УНИЦЕФ приветства успешното завършване на ваксиниране срещу COVID-19 в Бутан за 90% от населението

Изявление на представителя на УНИЦЕФ за Бутан д-р Уил Паркс

УНИЦЕФ
УНИЦЕФ приветства успешното завършване на ваксиниране срещу COVID-19 в Бутан за 90% от населението, подлежащо на имунизация
UNICEF/UN0493010/Pelden
28 Юли 2021

ТИМФУ, 27 ЮЛИ 2021 г. - УНИЦЕФ Бутан поздравява Кралското правителство на Бутан за завършването на втората фаза на национална кампания за ваксинация срещу COVID-19. В резултат на огромните усилия на правителството, 90% от допустимото население в страната е ваксинирано. С продължаването на домашната ваксинация до 31 юли обхватът вероятно ще се увеличи през следващите седмици.

Общо 2401 здравни работници помогнаха да ваксинират населението с втора доза от 20 до 26 юли в цялата страна – това е може би най-бързата кампания за ваксинация, проведена по време на пандемия. Точността, с която Бутан проведе масови кампании за ваксинация в рамките на една седмица, е изключително постижение.

Успехът се дължи главно на усилията, свързани с осигуряването на втората доза ваксини COVID-19 и обширната подготовка за пускането на ваксините, използвайки всички форми на налични ресурси в страната, включително обучение на здравни работници и предварително информиране на хората за кампанията.

Кралското правителство на Бутан положи изключителни усилия, за да достигне до всички целеви групи. Здравните работници организираха ваксинации в читалища, но също така проведоха домашни посещения, за да ваксинират възрастни хора и хора с увреждания и предприеха преходи на по-голяма надморска височина, за да стигнат до номадските пастири. Деца на възраст 12-17 години във високорисковите райони по южните гранични градове също получават ваксини COVID-19.

Бутан сега е символ на надежда за региона, във време, в което пандемията от COVID-19 промени живота и опустоши стотици хиляди семейства. Успехът на страната се дължи на съвместните усилия за бърз отговор на пандемията от COVID-19.

В такива предизвикателни времена ръководството на Негово Величество Краля, благословиите на Негово Светейшество Дже Кенпо и колективните усилия на Кралското правителство на Бутан, местните лидери, младите хора и партньорите за развитие са допринесли за успешната акция по ваксиниране в страната.

 

 

УНИЦЕФ пoдкрепя логистично успешната кампания по ваксиниране в Бутан
UNICEF/UN0488727/Pelden

УНИЦЕФ и партньори имат честта да помогнат на кралското правителство на Бутан за засилване на системата „студена верига“ за съхранение на ваксините. Ние също така предоставихме изключително необходимата логистична и оперативна подкрепа за бързо проследяване на доставката на ваксини и инжекционни устройства до Бутан, включително организирането на чартърен полет от САЩ за транспортиране на ваксините и увеличаване на други доставки на ваксини чрез търговски полети.

Опитът на УНИЦЕФ в осигуряването и инсталирането на осем хладилни охладителя и два хладилника с ултра-студена верига в цялата страна заедно с помощта за ангажиране на общността и с рискова комуникация – беше решаващ при подготовката за кампанията за бърза масова ваксинация.

Успешният стремеж към ваксинация на Бутан е пример за това как даренията за ваксини, обезпечени двустранно и многостранно, могат да помогнат за защитата и спасяването на стотици хиляди животи. Преди две седмици Бутан получи 500 000 дози ваксини срещу COVID-19 чрез COVAX, благодарение на дарения от правителството на САЩ. По-рано тази година страната също получи 5850 дози Pfizer чрез COVAX. Други дарения са получени от Китай, Дания и Индия. Още ваксини от България и Хърватия кацнаха днес в Паро.

Докато отбелязваме успехите в Бутан, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 все още не е приключила - за Бутан, за съседите му в региона и за света. Мерките за обществена безопасност като физическо дистанциране, измиване на ръце със сапун и носене на маски са все още важни.

Ваксините ще ни помогнат да прекратим пандемията, но само ако всички имат достъп до тях. Според резюмето на СЗО на последните налични официални данни, 4 милиона здравни работници в Южна Азия все още не са напълно ваксинирани.

Благодарни сме за ангажимента на правителството на Съединените щати и други държави в тези предизвикателни времена.

УНИЦЕФ призовава добре снабдените държави да продължат да даряват ваксини срещу COVID-19 на COVAX, международната инициатива за справедливост на ваксините, така че страните, които се борят с лош обхват на ваксинацията и опасни скокове в процента на инфекциите, да могат да получат ваксините, от които се нуждаят, за да спасят живота на населението си. Примерът на Бутан също ни показва, че страните се нуждаят от по-голямо финансиране при подготовката за бързо пускане на ваксини и че подготвителните усилия допринасят много за достигане до най-отдалечените райони.

С разрастващата се пандемия в региона, вирусът все още се разпространява в много страни и произвежда нови варианти и недостиг на ваксини, все още сме изложени на риск от повече или по-продължително затваряне на училища, повече смущения в здравеопазването и по-големи икономически последици - всичко това заплашва бъдещето на семействата и децата навсякъде по света.

Тъй като УНИЦЕФ продължава да работи с правителствата за осигуряване на безопасността на хората и да помага на обществата да се възстановят по-добре, да спасяват животи и да прекратят пандемията, призивът за даряване на ваксини никога не е бил по-спешен.