Пандемията от COVID-19 води до сериозно забавяне при ваксинациите в детска възраст, сочат нови данни на СЗО и УНИЦЕФ

23 милиона деца са пропуснали основни детски профилактични ваксинации през 2020 г. – най-високият брой от 2009 г. насам и 3,7 милиона повече отколкото през 2019 г.

20 Юли 2021
Майка държи бебето си, докато лекар го ваксинира
NICEF/UNI218377/Pancic

ЖЕНЕВА/НЮ ЙОРК, 15 юли 2021 г. 23 милиона деца са пропуснали поставянето на основни профилактични ваксини чрез редовни имунизационни услуги през 2020 г. – с 3,7 милиона повече, отколкото през 2019 г. – според официални данни, публикувани днес от СЗО и УНИЦЕФ. Този най-нов набор от изчерпателни данни за имунизации в детска възраст в световен мащаб – първите официални данни, които отразяват глобални смущения в услугите вследствие на COVID-19 – показват, че повечето държави миналата година са имали спад в процентите на ваксинации в детска възраст.

Притеснителното е, че повечето от тях – близо 17 милиона деца – вероятно не са получили нито една ваксина през годината, засилвайки и без това огромното неравенство в достъпа до ваксини. Повечето от тези деца живеят в общности, засегнати от конфликти, в недостатъчно обслужвани отдалечени места или в неформални условия или бедни квартали, където са изправени пред множество лишения, включително ограничен достъп до основни здравни и ключови социални услуги.

„Докато държавите се борят да се доберат до ваксини срещу COVID-19, по отношение на други ваксинации е направена стъпка назад, оставяйки децата в риск от опустошителни, но предотвратими болести като морбили, полиомиелит или менингит“

- отбелязва д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

„Множеството огнища на болести биха били катастрофални за общностите и здравните системи, които вече се борят с COVID-19, и съответно е по-наложително от всякога да се инвестира в детските ваксинации и да се гарантира, че всяко дете е достигнато“.

Във всички региони нараства броят на децата, които пропускат жизненоважни първи дози ваксини през 2020 г.; милиони други пропускат последващи ваксини

Прекъсванията в имунизационните услуги бяха широко разпространени през 2020 г., като най-засегнати бяха регионите на СЗО за Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие.  Тъй като достъпът до здравни услуги и обхватът на имунизациите бяха ограничени, броят на децата, които не получиха дори първите си ваксинации, нарасна във всички региони. В сравнение с 2019 г. 3,5 милиона повече деца са пропуснали първата си доза ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP-1), а 3 милиона повече деца са пропуснали първата си доза срещу морбили. 

„Тези данни трябва да бъдат ясно предупреждение – пандемията от COVID-19 и свързаните с нея смущения ни костват ценен напредък, който не можем да си позволим да загубим – а за последиците ще плащат с живота и благополучието си най-уязвимите“

- посочва Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Още преди пандемията имаше тревожни признаци, че започваме да губим позиции в борбата за имунизиране на децата срещу предотвратими детски болести, включително широкоразпространените огнища на морбили преди две години. Пандемията влоши вече лошата ситуация. Тъй като справедливото разпределение на ваксините срещу COVID-19 е на първо място в съзнанието на всички, трябва да помним, че разпределението на ваксините винаги е било несправедливо, но не е задължително това да е така“.

Таблица 1: Държави с най-голямо увеличение на децата, които не получават първа доза комбинирана ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (DTP-1)

 

2019 г.

2020 г.

Индия

1 403 000

3 038 000

Пакистан

567 000

968 000

Индонезия

472 000

797 000

Филипини

450 000

557 000

Мексико

348 000

454 000

Мозамбик

97 000

186 000

Ангола

399 000

482 000

Обединена република Танзания

183 000

249 000

Аржентина

97 000

156 000

Венецуела (Боливарска република)

75 000

134 000

Мали

136 000

193 000

Данните сочат, че сега делът на незащитените деца става все по-висок в държавите със средни доходи – тоест там децата пропускат поне някои дози ваксини. Индия преживява особено голям спад, като обхватът на DTP-3 пада от 91% на 85%.

Подхранвана от недостиг на финансиране, дезинформация за ваксините, нестабилност и други фактори, тревожна картина се очертава и в региона на СЗО за Северна и Южна Америка, където обхватът на ваксинацията продължава да спада. Само 82% от децата са напълно ваксинирани с DTP спрямо 91% през 2016 г.

Страните рискуват да се възобновят болести като морбили и други ваксинопредотвратими заболявания

Дори преди пандемията от COVID-19, от няколко години световните нива на ваксинация в детска възраст срещу дифтерия, тетанус, коклюш, морбили и полиомиелит бяха спрели на около 86%. Този процент е доста под препоръчаните от СЗО 95% за предпазване от морбили – често първото заболяване, което се възражда, когато децата не са ваксинирани – и е недостатъчен за спиране на други ваксинопредотвратими заболявания.

Докато много ресурси и персонал са насочени в подкрепа на реакцията срещу COVID-19, в много части на света има значителни смущения в предоставянето на имунизационни услуги. В някои страни клиниките са затворени или работното им време е намалено, а хората може да не са склонни да търсят здравни грижи заради страх от зараза или ако са срещнали предизвикателства при получаването на услуги вследствие на мерки за локдаун и смущения в транспорта.

„Това са тревожни цифри, които предполагат, че пандемията подронва години напредък в профилактичната имунизация и излага милиони деца на смъртоносни, предотвратими болести“

- казва д-р Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на ГАВИ – Алианса за ваксините.

„Това е сигнал да вземем мерки – не можем да позволим наследството на COVID-19 да бъде възраждането на морбили, полиомиелит и други убийци. Всички трябва да работим заедно, за да помогнем на страните да победят COVID-19, като осигурят глобален, справедлив достъп до ваксини, и да върнат програмите за профилактични имунизации в ход. От това зависи бъдещото здраве и благополучие на милиони деца и техните общности в цял свят“. 

Притеснения пораждат не само заболявания, проявяващи се чрез огнища. Ваксинациите срещу човешки папиломен вирус (HPV) – които и без това са на ниско ниво, а предпазват момичетата от рак на маточната шийка по-късно в живота – са силно засегнати от затварянето на училищата. В резултат на това в страните, които до момента са въвели HPV ваксина, през 2020 г. близо 1,6 милиона момичета са пропуснали ваксинацията. В световен мащаб само 13% момичета са били ваксинирани срещу HPV, спадайки от 15% през 2019 г.

Агенциите призовават за спешно възстановяване и инвестиране в редовни имунизации

Докато страните работят за възстановяване на изгубените позиции вследствие на смущения, свързани с COVID-19, УНИЦЕФ, СЗО и партньори като ГАВИ – Алиансът на ваксините, подкрепят усилията за укрепване на системите за имунизации чрез:

  • Възстановяване на услугите и ваксинационни кампании, така че страните да могат безопасно да предоставят редовни имунизации по програма по време на пандемията от COVID-19;
  • Подпомагане на здравните работници и лидерите в общността в активното общуване с полагащите грижа лица, за да обяснят значението на ваксинациите;
  • Коригиране на пропуски в обхвата на имунизациите, включително идентифициране на общности и хора, които са били пропуснати по време на пандемията.
  • Гарантиране, че доставката на ваксини срещу COVID-19 се планира и финансира независимо и че тя се осъществява успоредно с услугите за ваксинация в детска възраст, а не за тяхна сметка.
  • Изпълнение на държавни планове за предотвратяване и реагиране на огнища на ваксинопредотвратими болести и укрепване на имунизационните системи като част от усилията за възстановяване от COVID-19.

Агенциите работят с държави и партньори, за да постигнат амбициозните цели на глобалната Имунизационна програма 2030, която цели да постигне 90% покритие за основни детски ваксини; да намали наполовина броя на изцяло неваксинираните деца (децата с „нулева доза“) и да повиши приема на по-нови животоспасяващи ваксини, напр. срещу ротавируси или пневмококи, в страните с ниски и средни доходи.

###

Бележки за редакторите:

- Мултимедийно съдържание може да намерите тук.

- Достъп до пълния набор от данни тук (от 15 юли 2021 г.):

https://data.unicef.org/resources/dataset/immunization/

- Достъп до таблото за управление на данни (от 15 юли 2021 г.):

https://data.unicef.org/resources/immunization-coverage-estimates-data-visualization/

- Прочетете повече за кампанията на УНИЦЕФ „Ваксини за всички“:

https://www.unicef.org/immunization/vaccines-for-all

Относно данните

Въз основа на данните, докладвани от държавите, официалните оценки на СЗО и УНИЦЕФ за националния имунизационен обхват (WUENIC) предоставят най-големия набор от данни за имунизационните тенденции при ваксинации срещу 13 заболявания, проведени чрез стандартните здравни системи – обикновено в клиники или читалища или посещение на здравен работник. За 2020 г. бяха предоставени данни от 160 държави.

В световен мащаб процентът на ваксинация за три дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP-3) е спаднал от около 86% през 2019 г. на 83% през 2020 г., което означава, че са пропуснати 22,7 милиона деца, а при първа доза морбили – от 86% на 84%, което означава, че са пропуснати 22,3 милиона деца. Честотата на ваксинация за втора доза морбили е била 71% (от 70% през 2019 г.).  За овладяване на морбили е необходим 95% прием на две дози ваксина; страните, които не могат да достигнат това ниво, разчитат на периодични национални кампании за ваксиниране, за да попълнят пропуските. 

В допълнение към смущения в редовните имунизации, в момента има 57 отложени кампании за масова ваксинация в 66 държави срещу морбили, полиомиелит, жълта треска и други заболявания, засягащи още милиони хора.

Ново моделиране показва и значителен спад в обхвата на ваксинацията срещу DTP и морбили

Ново моделиране, също публикувано днес в сп. „Лансет“ от изследователи от базирания във Вашингтон Институт за здравни показатели и оценка (IHME), също показва, че детските ваксинации са спаднали в глобален мащаб през 2020 г. заради смущения вследствие на COVID-19. Моделирането, ръководено от IHME, се основава на докладвани от държавите административни данни за ваксините срещу DTP и морбили, допълнени от доклади за електронни медицински досиета и данни за движение на хора, заснети чрез анонимно проследяване на мобилни телефони.

И двата анализа показват, че държавите и по-широката здравна общност трябва да гарантират, че новите вълни на COVID-19 и масовото пускане на ваксините срещу COVID 19 няма да провалят редовните имунизации и че дейностите по наваксването продължават да набират скорост.

КОНТАКТИ

В СЗО

Лора Кийнън, keenanl@who.int, +41 79 500 65 64 
Крисчън Линдмайер, lindmeierch@who.int, +41 79 500 65 62, и mediainquiries@who.int

Контакт за медии

Къртис Купър
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: + 1 917 476 1435
Джо Инглиш
Специалист "Комуникации"
УНИЦЕФ
Тел.: +1 212 303 7984
Тел.: +1 917 893 0692

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.