УНИЦЕФ: Закрилата на децата трябва да е висш приоритет при отговора на засиления бежански натиск 

Изявление на Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия и специален координатор за действията, свързани с бежанци и мигранти, в Европа

03 Март 2020
Афганистанско момиче на границата между Турция и Гърция
UNICEF/UNI307801/Almohibany
Афганистанско момиче на границата между Турция и Гърция

Женева, 3 март 2020 г.  -  "Смъртта на дете, което е било сред близо 50 души на лодка, преобърнала се до гръцкия остров Лесбос вчера, е трагично напомняне за ужасяващите пътувания, които предприемат най-малките бежанци и мигранти в търсене на безопасност в Европа. 

По море, при прекосяване на граници или в засегнатите от конфликт зони, от които бягат, децата са първите жертви. В последните седмици ескалиращото насилие в Северозападна Сирия доведе до разселването на 575 000 деца.  Около 40% от няколкото хиляди души, които в момента се намират близо до Одрин и по границата между Турция и Гърция, са жени и деца. Държавите трябва да направят всичко възможно, за да защитят най-невинните. 

УНИЦЕФ заедно с партньорите си е на терен, за да отговори на най-неотложните нужди на децата, като помага с осигуряването на подслон, вода, хигиенни материали, одеяла и други нехранителни продукти. Работим също, за да посрещнем спешните нужди на хората по турската граница с България, където бяха съобщени случаи на отблъскване.

Децата и семействата, принудени да напуснат домовете си, очакват от политическите лидери съвместни решения, включително финансова и политическа подкрепа за държавите, които приемат нуждаещите се от помощ, както и сериозни ангажименти за презаселването на най-уязвимите сред тях. 

Сега е времето всички заинтересовани страни да спазят международните си ангажименти да защитават децата от насилие и вреди без значение кои са и откъде идват. Сега е времето да осигурим безопасен достъп до убежище и международна закрила, а не да прибягваме до действия и изявления, които подбуждат ксенофобия или дискриминация.  

Сега е и времето за европейска солидарност с Гърция и Турция, които показаха на света своята щедрост с приемането и настаняването на голям брой деца и семейства. Нито една държава не може сама да се справи с потока от бежанци и мигранти. Всички страни имат полза от съвместната работа за закрила на децата и семействата. 

Децата бежанци и мигранти, които така или иначе са уязвими, се нуждаят от спешна закрила. Никое дете не трябва да рискува живота си или бъдещето си в желанието си да бъде в безопасност."

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.