Глобалната младежка платформа U-Report вече и в България

Млади хора и младежки организации се обединяват около важността гласът им да бъде чут

30 Април 2020
Young people dancing at a UNICEF event
UNICEF Bulgaria/2015

30 април 2020, София – Днес, точно в 18:00, чрез живо излъчване на страницата на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България ще бъде даден официалният старт на младежката платформа U-Report в страната ни. Тя в вдъхновена от нуждите и проблемите на младежите, но и от решенията за тях, които самите те предлагат. Живото излъчване ще бъде водено от тийнейджъри, които ще разкажат какво е U-Report, как се използва, кой го подкрепя и с какво той може да помогне гласът на младите хора в България да бъде чут.

 

Какво представлява U-Report

U-Report е глобална младежка платформа, подкрепена от УНИЦЕФ, която се появява за пръв път през 2011 г. и вече е налична в близо 70 държави. Към момента в  нея членуват над 10 милиона младежи от цял свят. Участието в U-Report е напълно безплатно, анонимно и доброволно!

В сегашната ситуация на криза с COVID-19 например, U-Report се оказва един от най-ефективните инструменти за споделяне на навременна, достоверна и в някои случаи животоспасяваща информация до младежите за това как да се предпазват от вируса и с какво могат да помогнат и на околните.

Освен анкети, до потребителите на U-Report има възможност да бъдат изпращани полезни материали, статии и разяснения по темите, които ги вълнуват (една такава е крайни срокове за завършване на средно образование, дати за изпити, кандидатстване в университети), както и полезни връзки към национални и местни услуги, които могат да са им от помощ (например към кого да се обърнат, ако са тормозени онлайн или имат нужда психологическа подкрепа).

 

U-Report в България

Други теми, които са популярни сред младите хора и ще бъдат засягани и в България, са качеството на образование, достъпът до здравеопазването, пазарът на труда за млади хора, психичното здраве на тийнейджърите, доброволчеството, опазването на околната среда и други въпроси, от които самите младежи се вълнуват.

Целта на платформата е да обедини повече млади хора на възраст между 14 и 29 години от цяла България, за да може чрез редовни допитвания до тях под формата на анкети да бъде чут гласът им и мнението им да бъде взето предвид, когато се правят младежки политики, младежки кампании или изобщо инициативи от правителствени, неправителствени или бизнес организации, които засягат пряко младите хора като целeва група. Един от основните принципи на U-Report е да не се прави нищо за младите хора без младите хора! А мотото им е „Моят глас е важен“!

 

Партньори

Национално-представените организации, които подкрепят създаването на U-Report в България, са Национален младежки форум (НМФ), Национална мрежа за децата (НМД), Национален център за безопасен интернет, Български младежки червен кръст (БМЧК), Дружество за ООН в България (ДООНБ), Международна награда на Херцога на Единбург, Фондация Билитис. U-Report вече е подкрепен и от младежи доброволци, които наричаме Младежки Шампиони.

Повече за U-Report можете да научите на сайта на платформата: 

Вижте кратките послания на младежите тук

Често задавани въпроси за U-Report.

 

За контакти: 
Деница Делвил, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България 
тел. 0882 344 553,
dkamenova@unicef.org

Ивайло Спасов, Експерт Комуникация за Социално Развитие, УНИЦЕФ България 
тел. 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.