЦЕФ си сътрудничи с авиокомпании, логистични оператори и спедитори, за да гарантира, че спринцовките се третират като приоритетни товари, независимо дали се изпращат директно от производител, или от складове на УНИЦЕФ до съответното пристанище на страната на местоназначение. Макар че първите доставки ще бъдат осъществени по въздух, повечето спринцовки и предпазни кутии ще бъдат транспортирани по море, тъй като заемат по-голямо пространство като товар.

Целта на УНИЦЕФ е да осигури 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 за доставка през 2021 г. Още преди COVID-19 УНИЦЕФ вече беше най-големият единичен купувач на ваксини в света, доставяйки над 2 милиарда ваксини годишно, за да достигнат те до близо една втора от децата под 5-годишна възраст по цял свят. Освен това всяка година агенцията набавя и доставя приблизително от 600 до 800 милиона спринцовки за редовни имунизационни програми.

КОВАКС е инициатива за глобално сътрудничество, ръководена съвместно от ГАВИ – Алианса за ваксините, Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI) и СЗО, и включва УНИЦЕФ, който ръководи поръчките и доставките, както и подготовката на държавите за получаване на ваксините.


Бележки за редакторите:

Свалете снимки и допълнителни кадри оттук, включително специален снимков материал за спринцовките от склада в Дубай и на път от Дубай до Малдивите.

Контакт за медии

Сабрина Сидху
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: +1 917 4761537,
Имейл: ssidhu@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.