„Посланик за един ден“ в офиса на УНИЦЕФ България

УНИЦЕФ България посрещна 18-годишната Нарин Мехмед от Кърджали като посланик за един ден и проведе отворена дискусия за мисията на организацията с Нарин и нейните съученици

УНИЦЕФ
Представителят на УНИЦЕФ в България посети езиковата гимназия в Кърджали
UNICEF Bulgaria/2021/Yotova
11 Март 2021
Нарин Медмед, 18 г. от Кърджали позира в офиса на УНИЦЕф в България, където се срещна с д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България
UNICEF Bulgaria/2021/Yotova

„Ако имах възможността да бъда посланик за ден, бих се спряла на следните области: науката, образованието и здравеопазването, защото те „произвеждат“ най-важните блага“, каза 18-годишната Нарин Мехмед от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в град Кърджали.

Нарин е една от финалистите в инициативата „Посланик за един ден“ на Британското посолство в София.

„В историята пандемиите винаги са възможност, подтикваща хората да забравят миналото, да се поучат от грешките  и да изградят света си отново. Тази е не по-различна и така третирана означава начало, ако успеем да се възползваме“, пише момичето в своето есе.

Нарин посети офиса на УНИЦЕФ в България и разговаря с д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в в страната. Ученичката участва и в няколко срещи с екипа на УНИЦЕФ и така успя да научи не само за мисията и приоритетите на УНИЦЕФ, но и за няколко настоящи инициативи. 

Нарин прояви особен интерес в работата на организацията, свързана с психичното здраве, младежите и приобщаващото образование. „За мен бе изключително голяма чест да се запозная с лъчезарната д-р Муита, която показа прекрасно отношение. Благодарна съм, че имах възможността да контактувам с тази силна жена и да се уча от нейния опит", добави Нарин.

Тя покани д-р Муита в своето училище в Кърджали и представителят на УНИЦЕФ с удоволствие прие.

 

 

Представителят на УНИЦЕФ в България посети езиковата гимназия в Кърджали
UNICEF Bulgaria/2021/Yotova

В училището д-р Муита проведе ползотворна дискусия с ученици от 10-и и 11-и клас и техните учители.  Младежите бяха любопитни и зададоха много въпроси за работата на УНИЦЕФ. Д-р Муита обясни, че организацията, която защитава правата на всички деца по света, тази година отбелязва своята 75-а годишнина. Тя говори също така за 17-те Глобални цели за устойчиво развитие с акцент върху околната среда, хората и благоденствието.

Д-р Муита подчерта, че младите хора играят важна роля за постигането на устойчиво бъдеще. „Ако не ви е грижа за околните, няма да се развиваме“, отбеляза тя. Представителят на УНИЦЕФ в България посъветва младежите да опитват да пестя твода и енергия, а те от своя страна споделиха идеите си за опазване на околната среда, например като използваме по-малко пластмаса и не купуваме продукти, които не замърсяват природата. „Ако всеки един от нас допринася, тогава ще настъпят промени“, обобщи д-р Муита. Тя и учениците обсъдиха и проблема с психичното здраве, което е един от основните приоритети на УНИЦЕФ за 2021 г.  

Представителят на УНИЦЕФ в България разгораря с учениците от Езиковата гимназя в Кърджали
UNICEF Bulgaria/2021/Yotova

„Можем да започнем да се справяме с проблема с психичното здраве, като говорим за него в училище“ , заяви д-р Муита. Тя посъветва младежите да се подкрепят взаимно и да посещават училищния психолог, особено във връзка с предизвикателствата около пандемията от COVID-19. Представителят на УНИЦЕФ повдигна въпроса и за проблема с насилието в училище и онлайн тормоза. Тя призова учениците да предложат нови идеи, тъй като по нейните думи ние разчитаме на младите хора и те знаят по-добре как да спрем насилието.

„Децата трябва да участват в решенията, които ги засягат“, подчерта д-р Муита пред учениците.

Вдъхновена от срещите с екипа на УНИЦЕФ, Нарин сподели, че отсега нататък нейна отговорност ще е да помага на хората да учат и да се развиват. „Ще продължа да задавам на себе си и на хората от моето поколение въпроса: „Какво можем да направим заедно, за да овластим младите хора, особено младите жени, за да защитават своите права и правата на близките си – своите приятели, майки, баби и последно, но не на последно място – на своите деца?“.