Изявление на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел по повод информацията за атака срещу АГ болница в Мариупол, Украйна

За по-малко от две седмици най-малко 37 деца са убити, 50 са ранени

10 Март 2022
Родилно отделение в Киев, Украйна, 3-ти март 2022
UNICEF/UN0601856/Boiko

Ню Йорк, 9 март 2022 г. – „Потресена съм от информацията за атаката над акушеро-гинекологична болница в Мариупол, Украйна – атака, която е оставила малки деца и родилки под развалините от разрушени сгради. Все още не знаем броя на пострадалите, но се страхуваме от най-лошото. 
Това нападение, ако бъде потвърдено, подчертава ужасните загуби, които тази война причинява на децата и семействата в Украйна. За по-малко от две седмици най-малко 37 деца са убити, 50 са ранени, а повече от 1 милион деца са избягали от Украйна в съседните държави.

Атаките срещу цивилното население и цивилната инфраструктура – включително болници, водни и канализационни системи и училища, са недопустими и трябва да спрат незабавно. УНИЦЕФ подновява призива си за незабавно спиране на огъня и призовава всички страни да спазват задълженията си според международното хуманитарно право да защитават децата от нараняване и да гарантират, че хуманитарните организации могат безопасно и бързо да достигнат до децата в нужда.

Децата в Украйна имат отчайваща нужда от мир.“

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.