Корпоративни партньори на УНИЦЕФ: IKEA България

Вижте как заедно работим за децата в България

УНИЦЕФ
Деца позират с рисунки на фантастични герои, част от благоворителната кампания на ИКЕА
UNICEF Bulgaria/2017

IKEA е един от най-големите партньори на УНИЦЕФ в глобален план. Фондацията на IKEA има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

От 2013 г. IKEA България и УНИЦЕФ България задълбочават партньорството и на местно ниво в подкрепа на ранното детско развитие, семейната грижа и достъпа до качествено и приобщаващо образование.

В рамките на глобалната кампания на IKEA „Плюшени играчки в помощ на образованието“, а по-късно и „LET’S PLAY – Време е за игра, време е за добри дела!“, IKEA България предоставя допълнително по 2 лева за всяка закупена играчка под формата на обзавеждане, творчески материали и играчки за подпомагане за програмите на УНИЦЕФ България, за да могат повече деца у нас да получат достъп до образование и бъдеще, изпълнено с възможности.

Средствата осигуряват домашен уют в новооткрити детски центрове в няколко български града като Център за обществена подкрепа в гр. Нова Загора, семейно-консултативен център в гр. Берковица, три детски центрове за застъпничество и подкрепа ЗонаЗаКрила в София, Монтана и Шумен, Център за подкрепа и развитие на деца в гр. Котел и др.

С подкрепата на IKEA България 16 от пилотните детски градини в рамите на проекта на УНИЦЕФ България „Заедно от детската градина“ са обзаведени и оборудвани стаи за специализирана подкрепа. Това включва бюра, столове, маси, килими, щори, меки играчки и други образователни материали. Стаята е проектирана от IKEA и УНИЦЕФ, за да подпомогне работата на психолозите, логопедите и специалните педагози за осигуряване на приобщаващо образование в детските градини, като физическата среда се съобразява с нуждите на децата със специални потребности и стимулира таланта на децата.

От началото на учебната 2017-2018 г. стартира и процес на трансформиране на общите кътове в детските градини, в които да бъдат включени и библиотеки. ИКЕА предостави рафтове за книги в 14 детски градини от общините София, Монтана, Лехчево, Сливен, Велики Преслав и Нови пазар. Инициативата е насочена към насърчаване на интереса на децата към книгите и четенето. Децата имат целодневен достъп до книгите. Учителите и родителите се стимулират да използват тези пространства в рамките на различни дейности с децата.

 „Изключително сме признателни за партньорството ни с УНИЦЕФ, също така сме благодарни на всички служители на IKEA и нашите клиенти, защото с общи усилия успяваме да направим всеки ден по-добър за още повече деца и техните семейства“.

Тео Муратидис, управител на IKEA България.

Корпоративно дарение
В рамките на глобалното си партньорство с УНИЦЕФ, IKEA България предоставя на организацията част от средствата, набрани чрез продажбата на играчки и артикули за деца. Постъпилите приходи се даряват под формата на мебели, играчки и материали за детските центрове, подкрепени от УНИЦЕФ.

Дарения от клиенти 
На касите на шведската верига за мебели клиентите могат да дарят сума в подкрепа на УНИЦЕФ и да получат благотворителен УНИЦЕФ артикул в знак на благодарност.

Доброволна дейност от служители 
IKEA дава възможност на своите служители да се включат като доброволци в съвместните инициативи на компанията с УНИЦЕФ, като помогнат за създаването на по-добра среда за израстване и образование на децата в България. Над 300 служители на IKEA участваха активно в популяризирането на кампанията „Заедно от детската градина“ и се включиха с доброволен труд.

Общо набраните средства по партньорството между IKEA България и УНИЦЕФ България към 2019 г. са над 200 000 лв.