Изпълнителният директор на УНИЦЕФ за ситуацията в Сирия: „Обръщам се към отговорните за този колективен провал: Историята ще ви съди строго“

УНИЦЕФ и Световната продоволствена програма призоваха за прекратяване на враждебните действия и закрила на децата в конфликта, който навлиза в 10-ата си година

05 Март 2020
Момиченце става жертва на въоръжени атаки срещу училище, което е било използвано като убежище за вътрешно разселени хора в провинция Идлиб ( северозападната част на Сирия) през февруари 2020.
UNICEF/UNI306327/Suleiman

Дамаск/Кайро/Аман/Ню Йорк/Рим, 5 март 2020 г. „Сега е по-наложително от всякога да спрем насилието в Сирия и да подобрим достъпа в рамките на страната“.

Това заявиха изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор и изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (СПП) Дейвид Бейсли. Ръководителите на двете агенции обобщиха двудневното си посещение в Сирия, като подчертаха нуждата семействата да бъдат осигурени с основни услуги и да бъдат подобрени икономическите условия.

Визитата им се случва в момент на ескалиране на напрежението в Северозападна Сирия. Конфликтът навлиза в 10-ата си година, поставяйки една трета от населението в несигурност по отношение на прехраната си. Всяко трето дете няма достъп до образование и над половината от здравните заведения са нефункциониращи.

„Децата в Сирия са засегнати от безмилостна война и ще продължават да страдат дълго след като оръжията замлъкнат“

, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „През изминалите 9 години училища и болници бяха бомбардирани, семейства бяха разделени, а млади хора изгубиха живота си. Дори и в районите далеч от фронтовата линия семействата се затрудняват да осигурят храна за децата си и да

Деветте години война доведоха икономиката на Сирия почти до колапс, като изправиха милиони хора пред глад и несигурност по отношение на прехраната им. Между 2018 и 2019 г. броят на хората с несигурна прехрана нарасна от 6,5 милиона до 7,9 милиона, а цените на храните се повишиха с 60%.

„Милионите хора, чийто живот беше разтърсен от войната, вече не могат да си позволят да сложат храна на масата си, тъй като сирийската икономика се срина в последните месеци“,

подчерта Дейвид Бейсли, изпълнителен директор на Световната продоволствена програма. „СПП осигурява храна на над 7,5 млн. души в Сирия и в съседните страни, които в противен случай биха били оставени да се справят сами. Войната остави Сирия разбита и хората се нуждаят от мир преди всичко “, допълни той.

Фор и Бейсли посетиха училище, център за разпределение на храна и медицинска клиника в Синджар, в южната част на Идлиб, на 30 км от фронтовата линия. Те се срещнаха с 9-годишни ученици, родени в годината на началото на войната, които наваксват с образованието си след пропуснати години. Те посетиха също и жена, изгубила малкия си бизнес, след като войната я е принудила да напусне дома си и сега зависи от помощта на СПП, за да изхранва трите си деца с увреждания.

В Идлиб ситуацията на децата и семействата е дори по-критична. Повече от половин милион деца са били разселени през последните три месеца - средно по 6000 на ден.

Около 180 училища не функционират, защото са били разрушени изцяло или частично или пък са служили като подслон на разселени семейства. Цените на храните са скочили със 120% в сравнение с миналата година.

Междувременно в североизточната част на страната десетки хиляди деца продължават да пребивават в лагери, лишени от основни услуги, въпреки значителните усилия на хуманитарните партньори. Около 28 000 деца от повече от 60 държави, включително 20 000 от Ирак, остават в лагера Ал Хол, отхвърлени от своите правителства и пренебрегвани от своите общности.

В срещите си с представители на правителството Фор и Бейсли подновиха ангажиментите на агенциите да оказват помощ на най-уязвимите деца и семейства в Сирия и да им осигуряват образование, здравеопазване, закрила и храна. Те подчертаха, че е от изключително значение да има възможност да се транспортират персонал и доставки в територията, засегната от конфликта, както и през границите, особено при положение че 11 милиона души в страната, 5 милиона от които са деца, се нуждаят от хуманитарна помощ.

Двамата представители призоваха също за закрила на децата, запазване на гражданската инфраструктура и прекратяване на враждебните действия в северозападна Сирия. Фор отбеляза и нуждата от реакция спрямо критичното положение на децата на североизток в съответствие с Конвенцията за правата на детето и най-добрия интерес на децата.

УНИЦЕФ и СПП работят съвместно в Сирия, за да помогнат при превенцията и лечението на недохранването, да заздравят дейностите по събирането на данни и да осигурят храна в училищата, за да задържат децата в образователната система.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.