„Пътят, който извървях като майка, баба, педиатър и представител на УНИЦЕФ“

Интервю с представителя на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита по повод Месеца на родителите

УНИЦЕФ
Dr.Jane Muita with children at the community support center in Montana Region.
UNICEF Bulgaria/2018/Paleykov
28 Юни 2019

Отбелязването на „Месеца на родителите“ през юни буди у мен ясни спомени от детството и от житейския ми път на дете, родител и професионалист. Този път е вълнуващ и бих искала да го споделя с всички родители, които, като родителите на петгодишния ми внук, се тревожат и притесняват дали постъпват правилно.

– Наскоро станахте баба за пореден път. Какво е усещането да приветстваш на този свят един нов живот и да подкрепяш децата си в усилията им да осигурят най-добър старт в живота на своите деца?

– Преди пет седмици станах баба за четвърти път. Събитието донесе радост на мен, на родителите и на всички роднини, които по един или друг начин съпреживяваха бременността. За мен беше облекчение да знам, че съществува здравна система, която подкрепя родителите, посрещащи първото си дете, и им осигурява акушерка, която да ги посещава и напътства по време на бременността, раждането и първите мигове на детето! На 18 май 2019 г. едно здраво момче, кръстено на покойния ми съпруг Муита, проплака за пръв път, обяви присъствието си пред света и поиска да бъде обгрижвано и закриляно! Благодарение на технологиите през по-голямата част от времето бях във връзка с децата си и имах възможността да им предложа напътствията и подкрепата си... По мое време нямахме такива предимства! При първата среща с двуседмичния ми внук се просълзих, а като майка почувствах тежест в гърдите си. Усещах, че отново имам шанса да стана свидетел на един нов живот, на едно ново начало, шанса да бъда родител и да напътствам и полагам грижи за второто поколение Муита!  Бабите и дядовците невинаги имат възможността да споделят времето си и да живеят с внуците си. Благословена съм с тази възможност да бъда до децата си, особено в първите мигове. Приела съм го с отворено сърце!

При първата среща с двуседмичния ми внук се просълзих, а като майка почувствах тежест в гърдите си.  Д-р Джейн Муита
Личен архив

При първата среща с двуседмичния ми внук се просълзих, а като майка почувствах тежест в гърдите си.

Д-р Джейн Муита

– По образование и професия сте педиатър. Кои са най-често срещаните предизвикателства, пред които се изправят младите родители през първите години от развитието на децата си?

– Израснала съм през периода след обявяването на независимостта на Кения и това ме научи да оценявам правителствените инвестиции в приоритетните сфери, каквито са образованието, здравеопазването и намаляването на бедността. Страната полагаше усилия да се развие бързо и това ми даде шанса да уча и да стана педиатър и специалист по обществено здраве. Майка ми и баща ми вярваха в образованието от момента, в който бяха станали родители, за всяко от седемте им деца, и инвестираха всичките си пари и усилия, за да можем и седмината да получим образование! Като родител аз също осигурих на децата си добро образование и семейство, в което да се чувстват в безопасност и да могат да потърсят съвет и насоки. Това продължава и сега, когато са възрастни, и ми дава възможност да присъствам в живота на внуците си. По време на педиатричната си практика заемах ролите на съветник, майка и семеен приятел! Повечето млади родители задават много простички въпроси... Детето ми нормално ли е? Как да го изкъпя? Какви ваксини са нужни и кога? Темповете, с които детето ми расте на килограми, нормални ли са? Баба му казва да направя това и това, правилно ли е според Вас? А пък „Гугъл“ казва така – Вие какво мислите? Тези и много други въпроси са обичайни. Родителите не искат да допуснат грешка!! Затова и съм толкова благодарна, че УНИЦЕФ разработи „експертни съвети, за да осигури на децата най-добър старт в живота!“ Важно е вредните практики да бъдат избягвани, защото всичко, което се случи с бебето по това време, предопределя бъдещето му...

– Като представител на УНИЦЕФ вероятно сте много щастлива, че организацията толкова набляга на #РаннитеМоментиСаОтЗначение. Защо елементите на пълноценната грижа са „Яж“, „Играй“ и „Обичай“? 

Затворя ли очи, се връщам възможно най-назад в детството си! С усмивка си спомням за моментите, в които сядахме пред огъня и родителите ми ни разказваха истории или си правехме играчки и по цял ден играехме и се цапахме! Спомняйки си за радостите ми като родител, се сещам за кърменето – кърмих и четирите си деца изключително до шестия месец, което през 80-те и 90-те не беше толкова лесно, колкото е днес. Тъй като работех, взимах децата на работа и на срещи, за да мога да ги кърмя. Съчетавах професионалния си живот с родителството. Кърменето дава възможност на родителите да обичат, да се грижат за бебето и да си играят с него в ранните моменти.... Друг прекрасен момент за родителите и малките деца е времето за къпане. Пълноценната грижа е инстинктивна, но в днешно време може би е прикрита от различни интереси, като технологиите и прекомерната информация – но когато в ранните мигове от детския живот родителите се съсредоточат върху подходящото хранене, обичта, грижите и безопасната среда и осигуряват на детето стимулиращи изживявания под формата на игри например, резултатите веднага са налице... Детето е по-активно, общува повече с околните и преминава през повече ключови моменти в обичта и развитието си... Неслучайно УНИЦЕФ набляга на „Яж, Играй, Обичай“ като ключови елементи на пълноценната грижа.

 

D-r Jane Muita, UNICEF representative in Bulgaria is at the Country office in Bulgaria.
UNICEF Bulgaria/2018

– Разкажете ни повече за първия „Месец на родителите“, който в момента се провежда както в България, така и по целия свят. Защо е важно да се насърчават родителските умения и положителното родителство?

Тази година УНИЦЕФ България поддържа едномесечна кампания на тема родителство. Това е първият по рода си месец на родителите. Успяваме да представим историите на български родители, които дават своя принос за най-удовлетворяващата работа на света тази на родителя. Примерите включват известни личности, които умело съчетават кариера и родителство, бащи, които са избрали различни и по-ниско платени професии, за да разполагат с повече време да бъдат добри родители, социални работници, които дават приноса си в посещения при уязвими родители, нуждаещи се от насоки и подкрепа, за да осигурят на децата си най-добър старт в живота. Самият процес ни донесе много знания и продължаваме да генерираме данни, които ще ни позволят да подобрим подкрепата, която оказваме на родителите в България, като с пълна сигурност можем да заявим, че любящото семейство е най-доброто място да отгледаш дете. Знаем също, че родителите имат нужда от определен капацитет, за да полагат грижи, и той включва знания и необходимите ресурси. УНИЦЕФ продължава работата си с правителството, като осигурява технически експертни познания и изпитани данни от целия свят относно добрите практики както в политиките, така и в предприеманите действия. За УНИЦЕФ България юни е месец за размисъл, но и за признание, че работата в подкрепа на родителите продължава усилено. Доказателствата, че ранните моменти са от значение, са неимоверни и насърчаваме родителите да посетят нашия онлайн информационен център, разработен специално за тях: www.roditel.unicef.bg

– Кампанията в България се фокусира върху подкрепата на родителите на деца с увреждания. Защо е толкова важно да се обърне внимание на способностите, талантите и потенциала на тези деца?

Конвенцията за правата на детето е най-ратифицираният договор за права на човека в историята и свидетелства за загрижеността за децата в световен мащаб – а през ноември 2019 г. ще се навършат 30 години от създаването му. УНИЦЕФ иска да гарантира, че всяко дете получава грижовна среда, в която да расте и която му се полага по право, като използва доказателства и идентифицира деца, които вероятно са уязвими и при които са нужни допълнителни усилия, за да е сигурно, че правата им не са нарушавани. Това е причината УНИЦЕФ България да определи родителите на деца с увреждания като група, върху която да съсредоточим комплексните си усилия, и избрахме това да бъде целта на „Месеца на родителите“ през 2019 г. Научихме много за предизвикателствата, пред които са изправени, силата им, нуждите им и нещата, за които мечтаят. По време на кампанията се съсредоточихме върху местата, в които можем да покажем по-добро представяне – например в подкрепата към родителите и социалните системи отрано да идентифицират колебанията и да вземат мерки. Видяхме, че е необходимо да се подобрят услугите за оказване на грижи и да се подкрепят способностите на родителите и лицата, полагащи грижи. Отбелязахме, че сред проблемите са предизвикателствата, пред които са изправени работещите родители на деца с увреждания... Следователно кампанията не само изтъква успешните примери, но и идентифицира предизвикателствата и мерките, които могат да бъдат взети занапред... Не спираме и да подчертаваме, че ранните моменти са от значение за всяко едно дете навсякъде по света...

Представителят на УНИЦЕФ в България, д-р Джейн Муита държи за ръка момиченце по време на посещение в Монтана.
UNICEF Bulgaria/2018/Paleykov

– Имайки предвид всичките си роли – на майка и баба, педиатър, представител на УНИЦЕФ – какъв съвет ще дадете на родителите на малки деца, кои са най-важните и практични неща, които трябва да знаят?

– Родител съм повече от 36 години, педиатър – от 32, а с УНИЦЕФ работя от 20 и мога уверено да заявя, че да бъдеш родител, е огромна чест! Дава ти възможност да бъдеш човек и да се грижиш за човешко същество през целия си живот. Започва от това да решиш или да разбереш, че ще бъдеш родител, и те превежда през всичките стъпки от развитието на едно дете. Изключително важно е да инвестираш в ранните моменти и това ти дава основа, върху която ще се развива както детето ти, така и самият ти като родител.  

Знам, че за младите родители или тези, които стават родители за пръв път, това звучи като един голям експеримент! Но има простички и практични неща в зависимост от контекста, в който се намираш – най-важно е да събереш правилните знания и да се подготвиш за предизвикателството.  Много е важно каква подкрепа получаваш като родител – от семейството и роднините, здравеопазването и другите социални услуги, особено в ранните моменти, за да можеш да изживееш елементите на пълноценната грижа „Яж“, „Играй“, „Обичай“ в една безопасна и семейна среда. В идеалния случай и двамата родители ще вземат участие в това и тук държа да наблегна, че бащите са точно толкова важни в отглеждането на децата, колкото и майките! Бабите, другите членове на семейството и приятелите осигуряват необходимата допълнителна грижа според конкретния случай. При мен нещата стоят така, че осигурявам консултации за младите родители в живота ми, налична съм за консултации денонощно и в зависимост от случая мога да споделя както професионални съвети, така и собствения си опит. От съществено значение е всяка майка да има възможността да получи знания за родителството и да разполага с експертни насоки от доверен източник – това важи с пълна сила за самотните майки! Затова УНИЦЕФ е създал партньорство за Работилници за родители в България, които дават на родителите възможността да получат знания и да зададат въпросите, които ги вълнуват. 

Не трябва да забравяме и хората, полагащи грижи!

Родителите имат нужда както от психологическа, така и от физическа подкрепа.

Кърмещата майка има нужда да отпочине и да получава правилна и подходяща храна, а в семейната среда не трябва да има стрес или насилие. Като педиатър бих добавила също, че младите родители трябва да знаят как да хранят детето си, като след шестия месец използват допълващо хранене, да следват графика за ваксините, от които бебетата се нуждаят, за да са здрави и да избегнат детските болести. Родителите също така трябва да започнат да мислят за образованието, за да могат да планират отрано... Като горда баба на четири, а дано и повече, внуци и като педиатър и представител на УНИЦЕФ, съм поела ангажимента да подкрепям родителите да правят правилните избори в отглеждането на своите деца!