Соня Йончева: “Позволетe на децата да се себеизразяват и ще се изумите от резултата!“

В навечерието на Световния ден на детето Националният посланик на добра воля сподели една сцена с УНИЦЕФ и други високопоставени представители на ООН, за да се застъпи за детските права

18 Ноември 2023
Националният посланик на добра воля сподели една сцена с УНИЦЕФ и други високопоставени представители на ООН, за да се застъпи за детските права
United Nations/2023/Zeyu He

София, 18 Ноември 2023 – Специално събитие, озаглавено „Ангажирани с реализирането на правата на всяко дете: вечер със световноизвестното сопрано Соня Йончева, Национален посланик на УНИЦЕФ България“ се проведе в Двореца на нациите в Женева. Целта бе да се подчертае важността на детските права в навечерието на Световния ден на детето (20 ноември); да се отбележи и предстоящата 100-годишнина от приемането на Женевската декларация (от 1924 г.), която за първи път в историята дефинира факта, че децата имат свои специфични права; както и да се ознаменува избирането на България за член на Съвета на ООН по правата на човека (с мандат 2024-2026г.), който поставя акцент върху отстояването на детските права, борбата с дискриминацията, овластяването на момичетата и жените, популяризирането на добри практики за приобщаване на децата с увреждания в образователната система.

Събитието беше организирано от Мисията на България в Женева и Офиса на ООН в Женева, в сътрудничество с Дипломатическия клуб в Женева и Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, с подкрепата на УНИЦЕФ България. 

Повече от 6 десетилетия след учредяването на Световния ден на детето положението, в което се намират децата, е далеч от идеалното. Само през последната година твърде много деца загубиха живота си по време на въоръжени конфликти, а много други бяха принудени да напуснат домовете си и да потърсят спасение от войната далеч от дома.“, заяви г-жа Реджина Де Доминичис, Регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, Специален координатор за бежанската и мигранстка криза в Европа и Представител на УНИЦЕФ в ООН-Женева. Тя добави: „В условията на продължаващите кризи децата ни учат на издръжливост, смелост и надежда за по-добро бъдеще. Когато ставаме свидетели на техния непоколебим дух, става пределно ясно, че наша обща отговорност е неуморно да се стремим към създаването на свят, който наистина си заслужава да бъде празнуван за всяко дете.”

Световноизвестната оперна прима и Национален посланик на УНИЦЕФ България Соня Йончева, която участва в стратегически диалог с г-жа Де Доминичис, отбеляза в продължение на нейните мисли:

Повечето от вас в тази зала са дипломати – за мен изкустовото е моята дипломация. Това е нещо, към което изпитвам голяма страст, защото съм видяла с очите си въздействието му в реалния живот. Това е универсален език на базата на емоция. Изкуството – музика, пеене, танци, рисуване и т.н. – развива творческото мислене на децата и им позволява да разгърнат истинския си потенциал, заяви Соня Йончева в зала, пълна с високопоставени официални лица и гости. Тя добави: Но какви са другите ползи, които изкуството може да донесе в живота на всяко дете: във времена на толкова много войни то създава мир и толерантност; във времена на толкова силен стрес за мнозина, то благоприятства психичното здраве; и най-вече: изкуството може да даде на маргинализирани и уязвими деца нови хоризонти в живота – да открият себе си, на какво са способни, да повярват във възможностите си и да допринесат за развитието на обществото.“

Соня Йончева, Национален посланик на УНИЦЕФ България“  в Двореца на нациите в Женева
UnitedNations/2023/Zeyu He

Българското сопрано и майка на две деца подчерта, че всички деца трябва да имат шанса да се докоснат до изкуството – като превантивна мярка срещу редица предизвикатества и като инстумент за оваластяване на множество момичета и момчета. Тя призова дипломатите да уважват изкуството, да инвестират в него, да изложат децата на въздействието му и да им позволят да се себеизразяват чрез него. За да демонстрира силата на това послание, кулминацията на вечерта бе съвместно изпълнение на уязвими деца от специализирания образователен проект на музикалната консерватория в Женева “MusicEnsemble” с тяхната кръстница и ментор Соня Йончева.

В своето приветствие към гостите Негово Превъзходителство постоянният и пълномощен посланик на България в ООН-Женева Юрий Щерк заяви: Щастлив съм, че можем да отбележим заедно, в светлината на избирането на България за член на Съвета на ООН по правата на човека, значими развития в зачитането на детските права. Мотото на нашата кампания бе „Ангажирани да допринесат“: да допринесем към каузата на човешките права у дома и по света. И като приоритет решихме да подкрепим развитието на адекватни политики, които да осигурят реализирането на правата на всички деца, без дискриминация – включително чрез универсален достъп до образование, подобрена училищна среда и качествено онлайн учене. С нетърпение очакваме да се захванем с тези дейности, като се има предвид вече вековното съзряване на разбирането, че децата са носители на права, гарантиращи им специална грижа, закрила и подкрепа.“

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.