"Децата живеят в свят, който е все по-враждебен към техните права"

oт изпълнителния директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел

20 Ноември 2023
Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел пред разрушено училище в Украйна
UNICEF/UN0696677/Kulakovskiy

НЮ ЙОРК, 20 ноември 2023 г. - "Всяка година на 20 ноември отбелязваме Световния ден на детето, за да отбележим приемането през 1989 г. на Конвенцията на ООН за правата на детето (Конвенцията за правата на детето) - най-широко ратифицирания договор за правата на човека в историята. С ратифицирането на тази международна правна рамка световните лидери признаха, че всички деца имат неотменими права. И обещаха, че правителствата ще гарантират, че тези права ще бъдат защитени и спазвани.

“За съжаление днес децата живеят в свят, който е все по-враждебен към техните права.

"Никъде това не е толкова очевидно, колкото в опита на децата, засегнати от конфликти.  По наши оценки днес 400 милиона деца - или около 1 дете на всеки 5 - живеят в зони на конфликти или бягат от тях. Много от тях са ранени, убити или подложени на сексуално насилие. Те губят членове на семейството си и приятели. Някои от тях биват вербувани и използвани от въоръжени сили или групировки. Много от тях са били разселвани многократно, рискувайки да се разделят със семействата си, да загубят важни години от образованието си и да разкъсат връзките си с общностите.  

Организацията на обединените нации е проверила повече от 315 000 тежки нарушения на правата на децата в райони, обхванати от конфликти между 2005 и 2022 г. И това са само проверените случаи, което означава, че истинският брой на нарушенията със сигурност е много по-голям.  Отвъд зоните на конфликти правата на децата също са застрашени.”

Фактът, че това съвпада с други кризи, които нарушават правата на децата, е дълбоко обезпокоителен. Сред тях са нарастващата бедност и неравенство, извънредните ситуации в областта на общественото здраве и, разбира се, глобалната климатична криза.  

По-специално изменението на климата е екзистенциална заплаха за здравето и благосъстоянието на това и бъдещите поколения деца. В световен мащаб повече от 1 милиард деца понастоящем живеят в страни, които са изложени на "изключително висок риск" от въздействието на изменението на климата. Това означава, че половината от децата по света могат да претърпят непоправими вреди, тъй като планетата ни продължава да се затопля. Те могат да загубят домовете или училищата си заради все по-силните бури... могат да страдат от тежко изтощение, защото местните култури са изсъхнали заради сушата... или могат да загубят живота си заради горещи вълни или пневмония, причинена от замърсяването на въздуха. 

"Откакто преди 34 години беше приета Конвенцията за правата на детето, правата на децата не са били застрашени в по-голяма степен. 

"Ето защо трябва да действаме. Призовавам всички нас - от УНИЦЕФ и нашите партньори от общността за правата на детето до правителствата, организациите на гражданското общество и частния сектор - да бъдем по-силни защитници и застъпници за изпълнението и защитата на правата на децата. Това означава да подкрепяме привеждането на националните правни рамки в съответствие с Конвенцията за правата на детето и други международни стандарти и да прилагаме тези стандарти на практика. 

"Това означава също така да се потвърди статутът на децата като отделни, независими носители на права и да се гарантира отговорност за нарушенията на правата на децата, където и да се случват те.

"Днешният ден би трябвало да е ден, в който отбелязваме напредъка на правата на децата по света, но тези права са обект на атаки. Не трябва да се обезсърчаваме от това, а да сме по-решени да гарантираме, че обещанието на Конвенцията за правата на детето ще бъде изпълнено за всяко дете."

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.