На всеки 11 секунди бременна жена или новородено някъде по света губят живота си

В България смъртните случаи при жените, които се дължат на усложнения през бременността или по време на раждането, са намалели с почти 50% в периода 2000 г. – 2017 г.

19 Септември 2019
Родилка кърми детето си, докато бащата и братчето му стоят до нея.
UNICEF/UN0202896/Serbia

Ню Йорк, Женева, 19 септември 2019: Все повече жени и техните деца оцеляват днес, в сравнение с когато и да било досега, според новите изчисления за смъртността сред децата и майките, които бяха публикувани днес от Обединените нации. Разработването на доклада бе водено от експерти на Детския фонд на ООН  (УНИЦЕФ) и Световната здравна организация (СЗО). Въпреки това, все още на всеки 11 секунди бременна жена или новородено някъде по света губят живота си.

Наполовина са намалели случаите на детска смъртност и с 1/3 случаите на смъртност при майките от 2000 година насам, което се дължи на подобрено предоставяне на качествени и достъпни здравни услуги.

„В страни, които предоставят на всеки сигурни, достъпни и висококачествени здравни услуги, жените и децата оцеляват и се развиват. Това е резултатът от универсалното здравно покритие.“

– заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Въпреки положителната тенденция, 6,2 милиона деца под 15 години са изгубили живота си през 2018 г., а над 290 000 жени са починали поради усложнения по време на бременността и раждането през 2017 г. От всички смъртни случаи при децата - 5,3 милиона са настъпили в първите 5 години от живота им, а почти половината - в първия месец от живота им.

Жените и новородените са най-уязвими по време и веднага след раждането. Данните показват, че 2,8 милиона бременни жени и новородени - 1 на всеки 11 секунди - губят живота си всяка година главно по предотвратими причини.

Децата се изправят пред най-голям риск да загубят живота си в първия месец от живота си, особено, ако са родени преждевременно или с ниско тегло, ако е имало усложнения по време на раждането, вродени увреждания или заразни инфекции. Около 1/3 от тези смъртни случаи се случват през първия ден от живота на децата, а близо ¾ в първата седмица.

„Раждането е радостен повод. Но все още на всеки 11 секунди то се оказва и семейна трагедия. Квалифицираната двойка ръце, която да помогне на майките и новородените по време на раждането, заедно с чистата вода, адекватното хранене, основни лекарства и ваксини, могат да се окажат от решаващо значение, за да бъде спечелена битката между живота и смъртта. Трябва да направим всичко необходимо, за да инвестираме в универсално здравно покритие, за да спасим тези скъпоценни животи.“

- заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

България също присъства на глобалната карта с почти 50% намаление на смъртността при майките, която се дължи на усложнения през бременността или раждането, в периода 2000 г. – 2017 г., съответно от 19 на 10 случая. 

Нивото на смъртност при бременните жени и родилките е близо 50 пъти по-високо в Субсахарска Африка, а бебетата там са 10 пъти по-склонни да изгубят живота си в първия си месец, в сравнение с бебетата в страните с високи доходи.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.