Община Русе ще работи съвместно с УНИЦЕФ за защита на най-уязвимите деца, включително деца бежанци и мигранти

Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и кметът Пенчо Милков подписаха меморандум за сътрудничество

14 Юни 2023
Община Русе ще работи съвместно с УНИЦЕФ за защита на най-уязвимите деца, включително деца бежанци и мигранти
UNICEF Bulgaria/2023/Petar Stamenkov

Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и кметът на Русе Пенчо Милков подписаха меморандум за сътрудничество с УНИЦЕФ (Детският фонд на ООН).

 „Това стратегическо партньорство ще даде възможност на УНИЦЕФ да подкрепи най-уязвимите деца, включително децата бежанци и мигранти, и да посрещне непосредствените им нужди. Споразумението за сътрудничество е продължение и на инициативите, които УНИЦЕФ България и местните власти реализираха в миналото - развитие на услуги за алтернативна грижа в процеса на закриване на дома в Могилино, развитие на услуги в общността за психично здраве и психологическа подкрепа на деца и техните семейства, както и първото регионално планиране на социалните услуги което се случи именно тук, в Русе“

- заяви Кристина де Бройн.     

Предложението за споразумението бе гласувано през май от общинските съветници. Целта е да се реализират съвместни дейности и мерки за посрещане на нуждите на децата и семействата бежанци и мигранти в България. 

          „Подписването на меморандума е следствие на досегашното ни отлично сътрудничество и, бих казал, приятелство с УНИЦЕФ. Когато кризите настъпиха – ковид, бежанска, Община Русе не действаше хаотично. В първите дни, докато се грижехме на терен за хората, търсехме паралелно и опита на институциите и неправителствените организации, призвани да дават подкрепа в такива ситуации. Потърсихме и УНИЦЕФ, оттам дойде и идеята ни да създадем Кризисния център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск“

- отбеляза Пенчо Милков.

Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и кметът Пенчо Милков подписаха меморандум за сътрудничество
Община Русе

Центърът е единственият по рода си в България, като представителите на Детския фонд на ООН подчертаха желанието си той да продължи да се развива и да бъде образец за работа и за останалите български общини.

 Зам.-кметът Енчо Енчев и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова изразиха признателността си за високата оценка. В края на май за  работата си в подкрепа на децата Община Русе бе отличена и от Националната мрежа на децата с наградата „Златна ябълка“.

Предвид усилената бежанска и мигрантска вълна от страни като Украйна, Сирия, Афганистан и нелегалното преминаване на хора през границите на България (голяма част от тях деца, най-често непридружени от родителите и близки и поставени в допълнителен риск), УНИЦЕФ предприема действия за реализиране и финансиране на дейности, насочени към защита и специална закрила на децата бежанци и децата мигранти и техните семейства.

С меморандума Община Русе се ангажира да си сътрудничи с УНИЦЕФ в подкрепа на най-уязвимите деца с информация и достъп до социални услуги и приобщаване, както и закрила от насилие. Ще бъде координирана и комуникацията с компетентни органи и официални доставчици на социални услуги на територията на община Русе.

При посещението си в Русе представителната делегация ще посети още бившия дом „Майка и дете“, в който се помещават няколко социални услуги за деца, както и самият Кризисен център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск.

Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и кметът Пенчо Милков подписаха меморандум за сътрудничество
Община Русе

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.