УНИЦЕФ и Microsoft стартират глобална платформа за обучение, за да помогнат за справяне с кризата в

Затварянето на училища в повече от 190 държави принуди над 1,57 милиарда ученици да напуснат класните стаи, Образователният паспорт цели да подпомогне децата да продължат да учат

УНИЦЕФ
Момиче учи дистанционно вкъщи по време на епидемията с коронавирус, в която в много страни по света учебните занятия бяха прекратени и учениците бяха принудени да учат от вкъщи
UNICEF/UNI321764/Filippov
21 Април 2020

Ню Йорк, 20 април 2020 г. - UNICEF и Microsoft обявиха разширяването на глобална платформа за учене, която да помогне на децата и младежите, засегнати от COVID-19, да продължат образованието си у дома.

Образователният паспорт стартира като партньорство между УНИЦЕФ, Майкрософт и Университета в Кеймбридж и неговите катедри „Кембридж универитетска преса“ и „Кембридж Оценяване“ („Cambridge University Press“ и „Cambridge Assessment“), създадени първоначално, за да осигури образование за разселени деца и деца бежанци чрез цифрова платформа за дистанционно обучение. Платформата претърпя бързо разширяване, за да улесни учебната програма на ниво държава за деца и младежи, чиито училища бяха принудени да затворят поради епидемията с COVID-19. Платформата ще предостави и ключови ресурси за учители и преподаватели.

„От закриването на училищата, изолацията, до трайното чувство на страх и тревожност, последиците от тази пандемия имат негативни последствия върху детството на децата по целия свят“, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. „Трябва да се обединим и да проучим всяка възможност, да подкрепим децата да учат и да им помогнем в този труден момент. С дългосрочни партньори като Microsoft сме в състояние бързо да внедряваме иновативни решения, които имат широко приложение за деца и младежи. Адаптациите, направени в Обучителния паспорт, са важно напомняне за това, което можем да постигнем заедно за децата, когато кризата се задълбочава в световен мащаб.

 

Според последните налични данни на ЮНЕСКО, 1,57 милиарда ученици са били засегнати от закриването на училищата в повече от 190 страни по света [1].

Образователният паспорт, който се разработва през последните 18 месеца, трябваше да стартира като пилотна програма тази година. Когато глобалната пандемия удари и училищата бяха закрити по целия свят, програмата претърпя бързо разширяване на обхвата си. Сега всички страни с учебни планове, които могат да се преподават онлайн, ще могат да фасилитират и улесняват онлайн обучението за деца и младежи с устройства у дома.

Косово, Тимор-Лесте и Украйна, които през последните седмици затвориха вратите на училището си, за да помогнат за спиране на предаването на вируса - са първите, които въвеждат онлайн учебната си програма чрез Учебен/Обучителен паспорт. Съдържанието, достъпно за учениците, включва онлайн книги, видеоклипове и допълнителна подкрепа за родители на деца с обучителни трудности.

„Точно както въздействието на COVID-19 няма граници, така и решенията за неговото адресиране не трябва да имат граници, тъй като изискват сътрудничество между публичния и частния сектор, за да се гарантира, че всеки студент остава ангажиран и продължава да учи“, казва Брад Смит, президент на Microsoft. „Образователният паспорт на УНИЦЕФ е уникално позициониран като широко приложимо решение за обучение за дигитално  преодоляване на образователните пропуски при милиони ученици, които да внесат класната стая в дома си по време на пандемията.“

Децата и младите хора, които продължават образованието си онлайн, могат да го направят чрез специфична за страната платформа, достъп до която е на страницата на www.learningpassport.unicef.org в тяхната страна.

Платформата за всяка страна предоставя дигитализирана учебна програма с учебници и селекция от допълващо съдържание на национални езици, което е съвместно организирано  на ниво държава, за да обслужва най-добре конкретните нужди на учащите и преподавателите. Образователният паспорт включва запис на учебните предмети, които всеки ученик изучава и насочва учащите се с малко нужда от допълнителна подкрепа.

Образователният паспорт е пример за това как УНИЦЕФ си партнира с бизнеса - на базата на подход за споделена стойност - при който създаването на добавена стойност със социален ефект и справянето с предизвикателствата в кризисна ситуация имат и идеално бизнес приложение.

Образователният паспорт е част от Generation Unlimited (Поколение без ограничения ) и Глобалния пробив за  дистанционно обучение и работа, който има за цел да използва технологиите за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени учащите, фасилитаторите и доставчиците на образование, особено в контекста на конфликти и хуманитарни кризи.

„Generation Unlimited“ е глобално мултисекторно партньорство за посрещане на спешната нужда от разширени възможности за образование, обучение и заетост на младите хора.