„Европа, каквато я искат децата“: 53% от децата и младежите се притесняват дали ще намерят работа

Насилието и климатичните промени са сред техните най-големите страхове

УНИЦЕФ
Мина и Йоан от България взеха участие в събитията в Европейския парламент, свързани с изследването "Европа, каквато я искат децата"
UNICEF Bulgaria/2018
28 Ноември 2018

53% от децата и младежите над 10-годишна възраст в над 20 европейски страни се притесняват, че няма да намерят работа в бъдеще. Това сочат резултатите от онлайн проучването на УНИЦЕФ и Eurochild “Европа, каквато я искат децата“.

Най-силно този страх е изразен в Италия, Сърбия, Испания, Ирландия и България.

Насилието и климатичните промени също са сред най-големите притеснения на децата. 48% се безпокоят от вероятността за война или терористични атаки, а 41 на сто – от климатичните промени. 

Общо 74% от участниците в анкетата заявяват, че училищата не ги подготвят достатъчно добре за следващите етапи от живота им.  

Две трети от децата и младите хора приветстват и се отнасят с любопитство към хората от други националности с различен език, култура и религия, които живеят в тяхната страна.

61,5% от децата и младежите смятат, че за да бъде училището по-безопасно място, всички деца трябва да бъдат третирани еднакво, а за 43% това би станало със спирането на тормоза.

Онлайн анкетата “Европа, каквато я искат децата“ е разработена от експерти по правата на децата. Близо  14 000 деца и младежи от 23 държави участваха в проучването, в това число и в България, като споделиха какво мисля относно безопасността в училище, климатичните промени, семейната среда и поведението в интернет. Проучването все още е отворено и е налично на 29 езика – в това число и на български.

„Има най-малко 100 милиона деца и младежи, които живеят в Европейския съюз днес. Техните гласове трябва да бъдат чути при взимането на решенията за тяхното бъдеще“, заяви заместник-директорът на УНИЦЕФ Шарлот Петри Горницка, която беше в Брюксел за отбелязването на Световния ден на детето в Европейския парламент. „Днес Европейският парламент отваря своите врати за младите хора, за да започнем този разговор и да помогнем за оформянето на Европа утре“, допълни тя.

Събитието в Брюксел, чийто домакин беше председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и беше съорганизирано от УНИЦЕФ и Eurochild, събра 40 деца и младежи от цяла Европа, в това число и двама български младежи – Мина и Йоан. Заедно с редица европейски политици те обсъдиха резултатите от проучването “Европа, каквато я искат децата“ и начертаха пътна карта за бъдещи действия.