Стартира партньорство между UNICEF и JA Europe в подкрепа на младите украински бежанци

Партньорството, наречено UPLIFT Youth, цели да помогне на уязвимите младежи, пристигнали от Украйна

25 Октомври 2022
Партньорството, наречено UPLIFT Youth, цели да помогне на уязвимите младежи, пристигнали от Украйна
UNICEF and JA Europe

UNICEF и Junior Achievement Europe обявяват началото на ново партньорство в подкрепа на младите украински бежанци в Европа.


Партньорството, наречено UPLIFT Youth, цели да помогне на уязвимите младежи, пристигнали от Украйна, да изградят умения и начин на мислене, с които даповишат своята ангажираност, участие и чувство за принадлежност в обществото. Местните младежи също ще играят важна роля в проекта – да помогнат на връстниците си в процеса на интеграция. Всичко това цели да насърчи предприемаческия дух и да подпомогне младежите в преминаването от образование към работа.


В проекта ще се включат единадесет страни – България, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат подкрепени от екипите на Junior Achievement в Гърция, Италия и Украйна.


Чрез комбиниране на своите опит и експертност UNICEF и JA Europe се стремят да подобрят уменията им и да им дадат увереност, така че да бъдат по-добре разбрани от приемащите общностите относно силните им страни и предизвикателствата, които срещат. Всички страни се надяват да увеличат нивата на младежка заетост, да подпомогнат икономическото развитие и да допринесат за създаването на ярки граждански общества в Европа.


Нина Ференцик, Регионален съветник по въпросите за младежко развитие в регионалния офис на UNICEF за Европа и Централна Азия, казва: „Щастливи сме, че сътрудничеството между UNICEF и някои местни JA организации в миналото постави основите на този пан-европейски проект. JA Europe и UNICEF, съвместно с голям брой местни организации и млади хора, имат възможност да въздействат по възможно най-смисления начин на животите на младите украинци и останалите младежи в Европа. За тази цел ние наблягаме на споделените ни ценности, ориентирани към уважение и солидарност".


Салваторе Нигро, изпълнителен директор на JA Europe, казва: „За да се справим с необикновените предизвикателства, пред които сме изправени, трябва да сме готови на необикновени дейности: благодарим на UNICEF за вярата в силата на JA. Комбинацията от изключителния опит и експертност на всеки от нас, заедно с ясния фокус на нашите общи усилия, със сигурност ще помогнат на младите украинци в процеса на интеграция и изграждане на успешен живот. За нас, JA Europe, е истинска чест да си сътрудничим с носители на Нобеловата награда за мир."


Мариам, 18-годишно момиче от Сомалия, взело участие в съвместен проект на JA Greece и UNICEF, споделя: „В професията си харесвам най-много това, че работим в екип. Научих се как да комуникирам пълноценно с хора от различни култури. В бъдеще искам да уча нови езици.“

„Радваме се да започнем това партньорство с Junior Achievement, което ще адресира един от най-належащите проблеми в света – пропастта в липсата на умения у младите хора. Последните проучвания на UNICEF показват, че три от всеки четири младежи на възраст между 15 и 24 години не успяват да придобият уменията, необходими за работа. Това партньорство е възможност да подкрепим младите хора в тяхното развитие и да създадем благоприятна среда, в която те да създават иновативни решения в полза на обществото и икономиката.“, заяви представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн.


“Във времена на пандемия, военни конфликти и икономически кризи, от най-голямо значение е да предоставяме подкрепа и грижа за хората в нужда. Вълнуваме се от възможността да обединим усилията си с UNICEF, за да работим в областта на образованието като инвестираме в разширяването на образователните и предприемаческите възможности за младежите, за да ги подкрепяме и окуражаваме.”, заяви Милена Стойчева – изпълнителен директор на JA Bulgaria.


Продължителността на проекта е до края на 2023 г. В него ще се включат 11 страни, с възможност за разрастване и обхващане на още държави в Европа.

UNICEF and JA Europe

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.