5 неща, които можете да направите, за да изградите доверие към ваксините срещу COVID-19

Това са само част от начините, по които можете да се борите с дезинформацията и да осигурите безопасното и справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 за всички

УНИЦЕФ
Служител на УНИЦЕФ разговаря с дете, като спазва противиепидемичните мерки и носи маска
UNICEF/UN0419792/Margaryan
29 Март 2021

Хората, които са ваксинирани, предпазват тези, които не са. Така че дори ако децата и младежите са сред последните, които ще получат ваксина срещу COVID-19, достъпът им до образование, здравеопазване и услуги за защита ще продължи да бъде засегнат, ако не вземем колективни мерки.

Когато нашите баби и дядовци, здравните работници, учителите и други работници, които предоставят основни услуги за деца, са ваксинирани, те помагат за изграждането на по-добро, по-безопасно и по-здравословно бъдеще за ВСИЧКИ нас.

Всеки от нас може да помогне за изграждането на доверие към ваксините срещу COVID-19. Това са само част от начините, по които можете да се борите с дезинформацията и да осигурите безопасното и справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 за всички:

1. НАУЧЕТЕ ФАКТИТЕ ЗА ВАКСИНИТЕ

Ваксините са безопасни и ефективни – те са сред най-големите постижения на съвременната медицина. От края на 18-ти век те са намалили разпространението на опасни болести като полиомиелит, морбили и едра шарка, спасявайки милиони животи.  Вижте повече за заболяванията, които се предотвратяват чрез ваксини

Знаете ли, че имунизациите срещу морбили са спасили живота на близо 23,2 милиона деца между 2000 и 2018 г.?  А тетанусът при майката и новороденото от юли 2019 г. е елиминиран почти във всички държави, благодарение на ваксините.

Подобно на други ваксини, тази срещу COVID-19 действа като защитен щит, като поддържа семействата и общностите в безопасност.

Вижте видео-анимациите на Световната здравна организация:

>> Как работят ваксините срещу COVID-19

>> Патогени и антитела - как са свързани

>> Какво е колективен имунитет

Можете да получите достъп до факти за ваксините срещу COVID-19 на български език чрез информационния чатбот на Health Buddy +

Health Buddy + - приложение за достоверна информация за COVID-19
UNICEF Bulgaria/2021

Чували ли сте слухове, които намаляват доверието Ви към ваксините срещу COVID-19? Не сте сигурни къде да намерите точна и надеждна информация? Осъзнаването на истината може да бъде предизвикателство, но можете да проверите в надеждни източници като здравните органи във вашата страна, УНИЦЕФ и Световната здравна организация.

Погледнете тези често задавани въпроси и отговорите им за ваксините.

2. ПОМОГНЕТЕ, КАТО ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ ВАКСИНИТЕ РАБОТЯТ

Отпразнувайте, когато членове на семейството Ви и приятели получават ваксината, като публикувате в социалните медии тяхна снимка, на която са направили знака на победата. ✌️

Може да са с навит ръкав, да се показва лепенката им, да държат карта за ваксинация или да се усмихват пред клиниката.

Включете и съобщение защо ваксината е важна за Вас, сложете хаштаг #VACCINATED и тагнете @unicef.

Търсите вдъхновение? Разгледайте Instagram профила на УНИЦЕФ.

Момиче показва лепенката на ръката си след ваксинация
UNICEF Instagram profile
3. НАУЧЕТЕ КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ПРИЯТЕЛ ИЛИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО ВИ РАЗПРОСТРАНЯВА НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ

Да кажеш на някого, когото обичаш, че нещо, което е споделил/а за ваксините срещу COVID-19, може да не е вярно, може да бъде неловко или неудобно 😬, но дезинформацията може да застраши доверието на хората във ваксината, а без доверие всяка ваксина срещу COVID-19 ще е безполезна.

Да се опиташ да разбереш другите, без да си придаваш важност, е много по-ефективно от това да ги засрамиш – понякога всички грешим!

Слушайте внимателно какво споделят и бъдете нащрек, за да видите дали това е невярна информация (такава, която се споделя от хора, които не осъзнават, че е невярна, и не целят да навредят), дезинформация (умишлено разработена и разпространена невярна информация със злонамерено намерение) или слух. Задайте си следните въпроси:

1. Откъде идва невярната информация?
2. Кой е създал това съдържание? Кога е разпространено?
3. Защо е създадено?

Така можете да разберете по-добре откъде идва всичко и да реагирате съответно.

Ако лицата споделят дезинформация в своите профили в социалните медии или в групов чат, може да предпочетете първо да се обърнете към тях лично – на четири очи или чрез директно съобщение.След това си задайте въпроса: трябва ли да започна този разговор? Понякога разговорът за невярната информация може да доведе до обратен ефект и да вдигне още повече шум. Ако смятате, че условията са безопасни за такъв разговор, бъдете готови да споделите подходяща информация и факти от уважавани източници.

Има по-голяма вероятност да се вслушат, ако не ги излагате публично.

Не ги обвинявайте, че разпространяват невярна информация. Вместо това им обърнете внимание, че информацията или съветът, които споделят, не са от достоверен източник ИЛИ не са съвсем точни.

Обърнете им внимание, че могат да намерят надеждна и вярна информация от източници като здравните власти във Вашата страна, УНИЦЕФ и Световната здравна организация и ги насърчете да последват тези организации за актуална и точна информация.

4. НЕ СЕ ОТПУСКАЙТЕ

Когато ваксините станат достъпни, не трябва да се отпускаме. За да забавим разпространението на COVID-19, трябва да продължим да носим маски, да мием редовно ръцете си със сапун и да спазваме физическо дистанциране.

И как да се грижите за себе си по време на стресови периоди.

Как правилно да носите маска
UNICEF

5. СПОДЕЛЕТЕ СВОЕТО МНЕНИЕ

Потърсете повече информация за ваксините, участвайте в проучвания и докладвайте, в случай, че попаднете на фалшиви новини, свързани с ваксините на - Health Buddy + 

Помогнете ни да разберем какво мислите за ваксината срещу COVID-19.

Обичате ли да пишете в блог, да създавате визуално съдържание или да пишете стихове? Можете да споделите и мнението си как да направим ваксините достъпни за всички, като изпратите съдържанието си чрез Гласовете на младежта (Voices of Youth) като Ридхи от Тайланд:

„Нарастващата риторика срещу ваксинацията ни излага на риск от смъртоносни болести, които би трябвало да са напълно изкоренени в наши дни. Никой не трябва да страда от болест, която ваксините могат безопасно да предотвратят. Никой.“