Редица държави от Европа и Централна Азия се присъединяват към Декларацията за децата, младите хора и действията за климата

Българското правителство и УНИЦЕФ обединиха европейските държави на #COP28

08 Декември 2023
Българското правителство и УНИЦЕФ обединиха европейските държави на #COP28
UNICEF Bulgaria/2023

Дубай, 8 Декември, Редица държави от Европа и Централна Азия заявиха намеренията си да провеждат политики и действия за климата, които все повече са ориентирани към децата и  младите хора и са съобразени с техните нужди. Това се случи по време на днешното събитие на високо ниво в павилиона на България на COP28 в Дубай. Млади хора и държавни лидери от Европа и Централна Азия участваха в дискусията, организирана от УНИЦЕФ България и правителството на България.

Домакини на събитието бяха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ Кити ван дер Хейдън. По време на дискусията бяха споделени мерки и добри практики от Дубравка Шуица, комисар по въпросите на демокрацията и демографията и заместник-председател на ЕК, Закия Катаби, министър на околната среда на Белгия, млади хора от Албания, България, Испания, Румъния и Турция и Ан Скелтън, председател на Комитета на ООН за правата на детето.

По време на събитието г-жа Анна Люрман, германският държавен министър за Европа и климата, и Евгений Федоренко, заместник-министърът на Украйна по въпросите на европейската интеграция, обявиха, че Германия и Украйна също ще подпишат Декларацията. Така те ще се присъединят към повече от 40 държави по света, включително Албания, Андора, Армения, Белгия, България, Дания, Унгария, Киргизстан, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Северна Македония, Норвегия, Швеция, Испания и Узбекистан.

„Присъединяването на нови държави към тези, които вече са подписали Декларацията, е изключително важна първа крачка. Сега призоваваме правителствата да започнат да прилагат и на практика поетите ангажименти. Ние от УНИЦЕФ ще подкрепим държавите в този процес. Моят призив днес е към тези, които подписаха Декларацията – превърнете своите намерения в действия, а към държавите, които още се колебаят дали да я подпишат, да го направят.“, заяви Кити ван дер Хейдън, заместник-изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Обединението на държавите чрез Декларацията е нова възможност , която ни дава допълнителна увереност, че сме на прав път. В същото време е и признание, че децата и младите хора, които са най-малко виновни за климатичните промени, понасят най-тежките последствия от тях.“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„По-рано тази година Комитетът  на ООН по правата на детето излезе с нов Общ коментар 26 към Конвенцията за правата на детето и околната среда  със специален фокус върху климатичните промени. Призоваваме правителствата да следват неговите препоръки, да започнат да прилагат конкретни действия, за да предпазят децата и младите хора от въздействието на климатичната криза.“, беше категорична Ан Скелтън – председател на Комитета по правата на детето.

"Стратегията на Европейския съюз за младежта насочва сътрудничеството в областта на младежката политика в Европа. Една от 11-те европейски младежки цели е посветена специално на постигането на "Устойчива зелена Европа" и има за цел да даде възможност на младите хора да бъдат активни, информирани и влиятелни по отношение на околната среда", заяви г-жа Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия, комисар по демографията и демокрацията.

“Призоваваме световните лидери да поставят децата и младите хора в центъра на обсъжданията за климата, активно да ги включват в дискусии, инициативи и при правенето на политики, като адресат климатичната криза. Нуждаем се да ни се предостави платформа, за да достигнем до тези, които взимат решенията. Искаме да чуят нашия глас и искаме да бъдем част от решението.“, каза Денис Урумов, 18 г. климатичен активист от България.

"Българското правителство е силно ангажирано с изпълнението на Декларацията за децата, младежта и действията в областта на климата и това, което обсъждахме с моите колеги, е значението на научните дисциплини в образованието. Но днес мога да обещая, че ще внеса Декларацията за обсъждане в дневния ред на следващата среща на министрите на околната среда в Съвета на Европейския съюз.", заяви г-н Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

УНИЦЕФ призовава всички правителства в региона да подпишат и изпълнят Декларацията за децата, младежта и действията по климата, за да се ускорят ефективните политики в областта на околната среда.

UNICEF Bulgaria/2023

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.