Становище на Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ по повод предложения от Европейската комисия Пакт за миграцията и убежището

.

24 Септември 2020
Деца бежанци и мигранти
UNICEF/UNI307808/Almohibany
Дете гледа през прозореца на автобус близо до турско-гръцката граница в Пазаркуле, Одрин в Турция на 29 февруари 2020 г.

НЮ ЙОРК / ЖЕНЕВА, 23 септември 2020 г. - „Пактът за миграцията и убежището, предложен от Европейската комисия, предоставя уникална възможност да се даде приоритет на отстояването на правата на децата бежанци и мигранти в законодателството и политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището, както и за справяне с нечовешките условия и системните провали  като част от миграционната политика в Европа.

УНИЦЕФ е изцяло отдаден на работата с държавите-членки и институциите на Европейския съюз за спазване на специфични разпоредби в Пакта, които осигуряват по-добра защита на децата.

„Децата бежанци и мигранти, много от които са избягали от крайна бедност, конфликти и немислими зверства, имат право да бъдат в безопасност и да развиват пълния си потенциал. Те очакват европейските лидери да използват тази възможност за укрепване на системите за убежище и прием и за управление на миграцията и границите по начин, който е хуманен и отстоява техните права, залегнали в Конвенцията за правата на детето.

 „Неотдавнашните опустошителни пожари в Мория показаха уязвимостта на сегашната система. УНИЦЕФ приветства позицията, че всички деца, напускащи родните си страни като бежанци и мигранти, се нуждаят от специална защита, независимо дали пътуват сами или със семействата си.

Мерките и процедурите, съчетани със справедлив и ефективен режим на закрила, който гарантира правото на помощ, трябва да бъдат приложени в практика. УНИЦЕФ е готов да работи с правителства, национални и международни партньори в подкрепа на страните и по-специално тези, които са приели най-голям брой бежанци и мигранти, така че всяко дете да има възможност да разгърне пълния си потенциал. Защото децата са деца.

Контакт за медии

Марикси Меркадо
Комуникации
УНИЦЕФ
Тел.: +41 79 756 7703

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.