Подкрепи отбора на бъдещето – децата на България

УНИЦЕФ България започва кампания в подкрепа на правото на всяко дете на грижа, образование и закрила от насилие

15 Ноември 2022
Подкрепи отбора на бъдещето - Децата на България
UNICEF Bulgaria/2022

София, 15 ноември 2022 г. В навечерието на Световното първенство по футбол УНИЦЕФ България започва национална кампания под надслов „Подкрепи отбора на бъдещето – децата“.  Без значение коя нация подкрепяме на Мондиала, в свят, който е по-разделен от всякога, футболът има силата да обединява. Когато става въпрос за правата на децата, може да има само един отбор. Това е отборът, зад който всички трябва да застанем – Децата. Всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация.  Това е и глобалното послание на УНИЦЕФ около Световния ден на детето, 20 ноември, който тази година съвпада със старта на Световното по футбол.

Лица на кампанията в България са двама от националните посланици на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова и музикантът Владимир Ампов-Графа.

С тази кампания УНИЦЕФ насочва вниманието на обществото върху три ключови теми – ранно детско развитие, качествено приобщаващо образование за децата с увреждания и специални потребности и закрила от насилие за всяко дете. Те ще бъдат сред основните приоритети на Детския фонд на ООН при новата 5-годишна програма на организацията за България, която започва от 2023 г.

Първите години от живота на едно дете са ключови за неговото развитие. За да може всяко дете да получи най-добър старт в живота, УНИЦЕФ работи за достъп до ранна детска интервенция за установяване на затруднения възможно най-рано и предоставяне на подкрепа за децата и семействата. В България това все още е слабо развито и е по-скоро единична, а не системна практика. Специалистите в България по-често работят с по-големи деца, а родителите на децата с увреждания или затруднения в развитието често са изключени от процеса. Данните от изследване на УНИЦЕФ показват, че почти 60% от родителите на деца с увреждания до 6-годишна възраст не са били свидетели как педиатърът на детето попълва въпросник, свързан с развитието на детето. УНИЦЕФ обучава лекари и други здравни специалисти за проследяване на развитието през първите 2 години от живота на децата с цел ранно включване в услуги за ранна интервенция при открити затруднения. Детският фонд на ООН обучава и професионалисти за подкрепа на децата с активното участие на родителите у дома, в яслата и детската градина.

С помощта на дарителите и партньорите си, УНИЦЕФ ще продължи да работи и настоява за изграждане на национална система за ранна интервенция, за да могат всички семейства с деца от раждането до 2 години да имат навременна професионална информация  за развитието на детето си и своевременна, координирана и ефективна подкрепа в общността.

Качественото приобщаващо образование за децата с увреждания и специални потребности също е oсновен акцент в работата на УНИЦЕФ в България. 32 000 е приблизителният брой на децата с увреждания в България. Около 10 000 от тях не посещават училище или детска градина, а близо 15 000 деца със специални потребности са невербални и изпитват затруднения да общуват. УНИЦЕФ разработи безплатно мобилно приложение за символна комуникация Cboard, което дава възможност на децата, които не могат да говорят, да общуват с близките си, учителите си и хората около тях. То е адаптирано на български език и може да се редактира според нуждите на всяко дете, като се добавят символи и съдържание. УНИЦЕФ ще продължи обученията на родители, учители и специалисти, за да могат все повече да използват приложението в ежедневното си общуване и обучение на децата със специални образователни потребности.

УНИЦЕФ работи активно за превенцията и закрилата на децата от насилие. Фокусираме се върху това да намалим насилието у дома, в училище, в общността и в онлайн пространството, тъй като то застрашава здравето и емоционалното състояние на децата и може сериозно да повлияе на тяхното бъдеще. Едно на всеки две деца и младежи в България (47%) е преживяло някаква форма на насилие на възраст под 18 г., показват данните на УНИЦЕФ. Най-често съобщаваният вид насилие е емоционалното (45,9%), следвано от физическото (31,2%), сексуалното насилие (15,6%) и неглижирането (10,5%). Най-често децата са преживявали насилие в училище (38,3%), плътно следвано от насилието в общността (37,6%) и вкъщи (30,9%). Всяко седмо дете съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз и преследване, особено в сайтовете на социалните медии.

  • 1563 са сигналите за насилие над деца през 2021 г. по които са работили мултидисциплинарните екипи по Координационния механизъм при насилие.
  • 516 сигнали за дете в риск са регистрирани за първото шестмесечие на 2022 г.
  • От тях 337 са за насилие над дете.
  • 15 694 сигнала за онлайн насилие над деца са постъпили в Национален център за безопасен интернет (2021 г.).

УНИЦЕФ България работи за системна промяна и подобряване на политиките на национално ниво. УНИЦЕФ създаде специални услуги в 3 области на страната (Монтана, София, Шумен), където се предоставя подкрепа за деца, преживели насилие, и техните родители – Детски центрове за застъпничество и подкрепа „ЗонаЗаКрила“.  В „Зона ЗаКрила“ на децата и семействата се прави кризисна интервенция и се оказва социална, правна и психологическа подкрепа от различни специалисти под „един покрив“.

За да продължи и надгради своите програми в тези три ключови области, УНИЦЕФ разчита на подкрепа от дарители. Всеки може да стане БЛАГОДЕТЕЛ и да помогне най-уязвимите момчета и момичета в България да получат грижа, образование и закрила от насилие.

Може да подкрепите програмите на УНИЦЕФ за децата по следните начини:

  • Редовни месечни дарения от 5 лв., като изпратите SMS с цифра 5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.
  • Онлайн на dari.unicef.bg

Освен националните посланици на добра воля на УНИЦЕФ Елена Петрова, Соня Йончева и Владимир Ампов – Графа, кампанията ще подкрепят още Златните момичета на България – Олимпийските шампионки по художествена гимнастика, Поли Генова, Алек Алексиев, Ники Кънчев, Ралица Паскалева, Даниел Петканов, Слави Панайотов, Бойко Кръстанов, Искра Донова, Евелин Костова, Радина Кърджилова, Радина Боршош и др.

За УНИЦЕФ:

Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. В над 190 държави и територии работим за всяко дете, навсякъде, за да създадем по-добър свят за всеки. За повече информация за УНИЦЕФ посетете www.unicef.org.

 

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.