Войната в Украйна ограбва детството, стабилността, безопасността, образованието, приятелите, семействата, дома и надеждата за бъдещето на децата

Изказване на Мурат Шахин, Представител на УНИЦЕФ в Украйна, в катедралата Света София

04 Юни 2022
 Войната в Украйна „ограбва детството, стабилността, безопасността, образованието, приятелите, семействата, дома и надеждата за бъдещето на децата“
UNICEF/UN0627016/Jones/AFP

КИЕВ, 4 юни 2022 г. – "Ваши превъзходителства, колеги, Първа дама на Украйна – Бих искал да ви благодаря, че ни събрахте заедно по този мрачен, но важен повод и лично ви благодаря за силата и смелостта да извадите наяве и споделите детски истории и гласовете им с целия свят.

Нека си представим за момент за какво щяха да говорят семействата и децата в домовете си по това време на годината в една нормална година, както миналата. По това време децата се връщат от училище, носейки своите бележници. Те щяха да планират лятната си ваканция – подготовка за празници, да се радват на семейна вечеря в ресторант, да получат подарък за края на учебната година. Това е и времето на годината, когато баба и дядо се свързват с внуците си – прекарват ценното си време и трудно спечелена пенсия за споделяне на семейни спомени и традиции от поколение на поколение.

Само преди сто дни тези деца имаха друг живот. Бяха в безопасност. Имаха надежди и мечти за преследване. Ходеха на училище и се срещаха с приятелите си.

Но войната промени всичко за тях и семействата им. Тя им отне детството, отне им стабилността, безопасността, училището, приятелите, семейството, дома и надеждите за бъдещето. Отнема живота на децата и наранява телата и душите им.Стоте дни война донесоха опустошение и страдание на децата на Украйна – с мащаби и размах, каквито не сме виждали от Втората световна война.

И тя засегна дълбоко живота на децата с последствия, с които ще трябва да се справяме за години напред. Почти две от всеки три деца са били разселени заради сраженията.

Семействата са разделени. Училища, болници, детски площадки, паркове и хиляди домове са разрушени или повредени и продължават да бъдат унищожени. Условията за децата в районите, където боевете се засилват, са все по-отчайващи. Децата, бягащи от насилие, са изложени на значителен риск от разделяне със семействата си, на риск от: насилие, малтретиране, сексуална експлоатация и трафик. Повечето са били изложени на дълбоки травми и емоционално страдание, които ще останат с тях години напред.

Искам да изкажа най-дълбоките си съболезнования на всяко семейство, което е загубило дете в тази ужасна война.

Всеки ден средно повече от две деца загиват и повече от четири са ранени – предимно при атаки с експлозивни оръжия в населени места.

И това са само числата, които ООН успя да провери – знаем, че истинският им брой е много по-голям.

Силата на всеки родител и всеки полагащ грижи в Украйна и в чужбина заслужава нашето уважение. Всеки ден украинските майки, бащи и болногледачи се събуждат и лягат, без да знаят какво ще донесе следващия ден. И въпреки това те правят най-доброто им за всички деца, за които се грижат, за да ги пазят. Искам искрено да им благодаря за това.

УНИЦЕФ и партньори правят всичко възможно, за да помогнат на децата и техните семейства, засегнати от войната, така че да преживеят тези невероятно трудни времена. Ние сме били и ще продължим да предоставяме основна хуманитарна помощ като закрила, вода и подходящи санитарно-хигиенни условия, здравни грижи и оборудване, хранителни и образователни услуги.

Но преди всичко децата се нуждаят от мир сега. Насилието и страданието трябва да спрат. Всеки ден на война увеличава дълготрайното опустошително въздействие върху уязвимите деца по света.

Връщането на всяко дете към нормалността няма да е лесна задача. Но когато мнозина виждат невъзможно предизвикателство, ние сме мотивирани да се стараем повече, за да осигурим на всяко дете по-добро бъдеще. Ние сме ангажирани и разчитаме на всеки един от вас да присъединете се към нас, присъединете се към Първата дама, докато предприемаме това амбициозно и смело пътуване заедно, за да може всяко дете в Украйна да разгърне своя потенциал и да постигне мечтите си.

Най-голямата ми е надежда за децата на Украйна, е, че няма да се налага да страдат повече нито ден, да не говорим за още сто.

Те се нуждаят от мир и имат нужда от него. Сега.

Благодаря ви!"

- Мурат Шахин, Представител на УНИЦЕФ в Украйна. 

Контакт за медии

Джо Инглиш
Специалист "Комуникации"
УНИЦЕФ
Тел.: +1 212 303 7984
Тел.: +1 917 893 0692
Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.