СЗО, УНИЦЕФ и „Лансет“: Светът не успява да осигури на децата добро здраве и подходящ климат за тяхното бъдеще

Докато климатичните и търговските заплахи се засилват, СЗО, УНИЦЕФ и „Лансет“ призовават за радикално преосмисляване на детското здраве

19 Февруари 2020
Светът не успява да осигури на децата добро здраве и подходящ климат за тяхното бъдеще
UNICEF/UNI209799/Karimova

НЮ ЙОРК/ЛОНДОН/ЖЕНЕВА, 19 февруари:  Никоя страна не защитава адекватно здравето на децата, околната среда и бъдещето им. Това показва ключов доклад, публикуван днес от комисия от над 40 експерти по детско и юношеско здраве от целия свят. Комисията е съставена от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и „Лансет“.  

Докладът „Бъдеще за децата по света“ посочва, че здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в света е под непосредствена заплаха от екологична деградация, климатични промени и експлоататорски маркетингови практики, които натрапват на децата силно обработени „бързи храни“, сладки напитки, алкохол и тютюн.

„Въпреки подобренията по отношение на детското и юношеското здраве в последните 20 години, напредъкът е спрял и се очаква тенденцията да се обърне“, заяви бившият премиер на Нова Зеландия и съпредседател на комисията Хелън Кларк.

„Около 250 милиона деца под 5-годишна възраст в страните с ниски и средни доходи са в риск да не достигнат потенциала си за развитие според показателите, свързани с изоставането в растежа и бедността. Още по-обезпокоително е, че всяко дете в света сега е изправено пред екзистенциалната заплаха от климатичните промени и търговския натиск“, допълни тя.

„Страните трябва да преразгледат подхода си към здравето на децата и младежите, за да се уверят, че не само се грижим за децата си днес, но и предпазваме света, който те ще наследят в бъдеще“, каза още Кларк.

Засилващите се климатични промени застрашават бъдещето на всяко дете

Докладът включва нов глобален индекс за 180 страни, който сравнява представянето им от гледна точка на детското развитие, включвайки данни за оцеляването на децата и тяхното благосъстояние, като здраве, образование и хранене; устойчивост като показател за емисиите на парникови газове, равнопоставеност и разликите в доходите. Първите и последните 10 страни, Интерактивен индекс, Пълен глобален индекс на стр. 35-38  [1]


Според доклада, докато най-бедните страни трябва да положат повече усилия, за да подкрепят възможностите на децата да живеят здравословно, прекомерните въглеродни емисии – идващи непропорционално от по-богатите държави, застрашават бъдещето на всички деца. Ако глобалното затопляне надвиши 4 градуса по Целзий до 2100 г. в съответствие с настоящите прогнози, това би довело до опустошителни последствия за здравето на децата заради повишаващите се нива на океаните, горещите вълни, разпространението на заболявания като малария и денга, както и недохранването.

Индексът показва, че децата в Норвегия, Република Корея и Холандия са с най-добри шансове за оцеляване и благосъстояние, а децата в Централноафриканската република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали – сa най-малки.  

Когато обаче авторите вземат предвид емисиите от въглероден диоксид на глава от населението, страните от върха на класацията изостават – Норвегия е на 156 място, Република Корея – на 166, а Холандия – на 160. Всяка от трите държави отделя с  210% повече въглерод на глава от населението от целта, която са си поставили за 2030 г. Съединените американски щати, Австралия и Саудитска Арабия са сред десетте най-големи източници на емисии на парникови газове.

„Повече от 2 милиарда души живеят в страни, където развитието е възпрепятствано от хуманитарни кризи, конфликти и природни бедствия – проблеми, които все повече се свързват с климатичните промени“, заяви министър Ава Кол-Сек от Сенегал, съпредседател на комисията. „Някои от най-бедните страни са сред тези с най-ниски емисии на парникови газове, но много от тях са изложени на най-тежките въздействия на бързо променящия се климат. Насърчването на по-добри условия за децата, за да оцеляват и да се развиват на национално ниво, не трябва да е за сметка на подкопаването на бъдещето на децата в света“, допълни тя.

Единствените страни, които са напът да достигнат целите си за въглеродни емисии на глава от населението за 2030 г., като в същото време се справят относително добре (в топ 70) с мерките за благосъстоянието на децата, са Албания, Армения, Гренада, Йордания, Молдова, Шри Ланка, Тунис, Уругвай и Виетнам.

Вредният търговски маркетинг се възползва от децата – затлъстяването сред тях нараства 11 пъти

Докладът подчертава също открояващата се заплаха за децата от вредния маркетинг. Данните показват, че само за една година децата в някои страни виждат 30 000 реклами по телевизията, а достъпът на реклами за електронни цигари до младежите се е увеличил с над 250% в САЩ за 2 години и достигат до над 24 милиона млади хора.

Проф. Антъни Костело, един от авторите в комисията, заяви: „Саморегулацията в индустрията се провали. Проучвания в Австралия, Канада, Мексико, Нова Зеландия и САЩ, наред с много други, показват, че саморегулацията не пречи на търговците да рекламират на деца. Например, въпреки саморегулацията в Австралия, децата и младежите като зрители все още са изложени на 51 милиона реклами на алкохол само в продължение на една година, докато гледат по телевизията футбол, крикет и ръгби. А реалността е дори по-лоша – имаме твърде малко данни за огромното разрастване на рекламата в социалните мрежи и алгоритмите, насочени към децата“.

Излагането на децата на търговски маркетинг на бързи храни и сладки напитки се свързва с покупката на нездравословни храни, наднорменото тегло и затлъстяването, като обвързва хищническия маркетинг с тревожното нарастване при затлъстяването сред децата. Броят на затлъстелите деца и младежи се е увеличил от 11 милиона през 1975 г. до 124 милиона през 2016 г. – нараснал е 11 пъти, заедно със значителни разходи за индивидите и обществото.

Манифест за незабавни действия за детското и младежкото здраве

За да предпазят децата, експертите от независимата комисия призовават за ново световно движение, задвижено от и за децата. Конкретните препоръки включват:

  1. Незабавно спиране на въглеродните емисии, за да сме сигурни, че децата имат бъдеще на тази планета;
  2. Поставяне на децата и младежите в центъра на нашите усилия за постигането на устойчиво развитие;
  3. Нови политики и инвестиции във всички сектори, които да работят за здравето и правата на децата;
  4. Включване на гласовете на децата при вземането на политически решения;
  5. Засилване на националните регулации за вредния търговски маркетинг, подкрепено от нов Факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на децата.

Д-р Ричард Хортън, главен редактор на изданията „Лансет“, заяви: „Възможността е чудесна. Разполагаме с доказателствата, както и с инструментите. От държавните глави до местните власти, от лидерите на ООН до самите деца, комисията призовава за нова ера за здравето на децата и младежите. Ще бъдат нужни смелост и ангажираност. Това е върховното изпитание за нашето поколение“.

„От климатичните промени до затлъстяването и вредния търговски маркетинг, децата по света трябва да се борят със заплахи, които бяха немислими само преди няколко поколения“, подчерта изпълнителеният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Време е да преосмислим детското здраве –  преосмисляне, което поставя децата на първо място в дневния ред на всяко правителство и поставя тяхното благосъстояние над всички останали съображения“, категорична беше тя.

„Този доклад показва, че хората, отговорни за вземането на решения в света, твърде често не оправдават очакванията на днешните деца и младежи – не успяват да защитят здравето, правата и планетата им“, каза генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. „Това трябва да бъде тревожен сигнал, който да подтикне страните да инвестират в здравето и развитието на децата, да се уверят, че гласовете им са чути, да защитават правата им и да изградят бъдеще, което е подходящо за децата“, допълни той.


Бележки към редакторите: 

[1] За индекса вижте стр. 35-38 от доклада, технически детайли в Анекса, стр. 19-72  

[2] Тази комисия е основана от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. 

Доклад на комисията Embargoed link: http://www.thelancet-press.com/embargo/childhealth.pdf 

Приложения към доклада: http://www.thelancet-press.com/embargo/childhealthAPPX.pdf 

Глобален индекс 10-те от най-добре и най-лошо представящите се страни: http://www.thelancet-press.com/embargo/childhealthINFOG.png 

Глобален индекс – интерактивни инструменти: https://www.thelancet.com/infographics/child-health 

Видео и фотографии:  https://who.canto.global/v/future4children

 

 

 

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.