Първата пратка хуманитарна помощ на УНИЦЕФ пристига в Украйна в условия на ескалиращ конфликт

Предстоят още животоспасяващи доставки

07 Март 2022
Доставки на хуманитарна помощ от УНИЦЕФ в Украйна
UNICEF/UN0602650/Moskaliuk

КИЕВ, 5 март 2022 г. – Първата партида хуманитарни доставки на УНИЦЕФ пристигна днес в Лвов, Западна Украйна, от Глобалния център за доставки и логистика на УНИЦЕФ в Копенхаген. Той е част от конвой с шест камиона, съдържащ приблизително 62 тона доставки на път към опустошената от войната страна.

Доставките включват лични предпазни средства за защита на здравните работници от COVID-19 в отговор на критичните здравни нужди на децата и семействата, както и жизнено необходими медицински консумативи, включително лекарства, комплекти за първа помощ, комплекти за акушерки и хирургично оборудване и комплекти за ранно детско развитие и възстановяване.

„Ситуацията за децата и семействата в Украйна е все по-тежка“, каза Мурат Шахин, представител на УНИЦЕФ в Украйна. „Тези доставки ще помогнат да се осигури така необходимата подкрепа на жените, децата и здравните работници.“

Откакто конфликтът ескалира, семействата се укриват под земята, откъснати от основни услуги. Болниците и родилните отделения преместиха пациентите си в мазета. В цялата страна стотици хиляди хора са без чиста питейна вода поради разрушената инфраструктура на водопроводната система. Страната изчерпва своите критични медицински консумативи и се налага да спре необходимите спешни усилия за ограничаване на епидемията от полиомиелит.

Допълнителна партида консумативи, включително 17 000 одеяла и топли зимни дрехи за деца, също са на път през Полша от склада на турския офис на УНИЦЕФ в Мерсин.

„УНИЦЕФ работи денонощно, подготвяйки се за разширяване на операциите, веднага щом ограниченията за достъп и сигурност бъдат облекчени и хуманитарната помощ може да бъде разположена в най-силно засегнатите райони“, каза Шахин.

УНИЦЕФ също така увеличава своята хуманитарна помощ, за да отговори на неотложните нужди на децата и семействата, които преминават в съседни страни. Тези усилия включват създаване на безопасни пространства „Blue Dot“ по транзитните маршрути, които осигуряват достъп до услуги на деца и майки.

Кризисният отговор на УНИЦЕФ за Украйна апелира за набиране на общо 349 милиона щатски долара, което включва 276 милиона щатски долара за своите програми в Украйна и изисква допълнителни 73 милиона щатски долара за подпомагане на деца в съседни страни.

УНИЦЕФ подновява призива си за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, за да позволи хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се. Такава пауза също така би позволила на семействата в най-засегнатите райони да се осмелят да вземат храна и вода, да потърсят медицинска помощ или да напуснат домовете си, за да намерят безопасност.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

Мултимедийно съдържание

Благодарим ви, че подкрепихте работата на УНИЦЕФ за децата в Украйна! С вашата помощ над 100 болници в Киев и Харков ще получат доставки с живитоспасяващо оборудване за спешни случаи, медицинско оборудване, комплекти за реанимация и комплекти за първа помощ.

Всичко това ще помогне на много деца в #Украйна 🙏 Благодарим ви от сърце 💙

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.