Агенции на ООН са шокирани от смъртта на 18 афганистанци, намерени в изоставен камион близо до София

УНИЦЕФ, МOM и ВКБООН заявяват своята готовност да окажат съдействие на властите и оцелелите, както и увереността си, че лицата, отговорни за това злодеяние, скоро ще бъдат изправени пред правосъдието.

18 Февруари 2023
Агенции на ООН са шокирани от смъртта на 18 афганистанци намерени в изоставен камион
UNICEF Bulgaria/2023

СОФИЯ – ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците, Международната организация по миграция (МOM), Фондът на Обединените нации за децата (УНИЦЕФ) са шокирани и дълбоко наскърбени от това, че 18 души – според сведенията, афганистанци, –  сред които едно дете, са били намерени мъртви на 17 февруари 2023 г. в изоставен камион в близост до столицата на България, София.

Според първоначалната информация от българските власти камионът е превозвал 52 души, включително деца. Оцелелите са закарани в болници в София, като някои от тях са на интензивно лечение. Превозваните хора са открити в окаяно състояние – с недостиг на кислород, в условия на влага и студ, гладни.

Агенциите на ООН поздравяват властите за предприетите бързи действия, в това число болниците, които са оказали подкрепа и са осигурили медицински грижи на оцелелите.  

УНИЦЕФ, МOM и ВКБООН заявяват своята готовност да окажат съдействие на властите и оцелелите, както и увереността си, че лицата, отговорни за това злодеяние, скоро ще бъдат изправени пред правосъдието. 

Според проекта на МОМ „Липсващи мигранти“ стотици хора са загубили живота си по миграционните маршрути в Европа след 2014 г. Преките причини за смъртта по време на миграцията в Европа често са свързани с опасен превоз, включително пътни произшествия с влакове и други превозни средства.  Задушаването по време на транзит, за съжаление, също е обичайно. Тези, които се придвижват пеша, също понякога стават жертва вследствие на удар от кола, камион или влак. Също така честа, за съжаление, е загубата на живот, поради тежки условия и липсата на достъп до адекватен подслон, медикаменти и други потребности, особено по маршрутите през отдалечени региони.

МОМ и ВКБООН продължават да призовават за конкретни действия за намаляване на смъртните случаи по миграционните маршрути по света, като насърчават регионалното сътрудничество с цел защита на правата и живота на хора, по тези маршрути, като същевременно се решават проблемите с първопричините за разселването и опасната или незаконна миграция в съответствие с целите на Глобалния договор за безопасна, организирана и законна миграция и Глобалния договор за бежанците.   

Тази трагедия ни напомня ясно за спешната нужда да се закрилят всички хора, които се движат по тези маршрути, особено най-уязвимите - децата.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.