Насилието над деца е световна епидемия, която изисква спешни мерки

На 27 и 28 юни в София се проведе Регионална конференция „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца“

02 Юли 2019
Участниците в регионалната конференция „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца“
UNICEF Bulgaria/2019

На 27 и 28 юни в София се проведе Регионална конференция „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца“.

Експертите, участващи в нея, набелязаха технически и междусекторни действия и подходи за превенция и отговор на насилието над деца и за изграждането на силни партньорства в региона на Европа и Централна Азия.

Непосредствената препоръка за България е за системнo събиране и анализиране на данни, за да се установи реално колко голям е проблемът с насилието над деца, къде се случва най-често и как могат да бъдат подкрепени децата и семействата за справяне със ситуацията. В този смисъл делегатите на конференцията се обединиха и около необходимостта от подкрепа за родителите, така че да могат те да продължат да отглеждат децата си в любяща и защитена семейна среда – и да разчитат на подкрепата на всички ресорни институции и международни организации.  

Събитието събра над 150 експерти и представители на държавни институции от 10 страни от региона на Източна Европа и Балканите, както и авторитетни представители на академичната общност от Ирландия, Съединените щати и други.

Конференцията беше организирана с общите усилия на Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, УНИЦЕФ,  Световната здравна организация (СЗО), Child Protection Hub, подкрепян от Terre des Hommes и Обединение „Детство без насилие“.

Според статистиката около 1 милиард деца по света годишно стават жертва на някаква форма на насилие – физическо, сексуално или емоционално.

Икономическите загуби от насилието над деца се изчисляват на 7 трилиона долара, или 8% от брутния вътрешен продукт на отделните държави по света.

Ако едно дете е било изложено на повече от 4 неблагоприятни преживявания в детството си, то за него 2 пъти нараства рискът от сърдечни заболявания, 4 пъти – от употреба на алкохол по рисков начин, 6 пъти по-често е възможно да има нежелана бременност в тийнейджърските си години, 6 пъти по-често пропушва, 20 пъти по-често може да извърши престъпление и да попадне в затвора и 49 пъти e по-вероятно да направи опит за самоубийство. Това са част от данните, представени на регионалната конференция.

В България няма единни данни за случаите на насилие над деца (включително тормоз, експлоатация и неглижиране). Те се събират от различни институции и по различни критерии. През 2018 г. в Агенцията за социално подпомагане са постъпили 1106 сигнала за насилие над деца, поясни Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. От тях 347 са сигналите, по които е отворен случай, констатирано е, че има рискове, и са взети мерки. По данни на прокуратурата за 2018 г. 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления. Според данни на Министерството на образованието и науката за учебната 2017/2018 г. е имало 3616 случаи на агресия.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.