Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България

“Stand By Me” (Рамо до рамо) е партньорство, което ще подкрепи повече от 2000 украински и български младежи между 14-24 години в изграждането на умения на 21-век и в активното им гражданско участие

28 Март 2023
Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България
UNICEF Bulgaria/2023
Blocks
Представителят на УНИЦЕФ в България, Кристина де Бройн се срещна представители на "Наградата на херцога на Единбург"
UNICEF Bulgaria/2023

София, 28 март 2023г. – УНИЦЕФ и Международна награда на херцога на Единбург в България обявяват началото на ново партньорство в подкрепа на младежи от Украйна и България.

“Stand By Me” (Рамо до рамо) е партньорство, което ще подкрепи повече от 2000 украински и български младежи между 14-24 години в изграждането на умения на 21-век и в активното им гражданско участие. Принципът на подкрепа - от връстници за връстници, в който български и украински младежи ще работят заедно, за да изпълнят предизвикателствата на Наградата, е най-голямото предимство на програмата. В екипната си работа, младежите ще работят заедно с опитни ментори, които са част от бизнеса и образователните институции.

„Скорошно глобално проучване на УНИЦЕФ показва, че 1 на всеки 4 младежи на възраст между 10 и 24 години, не е включен в образователната система, не се обучава и няма заетост. Затова, социалното включване на уязвими младежи и изграждането на умения за преминаване от образование към заетост у тях са едни от основните приоритети в работата на УНИЦЕФ България."

 - заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България и допълни:

"Партньорството ни с Международна награда на херцога на Единбург по програмата „Stand By Me“ е възможност да подкрепим младите хора в тяхното развитие и да създадем благоприятна среда за пълноценното им участие в обществения живот.“

Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България
UNICEF Bulgaria/2023

„В момента работим програмата да бъде пилотирана в отговор на ситуацията с разселени младежи от Украйна.

но веднага щом я валидираме и оценим резултатите, имаме готовност да я приложим с мигранти и бежанци от други страни.

- сподели Лилия Харизанова, национален директор на Международна награда на херцога на Единбург в България.

Вярвам и ще се радвам да докажем, че методологията “връстник подкрепя връстник” е подходяща и за работа с деца и младежи в риск от отпадане от училищната система.“

- добави Харизанова.

В България има повече от 49 000 украинци, от които около 35% са на възраст до 18 години. Основните предизвикателства, които младежите срещат, са: езиковата бариера, липсата на приятели и среда за общуване и трудности при намиране на работа. Програмата “Stand By Me” ще подкрепи интеграцията на украински деца и младежи в местните общности, включването им в образователната система и развиването на ключови умения, които ще им бъдат необходими при позиционирането на пазара на труда.

“Stand By Me” се изпълнява от УНИЦЕФ и Международна награда на херцога на Единбург в България, Чехия, Словакия и Румъния. В България, програмата ще продължи 2 години, с възможност за продължаване и обхващане на повече уязвими младежи. Всички младежи, които се интересуват могат да прочетат повече и да се запишат на уебсайта на Международна награда на херцога на Единбург в България и на сайта на УНИЦЕФ в България.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.