Етичното отразяване на деца в медиите влиза в програмата на УНСС

УНИЦЕФ, Катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС и АЕЖ-България подписаха Меморандум за сътрудничество

24 Януари 2020
УНИЦЕФ, Катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС и АЕЖ-България подписаха Меморандум за сътрудничество
UNICEF Bulgaria/2020/Yonchev

„Можем да предложим много идеи и потенциал за общи инициативи”, заяви доц. Стела Ангова, ръководител на Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС при подписването на меморандума за сътрудничество между катедрата, Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ и АЕЖ - България. Темата за етично отразяване на деца в медиите, която е във фокуса на документа, вече е внедрена в семестриален курс по „Медийна регулация“.

„Споделянето на опит и неговото практическо приложение е в основата на новото партньорство между трите организации. А активното участие на студентите е най-вдъхновяващият аспект от него”

- сподели д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

"Вече работим и по одобрението на по-голям документ за сътрудничество с УНИЦЕФ, който ще обхване всички дейности на нашия университет”

, заяви доц. Ангова.

„Щастливи сме да дадем официален старт на тази инициатива с най-големия бизнес университет в страната”, каза Иван Радев, член УС на АЕЖ-България.

Предизвикателствата при отразяването на децата в медии са едни от най-често срещаните в практиката. „Разширеният курс помогна на студентите в специалностите „Медии и журналистика“ и „Медия икономика“ да се запознаят с реални проблемни казуси от медиите. Колегите се включваха с голям интерес в  обсъждането им. Надявам се, че са успели да изградят професионален рефлекс, който да им помогне в тяхната работа на журналисти и специалисти по комуникация", коментира титулярът на курса д-р Илия Вълков. Именно „Пътеводителят за етично отразяване на деца в медиите”, разработен от УНИЦЕФ и АЕЖ-България през 2018 г., е в основата при преподаването на тази тема. Неговата практическа стойност се изразява в обобщаването на принципи за етично отразяване и контролни въпроси, които всеки професионалист е добре да си зададе, когато работи с деца. На страниците му има информация и за законодателната рамка в България, международните стандарти и множество практични съвети (психологически, юридически, технически, бизнес) за отстояване на най-добрия интерес на детето, от една страна, и повишаване качеството на журналистическата продукция, от друга.

Дигитално-медийната грамотност сред младите хора е друг аспект, по който трите организации ще си сътрудничат активно в бъдеще.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.