Начало на несигурна учебна година за 4 милиона деца в Украйна

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел се срещна с ученици, родители и учители по време на 3-дневно посещение в страната

01 Септември 2022
Директорът на УНИЦЕФ Картин Ръсел играе с бинокъл с дете в Украйна
UNICEF/UN0696624/Kulakovskiy

Киев/Ню Йорк, 1 септември 2022 г. – Продължаващата война беляза началото на новата учебна година за 4 милиона деца в Украйна. Това заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел в края на тридневното си посещение в страната.

„Новата учебна година трябва да е време за вълнение и надежда, докато децата влизат отново в класната стая и споделят истории от лятото с приятели и учители. Но за 4 милиона деца в Украйна чувството е страх. Децата се връщат в училищата – много от които са били засегнати от войната, с истории за разрушения и с несигурнoст дали учителите и приятелите им ще бъдат там, за да ги посрещнат. Много родители се колебаят дали да изпратят децата си на училище, без да знаят дали ще са в безопасност“, подчерта Катрин Ръсел. 

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел пред разрушено училище в Украйна
UNICEF/UN0696677/Kulakovskiy

Хиляди училища в страната са били засегнати или напълно унищожени, като според правителството на страната по-малко от 60% от училищата се смятат за безопасни и в готовност да отворят. В първия ден от учебната година Ръсел посети възстановено начално училище, пострадало в първите седмици на войната. Само 300 ученици могат да го посещават по едно и също време заради капацитета на бомбоубежището, като това е едва 14% от капацитета на училището преди войната.

УНИЦЕФ работи с правителството, за да помогне на децата в Украйна да се върнат към образованието в класните стаи на местата, където е безопасно, и онлайн или в групи, ако присъственото обучение не е възможно. Около 760 000 деца са получили формално или неформално обучение от началото на войната досега. Повече от 1,7 милиона деца и полагащи грижи лица са се възползвали от подкрепяни от УНИЦЕФ програми за психично здраве и психосоциална подкрепа.

„Училищата в Украйна отчаяно се нуждаят от ресурси, за да построят бомбоубежища вместо детски площадки, а децата учат за експлозивни оръжия вместо за пътна безопасност“, допълни Ръсел. „Това е жестоката действителност за учениците, родителите и учителите в Украйна“.

Опитите за връщане на децата към образованието включват възстановяване на училища, осигуряване на лаптопи, таблети и материали за учители и ученици, както и напътствия за деца и учители как да останат в безопасност по време на война. 

„Образованието за децата в Украйна е засегнато драматично. След повече от 2 г. с пандемията от COVID-19 и шест месеца от началото на войната тяхното физическо и психично здраве е под огромeн натиск. Трябва да се направи повече във връзка със ситуацията, която за мнозина е тъжната действителност“, отбеляза Ръсел.

Докато учениците в Украйна са изправени пред непосредствени заплахи за живота и благосъстоянието си, децата бежанци срещатдруги предизвикателства. Към 31 юли 2022 г. около 650 000 украински деца, живеещи като бежанци в 12 приемащи страни, все още не са включени в националните образователни системи. УНИЦЕФ подкрепя почти половината от тях с формално и неформално образование и работи с правителствата и с партньори, за да гарантира, че децата бежанци от Украйна са или записани в училище, или имат достъп до онлайн обучение. В Украйна УНИЦЕФ е достигнал до допълнителни 616 000 души, включително най-уязвимите семейства, с хуманитарна финансова помощ. Дарителите бяха невероятно щедри, но с идването на зимата притесненията са, че нуждите ще надхвърлят ресурсите. 

„Ако не настъпи мир, животът на децата и семействата им в Украйна ще стане още по-труден с приближаването на зимата“, заяви Катрин Ръсел. „Знаем, че ниските температури и снеговалежите предстоят до месеци, поради което УНИЦЕФ работи с правителството и партньори за осигуряването на топли дрехи за зимата, обувки, генератори, отоплителни уреди и дървени пелети“.

Катрин Ръсел позира за снимка с Олена Зеленска, Афшан Кан и Мурат Шахин
UNICEF/UN0695719/Kulakovskiy

Изпълнителният директор Катрин Ръсел се срещна и с първата дама Олена Зеленска, която подкрепя усилията на украинския народ, включително учители, родители, здравни работници, и изрази благодарност за дългогодишното партньорство между правителството на Украйна и УНИЦЕФ. Тя обсъди и начините за укрепване на съвместния отговор на хуманитарната криза и важността на това да има безопасен, навременен и невъзпрепятстван хуманитарен достъп до всички деца, които се нуждаят от животоспасяваща подкрепа в съответствие с международното хуманитарно право.   

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.