УНИЦЕФ България разкрива ресурсен център за популяризиране на модела „ЗонаЗаКрила“ за подкрепа на деца и семейства, пострадали от насилие

Започва кампания за набиране на средства за развиване на модела „ЗонаЗаКрила“ в три нови области в страната

06 Юни 2023
УНИЦЕФ България разкрива ресурсен център за популяризиране на модела „ЗонаЗаКрила“ за подкрепа на деца и семейства, пострадали от насилие
UNICEF Bulgaria/2023/Minkov
Blocks
Две ръце, наподобяващи крила, лого на Зона за закрила
UNICEF/2014

София, България, 06.06.2023 г. „Зона ЗаКрила“ е единственото място в България за цялостна защита и подкрепа на деца, пострадали или свидетели на насилие, и техните родители. Моделът е иновативен за страната и създаден с подкрепата на УНИЦЕФ в партньорство с правителството, Общините София, Шумен и Монтана, Институт за социални дейности и практики (ИСДП) и Фондация "Асоциация Анимус".

От създаването си през 2016 г. досега трите пилотни центъра в София, Шумен и Монтана са подкрепили  над 3200 деца и родители.

Това стана ясно на среща с журналисти в центъра в София, по време на която бяха споделени и резултатите от независимата външна оценка на модела и услугите, които предоставят трите центъра.

Оценката показва, че услугите са подходящи, ефективни и високо ценени от децата, техните родители и специалистите от системата за закрила на детето, образованието, правоприлагащите органи и правосъдието. 100% от децата съобщават, че центровете за закрила и подкрепа са помогнали за положителни промени в живота им, а 93,3% от родителите споделят, че собственият им живот също се е подобрил в резултат на работата със специалистите от „Зона ЗаКрила“.  Децата споделят, че в резултат на подкрепата се чувстват по-спокойни и по-уверени, способни са да се възстановят от травмата и да преодолеят депресията и негативните чувства на срам и вина. Те са подобрили взаимодействието си с връстниците и учителите в училище и са подобрили академичните си постижения в училище.

От 1 април 2023 г. Столична община пое финансирането на детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в София.

Това обявиха на срещата представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн и кметът на София Йорданка Фандъкова. В него се разкрива и специализиран ресурсен център, който ще работи за популяризиране на модела и разпространението му в още три нови области в страната.

Целта е да бъдат подпомогнати с директна подкрепа още поне 450 деца и семейства, да бъдат обучени поне 150 специалисти, които ще могат да окажат допълнителна и по-качествена подкрепа на още 1800 деца в риск и техните родители.

„Насилието над деца не е изолиран феномен, то съществува навсякъде – във всяка държава, общество и социална група. На всеки 5 минути, някъде в света умира дете в следствие на упражнено над него насилие.  Мисията на „Зона ЗаКрила“ е децата, пострадали или в риск от насилие в България, да имат отново крила, без да носят тежките последствия от травмата или да се чувстват заплашени от нова агресия. В последните няколко години Столична община подкрепя УНИЦЕФ и партньорите ни в тази мисия под различна форма и сме изключително радостни и благодарни, че това сътрудничество доведе до стратегическо обединяване на силите ни в справянето с този феномен в дългосрочен план“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„Винаги може да разчитате на нашата подкрепа, особено когато става дума за социални услуги, предназначени за деца, пострадали от насилие, и техните семейства“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Представителят на УНИЦЕФ в България за срещна с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова в Зона ЗаКрила - детски център за застъпничествно и подкрепа в София
UNICEF Bulgaria/2023/Minkov

Основните услуги, които се предоставят на децата и родителите в центровете „Зона ЗаКрила“, са кризисна интервенция при нужда от спешна реакция; социална, психологическа и терапевтична подкрепа, насочени към преодоляване на травмата и последиците от насилието; съдействие за медицинско освидетелстване и достъп до нужните здравни грижи; правна помощ, както и подкрепа за щадящо изслушване в „Синя стая“ с цел избягване на  допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване като се защитят неговите права и най-добър интерес и в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай.

Работи се както с деца и родители, които вече са пострадали, така и такива, които са в опасност или са извършили различни прояви. Екипът е на разположение денонощно за реакция по всички видове насилие. Като част от работата по превенция центровете работят с различни общности, детски градини и училища, за да подобрят разбирането за различните видове насилие, последиците от него и как то може ефективно да бъде предотвратено. Екипите работят в сътрудничество с отделите за закрила на детето, образователната система, полицията, прокуратурата и съда, улеснявайки усилията на всички институции около детето да бъдат в негов най-добър интерес.

Повече за кампанията на УНИЦЕФ за набирането на средства за прилагане на модела  „Зона ЗаКрила“ в три нови области и как може да ни подкрепите може да разберете тук.

Припомняме и данните от националното представително проучване, проведено по поръчка на УНИЦЕФ, които показват, че 47 процента от децата в България или всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст.

•       Емоционалното насилие е най-често срещаният вид (45,9%), следвано от физическо (31,2%), сексуално насилие (15,6%) и пренебрегване (10,5%).

•       Всяко седмо дете съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз и преследване, особено в социалните мрежи.

•       Насилието най-често се наблюдава сред децата в училище (38,3%), следвано от това в общността (37,6%) и у дома (30,9%).

•       Повече от една трета (35,9%) от децата с увреждания са преживели физическо насилие в сравнение с 15,9% от децата без увреждания; освен това почти една четвърт (22,5%) от децата с увреждания са пострадали от насилие в училище в сравнение със само 4,3% от децата без увреждания.

•       Всяко трето дете (34,8%) заявява, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

Насилието засяга физическото и психическото здраве и развитие на децата, както и способността им да учат и да изграждат взаимоотношения с други хора и да станат независими и успешни възрастни и родители.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.