В Световния ден на бежанците УНИЦЕФ представи книга, написана от украински деца бежанци

Изкуството да разказват истории помага на децата да излекуват емоционалните си белези от войната

20 Юни 2023
A Ukrainian girl shows her drawing in the classroom of the Ukrainian Education Hub in Sofia
UNICEF/2023/ Lilia Yotova/
A Ukrainian teen girl shows her drawing of the bird in the classroom of the Ukrainian Education Hub in Sofia

София, 20 юни 2023 г. - В  Световния ден на бежанците, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) представи книга с приказки, написани от украински деца, избягали от войната в Украйна и намерили убежище в България. Чрез силата на изкуството и разказването на истории децата споделят своите емоции, надежди и стремежи за по-добро бъдеще.

Можете да свалите дигитално копие на книгата тук

Войната в Украйна принуди повече от 2 милиона украински деца да напуснат страната и разсели повече от 1 милион деца вътре в страната. От началото на войната над 160 000 украински бежанци са поискали временна закрила в България, в това число около 55 000 деца.

Книгата представлява сбор от разкази, написани от деца от Киев, Одеса и Днепър, чийто живот се е променил драстично заради войната. Година след разселването им, много деца бежанци продължават да носят тежките емоционални последици от войната със страхове и тревоги, които имат дългосрочен ефект върху психичното им здраве.

„Нашите семинари се превърнаха в емоционална подкрепа за деца, на които им липсваха семействата и приятелите“, обяснява Виктория Филина, украински учител и създателна книгата. „По време на нашите сесии децата мечтаеха за края на войната, за да могат всички да се приберат скоро у дома. Заедно създадохме истории за мир – и на хартия и в душите си“.

Книгата е достъпна на украински, български и английски език и ще бъде разпространявана през лятото чрезпартньорите на УНИЦЕФ и в обособените места за деца, а така също и в местните книжарници в общините и училищата, приели украински деца.

„Творчеството и изкуството имат невероятната сила да трансформират света на детето, да извисяват таланта му и дори да помагат за излекуването на емоционална травма. Светът на приказките създава безопасна среда, в която всяко дете може да се почувства обичано и защитено“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Книгата е подготвена и издадена в рамките на съвместния проект на УНИЦЕФ и Ситуационен център „Отворени врати“ с финансиране, предоставено от правителството на САЩ. Понастоящем авторите работят върху цифровата и аудио версии на книгата, за да разширят нейната потенциална читателска аудитория.

Събитието се проведе в помещенията на Украинския образователен център в София – едно от 17-те пространства за учене и игра, подкрепяни от УНИЦЕФ в цялата страна.  УНИЦЕФ в България работи с партньори, за да помогне на децата да поддържат своето емоционално благополучие, да учат и да се развиват, да се интегрират, да намерят надежда и да възстановят детството си далеч от дома.

През 2023 г. УНИЦЕФ подкрепи над 5 000  украински деца като им осигури достъп до образование и предостави учебни материали на училища и младежки организации, от които се възползваха над 40 000 украински и български деца. От януари 2023 г. УНИЦЕФ и партньорите на организацията подпомогнаха над 22 000 възрастни и деца посредством създадените „Сини точки“, центрове за „Закрила на децата и семейството“ и „Центрове за подкрепа“, включително чрез предоставянето на услуги за психично здраве и психологическа подкрепа.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.