5 съвета за справяне с несигурността по време на война

Макар да е добре човек да е информиран, опитайте се да внимавате как научавате новини.

УНИЦЕФ
5 съвета за справяне с несигурността по време на война
Voices of youth
11 Април 2022

Когато заглавията започнат да споменават конфликти, това може да ви накара да се почувствате уплашени, тъжни, ядосани и тревожни, независимо от това къде живеете. Събрахме няколко съвета как да се справяте, когато чувствате, че ви идва в повече

1. Ограничете обема на новините, които гледате или четете

Когато избухне конфликт или война, много от нас искат да научат повече, като се ровят в социалните медии и четат безкрайни статии. Но постоянният поток от смущаващи картини и заглавия може да ни накара да се почувстваме сякаш кризата е навсякъде около нас, оставяйки ни безпомощни и уплашени.  

Макар че е добре да сме информирани, опитайте се да внимавате как научавате новини
Voices of Youth

Определете ключови моменти през деня, в които да проверявате какво се случва, вместо да сте постоянно онлайн. Доколкото е възможно, отделете време да правите неща, които ви помагат да се отпуснете и да съберете сили. 

Опитайте да не проверявате новините/социалните медии, преди да заспите, и опитайте да си дадете един цял час почивка преди лягане. Опитайте и да не посягате към телефона веднага щом се събудите; оставете съзнанието си да се събуди бавно, преди да проверите последните новости. 

2. НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗПОЗНАВАТЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА 

По време на криза неточната информация и „фалшивите новини“ могат да се разпространят бързо. Дезинформацията действа като мощна машина – създава се и се разпространява онлайн от широк спектър от източници, включително хора, които умишлено пускат фалшиви слухове, „ботове“ (акаунти в социалните мрежи, програмирани от компютри), които автоматично публикуват дезинформация, и обикновени хора, които несъзнателно споделят фалшиви новини със своите последователи. 

Когато споделяме неща онлайн, без да проверим дали информацията е потвърдена и реална, ние помагаме на дезинформацията да циркулира. 

Важно е да се научите как да различавате невярната информация (такава, която се споделя от хора, които не осъзнават, че е невярна, и не целят да навредят), дезинформацията (умишлено разработена и разпространена фалшива информация със злонамерено намерение) и слуховете. Преди да споделите онлайн, задайте си следните въпроси: 

  • КОЙ я е създал? 
  • КАКЪВ е източникът ѝ? 
  • ОТКЪДЕ е дошла? 
  • ЗАЩО я споделяте? 
  • КОГА е публикувана? 

За повече съвети за борба с дезинформацията можете да посетите:

https://shareverified.com/topics/fighting-misinformation/  

3. РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ СЪСТРАДАНИЕ, НЕ СТИГМА 

Конфликтът често носи със себе си предразсъдъци и дискриминация, независимо дали срещу даден народ, или държава. Старайте се да избягвате етикети като „лоши хора“ или „зло“ и вместо това използвайте случая, за да насърчавате състраданието. 

Дори ако конфликтът се развива в далечна страна, той може да предизвика дискриминация на прага ви. Ако чуете приятел или член на семейството да се изказва расистки или дискриминационно, трябва да говорите с него/нея, ако се чувствате в безопасност да го направите. Обърнете се първо лично към него/него – насаме или чрез лично съобщение. 

Старайте се да избягвате етикети като „лоши хора“ или „зло“ и вместо това използвайте случая, за да насърчавате състраданието. 
Voices of youth

Има по-голяма вероятност да се вслуша, ако не го/я излагате публично. Отбележете, че това, което казва, е расистко или дискриминационно, и напомнете, че всеки има право на достойнство и че в много страни е противозаконно да се дискриминира човек заради неговия цвят на кожата, етническа принадлежност, миграционен статус, религия, пол, националност или сексуална ориентация. Насърчете го/я да научи повече за историческия контекст на расовите предразсъдъци и дискриминацията и споделете ресурси, които смятате за полезни.    

Научете повече за справянето с расизма и дискриминацията тук: 

https://www.voicesofyouth.org/blog/five-actions-you-can-take-against-racism-and-discrimination  

 

4. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПСИХИЧНОТО СИ ЗДРАВЕ 

Важно е да разбирате как се чувствате. Не подценявайте това. Докато новините за конфликта продължават да текат, добре е да си направите проверка сами. Чувствате ли се неспокойни, притеснени, ядосани или тъжни поради това, което се случва? Забелязвате ли някакви промени в поведението си като раздразнителност, сълзливост или главоболие, болки в стомаха, кошмари или проблеми със съня? 

Свържете се с приятел, родител, учител или възрастен, на когото имате доверие, и споделете как се чувствате. Възможно е да ви помогнат.
Voices of Youth

За да поддържате психичното си здраве, можете: 

  • Да правите дихателни упражнения: Поемете 5 дълбоки вдишвания: вдишвайте 5 секунди и издишвайте 5 секунди, като вдишвате през носа и издишвате през устата. 
  • Записвайте си: понякога може да е полезно да запишете чувствата си, за да ги опишете. Може да звучи лесно или просто, но опитайте това: „Точно сега се чувствам ......“. 
  • Бъдете мили със себе си: Когато се насилвате винаги да сте „щастливи“ или „продуктивни“, това може да ви накара де се почувствате по-зле. Вместо това, когато забележите, че изпитвате трудна емоция, си кажете: „Чувствам се притеснен/а и изплашен/а, но това не означава, че не се справям“. „Преминавам през труден момент, нормално е да съм разстроен/а“. „Чувствам се [назовете чувството] и това е нормално“. „Това са трудни времена, нормално е да съм разстроен/а“. 
  • Разговаряйте с някого, на когото имате доверие: Невинаги е лесно човек сам да се справи с гнева, притеснението или тъгата. Свържете се с приятел, родител, учител или възрастен, на когото имате доверие, и споделете как се чувствате. Възможно е да ви помогнат. Понякога самият контакт с някого може да ви накара да се почувствате по-добре. 
  • Движете се: физическата активност е важна при осмислянето на чувствата. Пробвайте да излезете на разходка, да танцувате на любимата си песен или да изиграете някоя спортна игра с приятели. Участието в ежедневна физическа активност може да ви помогне да се справите със силни емоции, както и да спите по-добре. 

Открийте още съвети за справяне с психичното здраве тук: https://www.voicesofyouth.org/campaign/mental-health-wellbeing-guide-how-take-care-yourself-during-stressful-times 

 

5. ОТКРИЙТЕ КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ 

Разберете дали има местни организации, които провеждат набиране на средства, застъпнически или солидарни дейности, в които можете да се включите. Първо проверете онлайн и никога не забравяйте да кажете на настойник/родител къде отивате (ако сте под 18 години и отивате лично) или пробвайте да отидете с приятел (ако сте над 18 години).