10 забавни занимания за деца със специални потребности

Забавно учене у дома

УНИЦЕФ
10 забавни занимания за деца със специални потребности
UNICEF/UN038651/Pirozzi
22 Януари 2021

Да измисляте занимания, които да задържат вниманието на най-малките, може да изисква време и внимание като за цял работен ден, така че винаги е полезно да разполагате с идеи за увлекателни съвместни дейности с тях. 

Най-добрият начин децата да учат, независимо от способностите им, е чрез игра.

Преди всичко тя цели откриването на нови неща, но основно условие за нея е и забавлението. Предлагаме ви 10 стимулиращи занимания, които да практикувате в домашни условия с детето си. Бъдете търпеливи, вслушвайте се един в друг и се наслаждавайте на времето прекарано заедно в обучение!  

1. Поставете разнообразни играчки върху поднос или равна повърхност, за да стимулирате сетивата на детето си. Опитайте със сензорни играчки или такива с вендузи, които да залепнат върху плоски повърхности. Може също така да използвате домакински гъби или чаши.

2. Измислете игра с топка, дори може да я измайсторите сами от плат. Изберете най-подходящия начин да играете с ръце и крака в зависимост от подвижността на Вашето дете.

3. Запишете видеоклип на дейностите, които извършва детето Ви, и му го пуснете. Може да направите запис и само на звук, за да възпроизведете пеенето или смеха на му.

4. Заведете детето в кухнята, за да се включи в приготвянето на храната. В зависимост от това, което правите и доколко детето проявява интерес, може да му позволите да Ви помогне или да му дадете негова собствена пластмасова купа и лъжица, за да имитира Вашите действия.

5. Възползвайте се от неговите артистични таланти и му предоставете възможност да оцветява или рисува. На пазара се предлагат четки и пособия за рисуване, които са големи и удобни за хващане, така че децата с ограничена подвижност да могат лесно да ги ползват! Рисуването с пръсти също е забавен вариант.

6. Четете книги заедно в удобна позиция – седнали или изправени (в зависимост от възможностите на детето Ви). Друга подходяща идея е да извадите семейни фотоалбуми и да разглеждате познати лица. С помощта на възглавница или регулираща се маса може да постигнете оптимална позиция на тялото, така че детето Ви да се чувства по-комфортно и да държи главата си изправена. 

7. Напълнете съд с вода или пясък, за да може детето Ви да играе с различни текстури. Може да добавите и играчки.

8. Моделирайте с пластилин, купен или приготвен в домашни условия. Използвайте формички и се забавлявайте да режете и оформяте фигури. За детето Ви може да е по-лесно да държи форми за бисквитки или големи чаши с големи дръжки.

9. Прекарайте малко време в по-спокойни занимания, като редите немного сложни пъзели или изработвате картички с различна форма, цвят, дума или цифра. Използването на равна, гладка повърхност, като маса или поднос, ще улесни дейността.

10. Пейте, танцувайте и вдигайте шум с детето си. То може да ползва тенджера и домашно направени инструменти, за да Ви акомпанира. 

>> За повече идеи вижте Да учим заедно у дома