Заради разрушителните последици от COVID-19 върху здравните системи, всеки ден още 6000 деца под 5-годишна възраст ще бъдат изложени на риск от смърт

УНИЦЕФ апелира за предприемане на спешни мерки и започва #ReImagine - глобална кампания срещу превръщането на пандемията в дългосрочна криза за децата

13 Май 2020
Новородено
UNICEF/UNI279942/Viet Hung

НЮ ЙОРК, 13 МАЙ 2020 г. – Още 6000 деца дневно ще бъдат изложени на риск от смърт по предотвратими причини през следващите шест месеца заради продължаващия опустошителен ефект на пандемията COVID-19 върху отслабващите здравни системи и ограничаването на предлаганите услуги, обяви днес УНИЦЕФ.

Прогнозите са базирани на резултатите от анализ, проведен от изследователи от Факултета по обществено здраве на Johns Hopkins Bloomberg, публикувани наскоро в списание „The Lancet Global Health“. Според най-лошия от трите представени сценария за 118 държави с ниски до средни приходи анализът предвижда смъртта на още 1,2 милиона деца на възраст до пет години през следващите шест месеца заради ограничаване на предлагането на рутинни здравни услуги и увеличаване на загубата на тегло при децата.

Тази потенциална смъртност при децата е в допълнение към другите 2,5 милиона деца, които на всеки шест месеца умират преди 5-ия си рожден ден във включените в проучването 118 държави, и заплашва да обърне посоката на постигнатия през последното десетилетие постоянен напредък по отношение на предотвратяването на смъртността при децата под петгодишна възраст. 

Има опасност още около 56 700 майки да изгубят живота си само за шест месеца в допълнение към 144 000 смъртни случая, регистрирани в същите държави за шестмесечен период.

„Най-лошият сценарий предвижда детската смъртност под петгодишна възраст да се увеличи за първи път от десетилетия“ – споделя изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Не бива да позволяваме майките и децата да се превърнат в „съпътстващи щети“ на борбата срещу вируса. Не бива също да позволяваме да изгубим десетилетия напредък по отношение на предотвратимата смъртност при децата и майките.“

В държавите с по-нестабилни здравни системи COVID-19 предизвиква нарушаване на медицинските вериги на доставките и недостиг на финансови и човешки ресурси. Намалява броят на посещенията в здравните центрове поради налагането на карантинни мерки за справяне със заразата, вечерен час и транспортни ограничения, както и заради страха на хората от зараза. В коментар към доклада на Lancet УНИЦЕФ предупреждава, че тези сътресения могат да доведат до потенциално увеличаване на смъртността при майките и децата. 

Докладът анализира три сценария за въздействието от ограничаването на животоспасяващи интервенции заради кризата върху смъртността при децата и майките. В него се посочва, че в най-благоприятния от трите сценария, при който предлагането на здравни услуги е ограничено с около 15%, се очаква увеличение от 9,8% на смъртността при децата под петгодишна възраст, което е около 1400 деца на ден, и увеличение от 8,3% на смъртността при майките. От друга страна, в най-неблагоприятния сценарий, при който здравните интервенции се свиват с около 45%, е възможно покачване с 44,7% на смъртността при децата под петгодишна възраст и 38,6% на смъртността при майките месечно. Тези интервенции обхващат услуги като семейно планиране, предродилна и следродилна грижа, раждане, ваксиниране, профилактична и лечебна грижа. Прогнозите сочат, че ако по каквато и да е причина бъдат ограничени рутинните здравни услуги и достъпът до храна, увеличаването на смъртността при децата и майките ще бъде опустошително. Високият брой смъртни случаи при децата ще се дължи най-вече на увеличаване на случаите на загубата на тегло сред децата заради потенциалния ефект на фактори, които излизат извън здравната система, както и на ограничаване на лечението на неонатален сепсис и пневмония.

Съгласно моделирането и очакваното свиване на предлагането на услуги в най-неблагоприятния сценарий 10-те държави, в които се очаква потенциално най-голям ръст на допълнителна детска смъртност, са: Бангладеш, Бразилия, Демократична република Конго, Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан, Уганда и Обединена република Танзания. 10-те държави, в които се очакват прекомерни нива на детската смъртност при най-лошия сценарий, са: Джибути, Свазиленд, Лесото, Либерия, Мали, Малави, Нигерия, Пакистан, Сиера Леоне и Сомалия. Непрекъснатостта на животоспасяващите услуги е от първостепенна важност в тези държави.

В допълнение към прогнозния потенциален ръст на смъртността при майките и децата под пет години, посочен в анализа на списание The Lancet Global Health, УНИЦЕФ изразява сериозно безпокойство и по отношение на останалите верижни ефекти от пандемията върху децата:

 • Към началото на май приблизително 77% от децата по света на възраст под 18 години – 1,8 милиарда от общо 2,35 милиарда – живеят в една от 132 държави с наложена карантина.
 • Близо 1,3 милиарда ученици – над 72 на сто – не посещават училище в резултат на затварянето на училищата в 177 държави. 
 • 40% от световното население няма възможност да си мие ръцете със сапун и вода у дома.
 • Почти 370 милиона деца в 143 държави, които по принцип разчитат на училищната храна за ежедневната си доза хранителни вещества, са принудени да търсят други източници, тъй като училищата са затворени.
 • Към 14 април съществува опасност над 117 милиона деца в 37 държави да пропуснат своята ваксина срещу морбили, тъй като заради пандемията и опасността от разпространението на вируса провеждането на имунизационните кампании е преустановено.

Тази седмица УНИЦЕФ стартира #Reimagine, глобална кампания за предотвратяване на превръщането на пандемията от COVID-19 в дългосрочна криза за децата, особено най-уязвимите – например  засегнатите от бедност, изключване или домашно насилие. Чрез кампанията УНИЦЕФ отправя спешен призив към правителства, общности, дарители и представители на частния сектор да се присъединят към усилията на УНИЦЕФ за предприемане на мерки за възстановяване и преобразяване на света, който в момента е завладян от коронавируса:

 • Предприемане на мерки. Трябва да действаме сега, за да спрем разпространението на болестта, да помогнем на болните и да защитим тези, които се борят на първа линия и рискуват живота си, за да спасят живота на други хора.
 • Възстановяване. Дори след забавяне на пандемията всяка държава ще трябва да продължи с усилията за облекчаване на последиците върху децата и справяне с нанесените щети. Общностите също трябва да обединят усилия и на международно ниво да търсят начини за възстановяване и предотвратяване на завръщането на заразата.
 • Преобразяване. Ако има нещо, което да сме научили от COVID-19, то е, че нашите системи и политики трябва да защитават хората непрекъснато, не само по време на криза. С възстановяването на света от пандемията настъпва моментът, в който трябва да положим основите на едно по-добро бъдеще.

За стартирането на кампанията едни от най-ценните партньори на УНИЦЕФ – Pandora и ING – се съгласиха да направят щедро дарение, с което да откликнат на този призив и да насърчат хората да се включат в дарителската кампания през идните седмици.

„Кризата с COVID-19 е криза на правата на децата. Трябват ни незабавни, средно- и дългосрочни мерки, не само срещу предизвикателствата на пандемията и нейните вторични ефекти върху децата, но и за очертаване на по-ясна визия за възстановяване на света и превръщането му в по-добро място за живеене, когато кризата най-после отшуми. За целта  трябва всеки един от нас да вложи идеите, ресурсите, креативността и сърцето си“ – казва Фор. „Нашата споделена отговорност днес е да преобразим начина, по който ще изглежда светът утре.“

######

Разгледайте данните от 118 държави тук >> data for 118 countries.

Докладът ще бъде достъпен тук.

Научете повече за кампанията #Reimagine тук: www.unicef.org/reimagine

Авторите на проучването „Lancet Global Health“ са използвали инструмента Lives Saved Tool (LiST) за моделиране на смъртността сред майките и децата под петгодишна възраст в три сценария за 118 държави с ниски и средни приходи. Те са моделирали три сценария, в които предлагането на неотложни здравни услуги за майки и деца е ограничено с 9,8 – 51,9 процента, а случаите на загуба на тегло сред децата са се увеличили с 10 – 50 процента.  Прогнозите за допълнителните смъртни случаи са на месечна база, като след това са екстраполирани за 3 месеца, 6 месеца и 12 месеца.

Тези интервенции обхващат услуги като семейно планиране, предродилна и следродилна грижа, раждане, ваксиниране, профилактична и лечебна грижа. Моделираните сценарии са хипотетични и не отразяват действителни политики, нито правят разграничение между стратегии за възстановяване – отразяват само възникващите сътресения.

Относно програмата на УНИЦЕФ Covid-19 и мерките за застъпничество

Мерките са обобщени в План за действие в шест точки, който влиза в помощ на правителствата и призовава политиците да:

 • гарантират здравето и храненето на децата;
 • осигуряват на уязвимите деца вода и санитарно-хигиенни условия;
 • поддържат образователните процеси;
 • подкрепят семействата в усилията им да удовлетворяват нуждите си и да полагат грижи за децата;
 • защитят децата от насилие, експлоатация и тормоз;
 • осигурят защита на децата на бежанци и мигранти и на децата, засегнати от конфликти.

Можете да ни подкрепите тук

Контакт за медии

Сабрина Сидху
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: +1 917 4761537,
Имейл: ssidhu@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.