Над половината от украинските деца са разселени след един месец война – УНИЦЕФ

Продължаващото насилие в цялата страна създаде криза с правата на детето, която може да продължи с поколения

24 Март 2022
Иванка, която е евакуирана от град Тетиев, близо до Киев, също е решена да защити двете си деца.
UNICEF/Gudak

НЮ ЙОРК/ЖЕНЕВА/КИЕВ, 24 март 2022 г. – Едномесечната война в Украйна доведе до разселването на 4,3 милиона деца – над половината от приблизително 7,5 милиона детско население в страната. Това включва над 1,8 милиона деца, които са преминали в съседни държави като бежанци, и 2,5 милиона, които в момента са вътрешно разселени в Украйна. 
 

„Войната доведе до едно от най-бързите мащабни разселвания на деца след Втората световна война“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „Това е мрачен факт, който може да има трайни последици за следващите поколения. Безопасността и благосъстоянието на децата и достъпът им до основни услуги са застрашени от непрекъснатото ужасяващо насилие“.  Според Службата на върховния комисар по правата на човека (СВКПЧ) 78 деца са убити, а 105 са ранени в Украйна от началото на войната на 24 февруари. И все пак тези цифри отразяват само онези доклади, които ООН е успяла да потвърди, а истинският брой вероятно е много по-висок. 

Войната има и опустошителни последици върху цивилната инфраструктура и достъпа до основни услуги. 

Световната здравна организация (СЗО) например съобщи за 52 атаки, засягащи здравни заведения в цялата страна, през последните четири седмици. Към момента приблизително 1,4 милиона души нямат достъп до безопасна вода, а 4,6 милиона души имат ограничен достъп до вода или са изложени на риск от спиране на достъпа. Над 450 000 деца на възраст от 6 до 23 месеца се нуждаят от допълнителна храна.  

УНИЦЕФ вече забелязва спад във ваксинационното покритие за рутинни и детски имунизации, включително морбили и полиомиелит. Това може бързо да доведе до огнища на предотвратими с ваксини заболявания, особено в пренаселени места, където хората се подслоняват от насилието.„Само за няколко седмици войната нанесе големи поражения за украинските деца“, каза Ръсел.

„Децата спешно се нуждаят от мир и закрила. Нуждаят се от правата си. УНИЦЕФ продължава да призовава за незабавно прекратяване на огъня и предпазване на децата от нараняване. Основната инфраструктура, на която разчитат децата, включително болници, училища и сгради, приютяващи цивилни, никога не трябва да бъде атакувана“.

УНИЦЕФ и неговите партньори работят, за да предоставят хуманитарна помощ на децата в Украйна и в съседните страни.

В Украйна УНИЦЕФ достави медицински консумативи на 49 болници в 9 области – включително Киев, Харков, Днепър и Лвов – подобрявайки достъпа до здравни грижи за 400 000 майки, новородени и деца. УНИЦЕФ продължава да разпространява вода и хигиенни принадлежности в обсадените общности. Освен това УНИЦЕФ повишава броя на мобилните екипи за закрила на детето, действащи в зони на остър конфликт, от 22 на 50 и е доставил 63 камиона със животоспасяващи консумативи, за да подпомогне нуждите на над 2,2 милиона души. През следващите седмици УНИЦЕФ ще започне спешни парични преводи към най-уязвимите семейства и ще създаде удобни за деца пространства на ключови места в цялата страна. 

За да защитят и подкрепят милионите деца и семейства, които са избягали от Украйна, УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), в партньорство с правителства и организации на гражданското общество, създадоха Центрове за подкрепа на деца и семейства "Blue Dot" – безопасни места, където да се предоставят необходимите услуги на деца и жени. Центровете "Blue Dot“ предоставят ключова информация на пътуващите семейства, помагат за идентифицирането на непридружени и отделени от семействата си деца и осигуряват тяхната защита. Те представляват и център за основни услуги. тези специализирани пространства вече са основани в държави, посрещащи украински деца и жени, и през следващите дни предстои те да бъдат умножени, включително като се основат над 20 нови точки в Полша.

Въпреки интензивните усилия за гарантиране на безопасен, бърз и безпрепятствен хуманитарен достъп, в най-засегнатите райони в цялата страна все още има значителни предизвикателства.


Бележки до редакторите: 

Мултимедийни материали са налични тук: https://weshare.unicef.org/Package/2AM4080ZGVFH

Научете повече за работата на УНИЦЕФ в Украйна тук: www.unicef.org/ukraineconflict

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.