УНИЦЕФ: Войната в Украйна доведе до прекъсвания в образователния процес за повече от 5 млн. деца

В Международния ден на образованието УНИЦЕФ призовава за по-голяма подкрепа за образованието на децата в Украйна и в страните, приемащи бежанци

24 Януари 2023
Момче разлиства учебник
UNICEF/UN0686464/Gilbertson - Highway Child

София/Киев/Ню Йорк, 24 януари 2023 г.  – Продължаващата война в Украйна доведе до прекъсвания в образователния процес за повече от 5 милиона деца. Това предупреждава УНИЦЕФ, като призовава за засилена международна подкрепа, за да гарантираме, че нито едно дете не е изоставено.

Влиянието на 11-те месеца от конфликта допълва двете изгубени години на обучение заради пандемията от COVID-19 и повече от 8 години война за децата в източна Украйна.

„Училищата и детските градини дават на децата ключово чувство за рутина и безопасност, а пропускането на учебен материал може да има последици за цял живот“, заяви Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. „Няма бутон за пауза. Не е вариант образованието на децата просто да се отложи и да се върнем към него, след като приключим с други приоритети, без да рискуваме бъдещето на цяло поколение“, допълни тя. 

Деца от Украйна посещават уроци по български език
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

2250 деца от Украйна са обхванати от образователната система в България. Деца от Украйна учат в 431 български училища и 220 детски градини, от които 101 училища и 3 детски градини са в София.

„Образованието и училището са жизненоважни за всяко дете. УНИЦЕФ ще продължи да помага на разселените деца, така че да учат и да се развиват в България. Заедно с партньори УНИЦЕФ подкрепя достъпа до образование  на над 4000 деца през настоящата учебна година, включително чрез уроци по български език и безопасни пространства за учене и игра“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.       

В Украйна продължаващата употреба на експлозивни оръжия, включително в населени места, означава, че хиляди училища, детски градини и други образователни институции в страната са пострадали или са разрушени. В същото време много родители и полагащи грижи лица не желаят да изпращат децата си на училище от загриженост за тяхната безопасност.

В Украйна УНИЦЕФ работи с правителството, за да помогне на децата да се върнат към обучението в класните стаи, където това е безопасно, да учат онлайн или да използват други алтернативи в общността, ако присъственото обучение не е възможно.

Момче от Украйна пише домашни на свещ заради липса на електричество
UNICEF/UN0755379/Filippov

Докато 1,9 млн. деца имат достъп до онлайн обучение, а 1,3 млн. се обучават комбинирано – присъствено и онлайн, последните нападения срещу енергийната инфраструктура доведоха до спиране на тока и оставиха почти всяко дете в Украйна без достъп до електричество, което означава, че дори посещаването на часовете онлайн е продължаващо предизвикателство. 

Ситуацията извън Украйна също е притеснителна – две от всеки три деца бежанци от Украйна в момента не са обхванати от образователната система в приемащата ги страна. Причина за това са няколко фактора, включително възможностите за дистанционно обучение и фактът, че в началото на кризата и през лятото много семейства бежанци предпочетоха онлайн обучението, вместо да посещават местни училища, с надежда, че ще могат да се върнат у дома бързо. 

„УНИЦЕФ ще продължи да работи с правителството на Украйна и правителствата на приемащите страни, за да предложим решения в помощ на децата в райони на конфликт и разселените от домовете си, за да могат да продължат образованието си“, заяви Афшан Кан.

УНИЦЕФ призовава за спиране на атаките в Украйна срещу образователни институции и гражданска и енергийна инфраструктура, на които разчитат децата и семействата. Призоваваме за увеличена подкрепа, за да гарантираме, че децата имат достъп до материали и пособия за обучение, които да им помогнат да продължат да учат и да общуват със своите връстници и учители, както и за подкрепа за възстановителния план за Украйна и усилията да се възстановят училищата и детските градини. 

В страните, приемащи бежанци, УНИЦЕФ призовава да се постави като приоритет интеграцията на децата бежанци от Украйна в националните образователни системи, особено в ранното детско образование и началното училище – с квалифицирани учители, обучителни материали и пространства за подкрепа на присъственото обучение, както и тяхното развитие и благосъстояние. Важно е съответните власти да идентифицират и преодолеят регулаторните и административните бариери, които възпрепятстват достъпа на децата до формално образование на всички нива и да осигурят ясна и достъпна информация на семействата бежанци.

Там, където не може веднага да се осигури достъп до образователната система, УНИЦЕФ призовава за създаването на възможности за учене, особено при децата в прогимназиалния и гимназиалния етап на образованието. 

Вижте как УНИЦЕФ помага на децата бежанци от Украйна в България и повече за работата на УНИЦЕФ в Украйна 

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.