Справяне с проблемите

Грижа за психичното здраве

УНИЦЕФ
Справяне с проблемите
Aizat Noma
20 Октомври 2020

Животът е пълен с възходи и падения. Всички се сблъскваме с големи и малки предизвикателства, които трябва да преодолеем. Затова е важно да се научим как да разрешаваме проблемите си.

СЪВЕТ 1: УСПОКОЙТЕ УМА СИ

Възможно е да се чувствате безпомощни, ядосани, обезпокоени и тъжни – напълно нормално е. Когато изпитвате такива емоции, активното успокояване на ума може да ви е от полза. Опитайте да сложите едната си ръка на гърдите, а другата на челото. Вдишайте и издишайте бавно няколко пъти. Фокусирайте се върху дишането си.

Ако всички тези емоции и чувства все още обсебват съзнанието ви, представете си, че са облак пред очите ви, който бавно се носи към хоризонта и накрая изчезва отвъд него. По-лесно е да разрешите ефективно проблемите си, когато се чувствате по-спокойни. 

СЪВЕТ 2: НЕ ТЪРСЕТЕ ВИНАТА

Когато се случи нещо неприятно, често първата ни мисъл е фокусирана върху вината: Всичко съсипах. Тя ме накара да го направя. Той започна пръв. Нищо не мога да направя. Ти никога не ме слушаш. Те не ме разбират. Фокусът върху „Кой е виновен?“ няма да ви помогне да се справите с проблемите и вероятно просто ще се почувствате по-зле. Вместо това опитайте да се фокусирате върху това, което можете да контролирате и върху което можете да влияете, за да го подобрите. Помислете какво трябва да се промени, какво можете да направите и от каква помощ се нуждаете. Много по-силни и жилави сте, отколкото си мислите. 

СЪВЕТ 3: ДОБРЕ АНАЛИЗИРАЙТЕ ПРОБЛЕМА

Задаването на въпроси може да ви помогне да разберете проблема по-добре. Защо това е проблем? Защо се случи? Защо е толкова важно за вас? Кого засяга? Какво мислите, че може да се случи? Какво ви разстройва? 

СЪВЕТ 4: НАПРАВЕТЕ СПИСЪК С РЕШЕНИЯ И ГИ ИЗПРОБВАЙТЕ

Помислете за проблема, пред който сте изправени. След това се опитайте да измислите възможно най-много начини за преодоляването му и ги запишете на лист харти, ако това би ви помогнало. Идеите ви за решение може да са всякакви – от практични до нереалистични. Обмислете положителните и отрицателните последици от всяко решение и кои идеи би ви било най-лесно да изпробвате. Опитайте най-доброто решение. След това анализирайте какво се е получило добре и какво – зле. Понякога ще се налага да изпробвате повече от едно решение. Съществена част от процеса по разрешаване на проблеми е да се научите да се адаптирате към решението си и да опитвате отново. 

СЪВЕТ 5: РАЗПОЗНАВАЙТЕ КОГА Е ВРЕМЕ ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩ

Ако почувствате, че сте безсилни или в безизходица, знайте, че това е сигнал и е време да потърсите помощ от човек, на когото имате доверие, или от професионалист. Някои от предупредителните сигнали, че вероятно е време да потърсите помощ, са: 

• Не можете да спите нощем или заспивате, но се будите често. 

• Усещате, че силите и/или мотивацията ви намаляват. 

• Хранителните ви навици са се променили: загубили сте апетит или пък не можете да спрете да ядете. 

• Непрестанно изпитвате притеснение, стрес и безпокойство. 

• Използвате алкохол и наркотици, за да се справите с положението. 

• Често имате панически атаки. Възможно е да имате усещането, че се задушавате или сърцето ви ще изскочи, и колкото и да се опитвате, не можете да се успокоите. 

• Чувствате, че вече не си заслужава да живеете, и ви сполетяват мисли за самонараняване или самоубийство или пък ви се иска да заспите и повече да не се събудите. 

• Подложени сте на насилие и тормоз.

Ако се чувствате така, важно е да получите допълнителна подкрепа от специалисти на местните здравни, социални и обществени услуги, дори ако ви е трудно да говорите за проблема.

Ако не желаете напълно да разкриете чувствата или преживяванията си, не сте длъжни да го правите – важно е само съответното лице да знае, че се опитвате да получите достъп до подкрепа за здравето и благосъстоянието си, за да може да ви помогне да я получите. Можете например да споделите само толкова информация, колкото е достатъчно за съответното лице да разбере какви точно са нуждите ви. 

Ако смятате, че вече не си струва да живеете, или сте подложени на физическо насилие, е особено важно да получите помощ възможно най-скоро, за да опазите себе си.