Представителят на УНИЦЕФ в България се срещна с президента на Република България

Срещата се състоя в навечерието на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, което ще отбележи и 30-годишнината на Конвенцията за правата на детето

11 Септември 2019
Представителят на УНИЦЕФ в България се среща с Президента на Република България
Президентство

11 Септември 2019 - Представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита и президентът на Република България г-н Румен Радев проведоха ползотворна среща днес, в навечерието на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, която ще се състои от 17 до 30 септември 2019 г.

На 25 септември т.г. Общото събрание на ООН ще отбележи 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето със събитие на високо равнище.

Д-р Муита изрази благодарност към президента Радев за готовността му да потвърди ангажимента на България към правата на децата по време на дебата в Общото събрание.  

„Семейството е най-добрата среда за отглеждане и възпитаване на децата. Затова усилията на институциите следва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряване на социалната среда, повишаване на доходите и подобряване достъпа до здравеопазване и образование“, каза президентът Румен Радев.

Годишнината предоставя възможност за отбелязване на постигнатия напредък и успехите на Конвенцията за правата на детето в подобряване живота на децата през последните 30 години. Тя дава и възможност на всички държави да потвърдят ангажимента си към правата на децата и към премахването на глобалните и националните бариери и предизвикателствата пред тяхното спазване.

Тази година също така е ключова за полагането на повече усилия за ускоряването на Дневен ред 2030 за устойчиво развитие.  Държавните и правителствените ръководители ще се срещнат на политически форум на високо равнище в рамките на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, за да обсъдят постигнатия напредък, набелязаните предизвикателства и предложените решения за постигането на Целите за устойчиво развитие на местно, национално, регионално и глобално ниво.

В УНИЦЕФ сме изключително благодарни за активната роля, която България играе глобално за насърчаването и защитата на детските права като основател и съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие. Като представител на УНИЦЕФ бих искала да изразя благодарност към България за водещата роля при изготвянето на Глобалното обещание „За всяко дете – всички права“, заяви д-р Муита.

Инициативата стартира през юли т.г. и към нея вече се присъединиха 30 държави.

Чрез присъединяването си към Глобалното обещание държавите потвърждават ангажимента си, че ще спазват и защитават правата и принципите, залегнали в Конвенцията, както и че ще идентифицират и предприемат конкретни, изпълними и обвързани с ясни срокове стъпки за пълното им прилагане, включително в контекста на националните планове за изпълнение на  целите за устойчиво развитие и чрез политики, закони и бюджети,  в съответствие с националния контекст.

В резолюция, приета на 20 юни 2019 г., Общото събрание реши да отбележи Годишнината на Конвенцията на 20 ноември с еднодневна  среща на високо равнище, която ще бъде подготвена от председателя на Общото събрание с подкрепата на Детския фонд на ООН.  Офисите на УНИЦЕФ по света, включително в България, отбелязват годишнината на Конвенцията с дейности през цялата година, като ангажират децата, младежите и обществото. В целия свят, включително в София, на 20 ноември ще бъдат организирани национални форуми за децата, които ще дадат възможност за обсъждане на напредъка и оставащите предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.