Протича Европейската седмица на психичното здраве

УНИЦЕФ България и Teen Station стартират поредица младежки подкасти „Отвътре навън“, посветени на психичното здраве на подрастващите и младите хора в България

10 Май 2022
Момиче гледа през прозореца, скривайки лицето си с пердето
UNICEF/UNI195858/Imperato

10 май 2022 г., София. От 9 до 13 май отбелязваме Европейска седмица на психичното здраве – това е международно усилие за привличане на вниманието върху психичното здраве на младите хора като обществен проблем с висок приоритет. Тазгодишната тема е „Да говорим за психичното здраве“. И българските младежи вече го правят – специална подкаст поредица, наречена „Отвътре навън“, бе създадена от Teen Station с подкрепата на УНИЦЕФ България.

2022 е Година на младежта в ЕС, а вчера беше и Денят на Европа – така че няма по-подходящо време да дадем думата на младите хора: те да споделят своите тревоги и преживявания, но също и да оформят решенията и да играят активна роля в поведенческата и социалната промяна, свързана с превенция на психичното страдание и насърчаване на психичното здраве.

„Отвътре навън“ е серия от разговори, водени от младите хора и насочена към младите хора, използваща една от модерните медийни платформи на 21 век: подкастите . Автор и водещ е 12-класничката Полина Петкова от София, която кани връстници и експерти във всеки епизод, за да говорят по всички теми, които засягат психичното здраве на младите хора и да търсят заедно ефективни стратегии за справяне.

Появата на тази подкаст поредица е част от дългосрочната кампания на УНИЦЕФ България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".  „Ние се стремим да общуваме открито, етично и приобщаващо, за да повишим осведомеността и да намалим стигмата около психичното здраве; да се застъпваме за това институциите да се ангажират с реална подкрепа и инвестиции в услуги и платформи, подходящи за младите хора; и да насърчаваме реални действия, водещи до междусекторно сътрудничество (здравеопазване, образование, социални дейности, политики за младежта и т.н.), което да укрепи капацитета на възрастните (родители, учители, психолози и др.) да разпознават и подкрепят благосъстоянието на децата и младите хора, за които те се грижат или с които работят”, каза г-жа Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ в България. Това са все препоръки от глобалния доклад на УНИЦЕФ „Състоянието на децата в света“ 2021 за подобряване на психичното здраве.

Целта, която се опитвам да постигна с този подкаст, е много простичка – да накарам хората да се почувстват по-добре със себе си, заради себе си. Самата аз, като един тийнейджър, знам колко трудно може да бъде да споделиш нещо и най-вече да потърсиш помощ. Все още голяма част от заобикалящите ни възрастни не разбират значението на психичното здраве и се отнасят с пренебрежение и насмешка към термини като депресия и тревожност“, казва Полина Петкова, автор и водещ в своя пилотен епизод.

Подкастът ще е двумесечна поредица и първите 3 епизода са вече публикувани, леснодостъпни и безплатни за слушане от всеки:

- в пилотния Епизод 1 „Защо трябва да говорим за ментално здраве” участва психологът, автор и изследовател проф. Маргарита Бакрачева от СУ „Св. Климент Охридски“, с която Полина прави преглед на темите във фокуса на новата поредица: тревожност и депресия по време на пандемията, управление на времето, предотвратяване на професионално прегаряне, първи влюбвания, намиране на истинското Аз, еманципация от родителите, хранителни разстройства и проблеми със съня и други.

- в Епизод 2 Трудни решения” водещата разговаря с психотерапевта Милена Манова от Института за позитивна психотерапия за важните избори, свързани с възрастта на юношеството, които оказват натиск върху психичното здраве на младите хора – как да изберат университет, как да се ориентират кариерно, да живеят ли с родителите си или самостоятелно, да останат ли в родината или да се преместят в чужбина, как да се случи най-ефикасно преходът от детство към зряла възраст и т.н.

- въпреки че се фокусира върху сериозна тема като „Как ни промени изолацията?“ Епизод 3 е изпълнен с хумор, свързаност, светлина, тъй като изследва пътищата към себепознание по време на физическото и социално дистанциране на пандемията. Авторката е поканила младата главна редакторка на Teen Station Яна Пеева за ководещ и училищния психолог Анет Маринова като експертен гост. Разговорът се съсредоточава около физическите, емоционалните, интелектуалните начини, по които сме се променили като индивиди, общности, общество – взаимоотношенията в семейството, трансформацията на обучението онлайн, ролята на училищния психолог като довереник и посредник.

Защо е важна темата с психичното здраве на младежите:

• Данните за България на базата на глобалния доклад на УНИЦЕФ „Състоянието на децата в света 2021” показват, че 11% от момичетата и момчетата на възраст 10-19 години у нас са диагностицирани с психично разстройство. 

• 1 на всеки 5 смъртни случая (сред 15 до 19-годишните) в ЕС е причинен от умишлено самонараняване (това е втората най-разпространена причина за смърт сред тийнейджърите след пътнотранспортните произшествия) – данни на Eurostat,2016 Eurostat Deaths by age and sex

• 1 от 2 деца в България е било жертва на психологическо насилие (УНИЦЕФ България, национално представително изследване на насилието 2021 г.) 

• Българските тийнейджъри са първи сред връстниците си сред 43 изследвани страни по отношение на пушенето на цигари и канабис, консумацията на алкохол и ранна сексуална дейност. (Доклад на СЗО България и БАН “На фокус: здравето и благополучието на юношите“).

За да намали стигмата и да осигури достъп до техники за самопомощ и консултиране, УНИЦЕФ България ще стартира по-късно тази година младежка онлайн платформа за подкрепа на психичното здраве. Планираното начало е 10 октомври, Световният ден на психичното здраве.

Новата подкаст поредица „Отвътре навън“ продължава традицията на УНИЦЕФ България да партнира с иновативни формати, които овластяват младите хора – като младежките есета и четенията от знаменитости в „Пощенска кутия за приказки“, посветени на преживяванията и психичното здраве на младежите в България по време на пандемията.

Контакт за медии

Ивайло Спасов
Директор отдел "Комуникация за социална промяна"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 888 406 383
Имейл: ispasov@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.