Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Дейвид Бекъм оглави световна инициатива в подкрепа на ваксините през Световната седмица на имунизациите

Глобални партньори ще дарят по 1 долар за всяко харесване, споделяне или коментиране на постове в социалните мрежи, които споменават УНИЦЕФ с хаштаг #VaccinesWork до края на април

23 Април 2021
Дейвид Бекъм - посланик на добра воля на УНИЦЕФ
UNICEF/UN0446918/

Ню Йорк, 23 април 2021 г. – Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Дейвид Бекъм оглави световна инициатива, която да подкрепи доверието към ваксините и да окуражи родителите по света да ваксинират децата си срещу смъртоносни заболявания.  

Във вдъхновяващо видео, публикувано преди Световната седмица на имунизациите, Бекъм говори за нещата, които сме загубили заради COVID-19, например прегръдките със семейството, прекарването на времето с приятели и с хората, които обичаме, и окуражава родителите да се ваксинират, за да се предпазят. Той призовава семействата да се уверят, че децата им получават задължителните ваксини според имунизационния календар на страната, за да ги защитават от заболявания като дифтерия, морбили и полиомиелит.

„В последната година COVID-19 показа колко много неща приемаме за даденост, но и ни припомни силата на ваксините“

- заяви Бекъм.

„Ваксините работят, като спасяват милиони животи всяка година. От работата си с УНИЦЕФ научих колко важни са те за здравето на хората, които обичаме. И все пак много деца по света не получават задължителните ваксини, от които имат нужда, за да бъдат защитени от смъртоносни заболявания. Ето защо по време на тази Световна седмица на имунизациите с гордост се присъединявам към УНИЦЕФ и неговите партньори да окуража родителите да ваксинират себе си и своите деца“, допълни той.  

Заедно с Бекъм и други посланици на добра воля и поддръжници на УНИЦЕФ, като Орландо Блум, София Карсън, Оливия Колмън, Анджелик Киджо, Джеръми Лин, Алиса Милано, Джеси Уеър и др., ще участват в серия онлайн разговори за ваксините със здравни работници, учители и експерти по ваксините от целия свят. Работниците на първа линия от Бенин, Индонезия, Йордания и Перу ще споделят знанията и опита си относно важността на това децата да бъдат ваксинирани срещу смъртоносни заболявания.

За да се дискутира по-широко онлайн темата за ефективността на ваксините, УНИЦЕФ ще обедини усилия заедно с глобални партньори и дарители, за да насърчава родители, здравни работници и членовете на обществoто да станат онлайн застъпници за ваксините. За всяко харесване, споделяне или коментар под пост, който споменава профил на УНИЦЕФ в социалните мрежи и използва хаштага #VaccinesWork, от сега до края на април кампанията Shot@Life на Фондацията на ООН и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще дарят по 1 долар на УНИЦЕФ – до сумата от общо 5 милиона долара, за да гарантират, че всички деца ще получат животоспасяващите ваксини, от които се нуждаят.

„След цяла година на затваряне, празни класни стаи, пропуснати ваксинации, виртуални партита за рожден ден и отменени семейни вечери хората по целия свят се ваксинират срещу COVID-19 или трескаво чакат момента, в който ще го направят. Това е важно напомняне за съществената роля, която останалите ваксини играят, позволявайки ни да живеем живота си всеки ден“

- каза изпълнителният дирректор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

„И докато днес всички знаем, че ваксините срещу COVID-19 са нашата най-голяма надежда за това да възстановим нормалния си живот, това, което е „нормално“ за много деца по света, е липсата на достъп до ваксини за предотвратими заболявания. Това не е „нормалността“, към която трябва да се завърнем“.

Всяка година 14 милиона бебета и деца по света не получават никакви ваксини срещу предотвратими заболявания, като много от тях живеят в отдалечени селски райони, в зони на конфликт или изключително бедни квартали и са без достъп и до други съществени здравни услуги. През последната година пандемията от COVID-19 влоши тази ситуация, като изолацията и нарушенията в доставките заради нея заплашват да увеличат значително случаите на детска смърт, които биха могли да бъдат предотвратени.  

Световната седмица на имунизациите, която всяка година се отбелязва през последната седмица на април, цели да насърчи употребата на ваксините, които защитават от болести хората на всякаква възраст. Под мотото „Ваксините ни сближават“ Световната седмица на имунизациите 2021 ще призове за по-голяма ангажираност около имунизациите в световен мащаб, за да подчертае важността на ваксинациите за сближаването на хората и подобряването на здравето и благосъстоянието на всички навсякъде и през целия живот.

Онлайн разговорите с посланиците на добра воля на УНИЦЕФ ще бъдат споделени във Facebook и Instagram, както и ще бъдат достъпни тук по време на Световната седмица на имунизациите.

За Фондацията на ООН 
Фондацията на ООН независима благотворителна организация, създадена да бъде стратегически партньор на ООН за справяне с най-големите предизвикателства пред човечеството, изграждане на инициативи в различните сектори за решаване на проблеми в световен мащаб и стимулиране на глобалния напредък. Научете повече на https://unfoundation.org/

За Shot@Life 
Shot@Life е кампания за застъпничество на Фондацията на ООН, която защитава глобалната имунизация за децата като един от най-ефективните начини за спасяване на живота на децата по света. Ние обединяваме членове на обществеността, членовете на Конгреса, бизнеса и партньорите на гражданското общество – чрез обществено образование и застъпничество на обикновените хора, за да подкрепяме и инвестираме в глобални програми за имунизация на децата. Научете повече на www.ShotAtLife.org

 

Контакт за медии

Хелън Вюли
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: +1 917 244 2215
Имейл: hwylie@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.