УНИЦЕФ: 115 милиона момчета в света са сключили брак като деца

Oбщият брой на сключилите брак момичета и момчета в света е 765 милиона

УНИЦЕФ
Amina Kamara, 15, tends to her son, Ali, 6 months, while her husband, Lamine, serves food from a cooking pot in Motonko Village, Ribbi Chiefdom, Moyamba District
UNICEF/UNI202462/Kassaye
07 Юни 2019

115 милиона момчета в света са сключили брак като деца. Това съобщава УНИЦЕФ в първия по рода си задълбочен анализ за детските бракове сред момчетата.

От сключилите брак момчета 1 от всеки 5, или 23 милиона, са се оженили, преди да навършат 15 години.

Изследването, което включва данни от 82 държави, показва, че детските бракове сред момчетата са често срещани в редица страни в Субсахарска Африка, Латинска Америка и Карибския регион, Южна Азия и Източна Азия и Тихоокеанския регион.

„Бракът ограбва детството“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Децата, сключили брак, са принудени да поемат отговорности на възрастни, за които не са подготвени. Ранните бракове водят до ранно бащинство, което заедно с натиска за осигуряване на семейството принуждава младите бащи да се откажат от образованието си и ограничава възможностите за работа“, допълни тя.

Централноафриканската република е с най-висок дял на детски бракове сред момчетата (28%), следвана от Никарагуа (19%) и Мадагаскар (13%).

Най-новите данни сочат, че общият брой на сключилите брак момичета и момчета в света е 765 милиона. Момичетата все още са значително по-засегнати – 1 от всеки 5 млади жени на възраст между 20 и 24 години се е омъжила преди 18-ия си рожден ден. За сравнение, при мъжете това важи за 1 от всеки 30.

Докато причините и влиянието на детските бракове сред момичетата са обстойно изследвани, проучванията за момчетата са твърде малко. Все пак е установено, че децата в най-голям риск от ранен брак идват от най-бедните домакинства, живеят в селски райони и са с ниско или без никакво образование.

„В годината, която отбелязваме 30-ата годишнина на Конвенцията на ООН за правата на детето, трябва да помним, че детските бракове нарушават правата, залегнали в Конвенцията. Можем да спрем това нарушение чрез по-нататъшно проучване, инвестиции и овластяване“, заяви Хенриета Фор.