“Хвани ме, ако можеш"

1234 – забравете тази парола, съветват младежи в платформа срещу кибератаки

Мария Милкова
Петър - участник в хакатон за младежи на УНИЦЕФ и партньори
UNICEF Bulgaria/2020/Paleykov
23 Юни 2021

„Изтеглих приложение на телефона си. Както всеки път, поиска ми парола, написах набързо тази, която ползвам за всички свои акаунти. Малко след това започнаха атаките към всичките ми профили“.

Това се случва на 18-годишния Петър Димитров преди една година. Разбира се, младежът реагира светкавично – сменя паролите си и слага различни на всяко място. Така предотвратява изтичане на личните си данни.

„Да, трудно е да се помнят няколко пароли, но това определено е важно и работи“, казва той.

Разказва ни за този инцидент в мрежата, защото той е един от авторите на проект за сайт, който да информира потребителите как да се пазят от кибератаки. „Тема, която, дори и да не искаме, по един или друг начин стига до нас“, добавя той.

Петър и още двама младежи – Жени и Йоана – създават проекта за сайта по време на първия виртуален младежки хекатон у нас, организиран от УНИЦЕФ и партньори. Той бе посветен на дигитални решения в подкрепа на медийната грамотност. Инициативата събира 17 младежи от цялата страна. Те са разделени на отбори и имат задача да дадат решение на няколко проблема в онлайн средата, избрани като най-наболели от самите тях – фалшиви новини, кибератаки, онлайн тормоз, неетично отразяване на инциденти и липса на възможности за себеизява на мнения и права от страна на младежите онлайн.

UNICEF Bulgaria/2020

„Хората са онлайн постоянно, но им липсва достатъчно информация как да се пазят от атаки“

казва Петър.

Самият той се занимава с програмиране в свободното си време и е решил да посвети бъдещото си образование на тази сфера. Затова и когато се налага отборът му да избере тема по време на хекатона, не се замисля много каква да е тя.

„Решихме го буквално за 10 минути!“, казва Петър и бързо ни обяснява кои са трите най-чести грешки, които всички правим и които могат да доведат до кибератаки с лоши последствия. 

„Първата е еднакви пароли или класиката в жанра 1234“, започва Петър. По думите му това е масова практика – доста удобна за хакери, решили да крадат лични данни.

„Ето защо, както казах, е важно да имаме различни пароли и то все пак да са трудни“

- казва Петър.

Втората грешка, която най-често правят потребителите, е сами да споделят в социалните мрежи лични данни като адрес или телефонен номер, обяснява младежът. По думите му това е още по-лесен начин, за да се използват от недоброжелатели.

И грешка номер три е в чат да изпраща снимки на личен документ, ЕГН и друга лична информация, мислейки, че тя е защитена.

Голяма грешка, няма сигурност, че тези данни няма да се окажат в нечии ръце“, казва Петър.

Тази информация ще е само малка част от много полезно съдържание, което всеки потребител ще може да намери на сайта, който младежите искат да създадат с подкрепата на УНИЦЕФ. В сайта ще има обща информация за най-честите кибератаки; съвети как да пазим личните си данни; т.нар „страница на хакера“ – как достига той до нашите данни и  за какво би могъл да ги използва след това; ще се отразяват събития, свързани със сигурността в интернет.

„Най-важното е хората да бъдат информирани. Това е нашата цел“

- казва Петър, като добавя, че са замислили и информацията да достига и по-интересен начин – чрез онлайн игри. Те ще са особено полезни за най-малките потребители.

„Всъщност, сайтът ще бъде насочен към всякакви възрастови групи, защото всички сме в мрежата“, казва още Петър.

Младежите са отделили и специално място в сайта, където всеки, който може да сподели свой опит, ако е преживял атака онлайн. Точно както направи Петър и тук.


Сайтът, който ще ни помага да се пазим в интернет, ще бъде част от по-голяма платформа на УНИЦЕФ България, наречена Компас за дигитална грамотност Cyber Survivor, насочена към ученици и млади хора, на които да се развива критично мислене. Философията на организацията е това място да бъде създадено от тийнейджъри за тийнейджъри, с подкрепата на опитни специалисти. В нея ще бъдат включени и останалите 4 проекта, инициирани от участниците в хaкатона. Целта е подрастващите да придобиват умения как да се предпазват от кибератаки, фалшиви новини, онлайн тормоз, неетично отразяване на инциденти и същевременно как да създават безопасно съдържание в интернет, без да застрашават сигурността си. Но всичко това през тяхната гледна точка – от закрила към овластяване, защото в 21 век младите хора са не само потребители, а и създатели на медийно съдържание.