Всички училища в Европа и Централна Азия трябва да останат отворени и да станат по-безопасни от COVID-19, казват СЗО и УНИЦЕФ

30 Август 2021
Всички деца се връщат на училище и участват в учебния процес
UNICEF/UN0243162/Morris VII Photo

Всички училища в Европа и Централна Азия трябва да останат отворени и да станат по-безопасни от COVID-19, казват СЗО и УНИЦЕФ

КОПЕНХАГЕН И ЖЕНЕВА, 30 август - Докато милиони ученици се връщат на училище в целия европейски регион, където доминира силно заразният щам на COVID-19 – Делта, регионалният офис на СЗО за Европа и регионалният офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия призовават училищата да останат отворени и да бъдат по-безопасни, като приемат мерки срещу предаването на вируса.

Тези мерки предвиждат включване на учителите и училищния персонал в целевите групи в националните планове за ваксинация за обхващане на уязвими групи от населението. В допълнение деца над 12 години, които имат медицински състояния, увеличаващи риска от тежко протичане на заразяването с коронавирус, също трябва да бъдат ваксинирани. Подобряването на училищната среда чрез по-добра вентилация в класната стая, пo-малък брой ученици в клас, където е възможно, физическa дистанция и редовно тестване на децата и персонала също са сред важните действия.

„Пандемията причини най-катастрофалното нарушение на образователния процес в историята. Ето защо е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато в целия европейски регион. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психичното здраве и социалните умения, за да могат училищата да помогнат на децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото “, обяснява д -р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

„Ще мине известно време, преди да можем да оставим пандемията зад гърба си, но безопасното обучение на деца във физическа учебна среда трябва да остане нашата основна цел, така че да не ги лишаваме от възможностите, които заслужават. Насърчаваме всички държави да поддържат училищата отворени и призоваваме всички училища да предприемат мерки за минимизиране на риска от COVID-19 и разпространение на различните му варианти. "

Увеличаване на ваксинацията за защита от Делта варианта

Силно заразният вариант на SARS-CoV-2 Делта усложни и тазгодишното откриване на учебната година. Високата честота на COVID-19 в общността прави предаването в училищата много по-вероятно. Затова всички ние трябва да се ангажираме да намалим предаването на вируса.

Данните ясно показват, че пълното ваксиниране срещу COVID-19 значително намалява риска от тежко прекарване на заболяването и смърт. Ето защо, когато имате възможност да се ваксинирате,  моля, направете го и се уверете, че сте завършили пълната серия на ваксинация.

„Ваксината е най-добрата ни линия на защита срещу вируса и за да приключи пандемията, трябва бързо да разширим ваксинацията справедливо във всички страни, включително да подкрепяме производството на ваксини и споделяне на дозите, за да защитим най-уязвимите навсякъде. Трябва също така да продължим да следваме обществените здравни и социални мерки, за които знаем, че работят, включително тестване, последователност, проследяване, изолация и карантина “, каза д -р Ханс Анри П. Клуге.

Да направим училищата по-безопасни е отговорност на цялото общество

Милена Марич е гимназиален учител по математика от Белград, Сърбия, която е напълно ваксинирана срещу COVID-19. „В продължение на почти две години думите„ COVID-19 “ и „онлайн обучение“ бележат живота ни. Когато пандемията започна, училищната система в Сърбия се адаптира бързо“, заяви тя.

„Но на учениците им липсваше последователност, общуване, съвместна работа, споделяне на идеи в реално време, комуникация без технологии. Знам, че единственият изход от тази ситуация е да продължаваме да спазваме мерките срещу предаването на вируса и да ваксинираме всички преподаватели."

Филип Кори, заместник-регионален директор на  УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия заяви: „Пандемията не е приключила. Всички трябва да изиграем своята роля, за да гарантираме, че училищата остават отворени в целия регион. Децата и младежите не могат да рискуват да имат още една година на нарушено обучение. Ваксинацията и защитните мерки ще помогнат за предотвратяване на завръщането в най-мрачните дни на пандемията, когато хората бяха затворени, а децата претърпяха прекъсване на обучението.

„Децата са мълчаливите жертви на пандемията, а най-маргинализираните са сред най-тежко засегнатите. Преди COVID-19 най-уязвимите деца в региона вече са били извън училище или в училище, но не са учили на същото ниво като съучениците си.

„Училището е много повече от сграда. То е място за учене, безопасност и игра в сърцето на нашите общности. Когато учебните заведения са затворени, децата пропускат да учат, да бъдат с приятелите си и могат да бъдат изложени на насилие в дома. Пандемията влоши и без това неприемливата ситуация - трябва да гарантираме, че училищата ще се отворят отново и ще останат отворени безопасно. "

Препоръки на експерти

За да поддържат училищата отворени и безопасни, СЗО, УНИЦЕФ и ЮНЕСКО одобриха набор от осем експертни препоръки, разработени от Европейската техническа консултативна група на СЗО за обучение в училище по време на COVID-19. За 53 -те държави -членки в Европейския регион на СЗО те са:

1. Училищата да бъдат сред последните места за затваряне и първи за отваряне.

2. Въведете стратегия за тестване.

3. Осигурете ефективни мерки за намаляване на риска.

4. Защитете психическото и социалното благосъстояние на децата.

5. Защитете най -уязвимите и маргинализирани деца.

6. Подобрете училищната среда.

7. Включете децата и юношите в процеса на вземане на решения.

8. Приложете стратегия за ваксинация, предназначена да задържи децата в училище.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.