Украински бежанци представят традиционни ястия и сувенири на коледен базар в София

УНИЦЕФ подкрепя участието им като част от кампанията „Коледа е възможна за всяко дете“

19 Декември 2022
Хора купуват традиционна украинска храна на коледен базар в София
UNICEF Bulgaria/2022

София, 19 декември 2022 г. Бежанци от Украйна участват в коледен базар в София с подкрепата на УНИЦЕФ, за да представят свои ястия, занаяти и традиции в празничните дни.

Над 20 малки украински фирми и предприемачи, както и украински готвачи, пекари и занаятчии, ще представят своите продукти от 19 декември в продължение на две седмици в столицата. Традиционни ястия и ръчно изработени сувенири се продават в две коледни къщички на общността на украинските бежанци в Коледен парк на площад „Славейков“.

УНИЦЕФ подкрепя участието им на базара като част от кампанията „Коледа е възможна за всяко дете“. Кампанията, реализирана с подкрепата на правителството на САЩ, има за цел да даде глас на украинските семейства, намерили убежище в България, и да насърчи тяхната интеграция и солидарността в българското общество.

След почти 10 месеца далеч от страната си украинските семейства правят всичко възможно да се интегрират в приемащите общности, като учат български език, записват децата си на училище, търсят работа или започват малък бизнес

заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Благодарение на топлото посрещане и подкрепата в България децата бежанци могат да празнуват Коледа в мир тук, докато мислите ни са с всички деца, които живеят на места, разкъсвани от война. В знак на благодарност към тази гостоприемственост украинските бежанци са мотивирани да покажат признателността си на българите чрез своята храна и култура

допълни тя.

Коледен базар в участието на украински бежанци в София
UNICEF Bulgaria/2022

От 19 декември до края на месеца посетителите на базара могат да опитат различни украински лакомства като вареники с различен пълнеж, сирники (палачинки със сметана), борш с пампушки (чеснови питки), Карпатски чай и Лвовски чийзкейк.

На гостите ще бъдат предложени и традиционни коледни сладкиши, които украинските майки и баби приготвят по време на празниците за своите деца и внуци.

Посетителите ще могат да купят също бижута и играчки, ръчно изработени от украински жени бежанци, както и чанти с традиционни орнаменти, свещи, декорация, аксесоари за дома и др. Украинските щандове ще привлекат и хората, които търсят специална украса за своите коледни елхи и подаръци, като например бижута от мъниста, направени от 11-годишната Катерина от Донецкия регион.

„В Украйна имах много хобита, занимавах се със спорт и музика. Сега ми остана само изработването на пръстени, гривни и обеци от цветни мъниста, което ми помага да се откъсна от негативните мисли. Преди правех подаръци за себе си и приятелите си по специални поводи. Имам много идеи и искам и други хора да притежават тези бижута, които да им създадат празнично настроение“, сподели Катерина, избягала от войната от град Бахмут в източна Украйна през април, която сега посещава училище в Харманли.

Blocks
Украински ястия на коледен базар в София
UNICEF Bulgaria/2022

Освен да пазаруват, посетителите на базара ще могат и да направят дарение към благотворителни организации, подкрепящи украински деца бежанци в България, които са направили играчки за украсата на две коледни дръвчета на базара.

В коледните празненства ще участват и украински деца, които ще пеят традиционни украински и български песни.

От началото на войната УНИЦЕФ работи с правителството, местните власти и други партньори в България, за да подкрепи децата бежанци от Украйна и техните родители и да подобри достъпа им до образование, закрила и здравеопазване.

С все по-ниските температури през зимата УНИЦЕФ увеличава програмите си за подкрепа за най-уязвимите деца, включително и децата бежанци, като доставя топли дрехи, одеяла, образователни и хигиенни материали чрез партньорски организации в страната.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.