СЗО и УНИЦЕФ - партньори в действията срещу пандемията

До момента в историческия Фонд за солидарен отговор на COVID-19 са събрани 127 милиона долара

УНИЦЕФ
СЗО и УНИЦЕФ - партньори в действията срещу пандемията
IN-HOUSE IDENTIFIER:7_Covid_19_Unicef_Aid_2020UNIQUE IDENTIFIER:COPYRIGHT:
06 Април 2020

Ню Йорк/Женева/Вашингтон, 3 април 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ обявиха, че ще работят заедно в отговор на COVID-19 чрез историческия Фонд за солидарен отговор на COVID-19 на Фондацията на ООН и Швейцарската фондация за филантропия.

Фондът беше създаден, за да подпомогне безпрецедентния световен отговор, като подкрепя Стратегическия план за подготовка и отговор на СЗО. Като част от споразумението първата част от средствата във Фонда, които в момента са повече от 127 милиона долара, ще бъде предадена на УНИЦЕФ за работа с уязвими деца и общности в целия свят.

„COVID-19 e безпрецедентна пандемия, която изисква извънредна световна солидарност за спешни действия“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Щастлив съм, че УНИЦЕФ се присъедини към Фонда за солидарен отговор. С техния богат опит във фондонабирането и в прилаганетото на програми това партньорство ще ни помогне да работим заедно, за да спасяваме животи“, допълни той.

Събраните пари във фонда ще бъдат използвани, наред с останалите дейности, за обучение и оборудване на общностите и здравните работници за превенция, установяване и лечение на COVID-19. Това ще помогне на страните да увеличат капацитета на здравните си системи и да смекчат социалното въздействие, особено върху жените, децата и уязвимите социални групи. Това ще ускори също изследователската дейност и развитието за лечение и ваксини.

Като ключов партньор в съвместните усилия УНИЦЕФ ще има водеща роля за спешните мерки, за да се гарантира, че семействата и общностите в най-уязвимите страни са изцяло ангажирани в действията и имат достъп до вода, канализация, хигиенни условия и други мерки за превенция и контрол на инфекцията. УНИЦЕФ ще работи и за това децата, полагащите грижи и хората на първа линия, като социални работници, учители и здравни служители, да получават насоки, основаващи се на факти, чрез широкия си достъп до общностите и програмите си в отделните страни.

„Това е извънредна ситуация, която изисква извънреден отговор и са ни нужни всички – отделни личности, корпорации, фондации, правителства и други организации в целия свят“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Щастливи сме, че УНИЦЕФ се присъединява към Фонда за солидарен отговор. Той ще ускори усилията ни за укрепване на здравните системи и ще помогне да защитим най-уязвимите семейства от последствията от COVID-19 върху вече претоварените здравни системи“, каза Фор.

Набраните средства ще бъдат изразходвани в съответствие с глобалния план за отговор и там, където нуждите са най-големи.  

Под ръководството на СЗО се очаква ресурсите да се разпределят за:

  • СЗО – за проследяване на разпространението на вируса; оценка на потребностите; осигуряване на защитно облекло за здравните работници на първа линия; гарантиране, че всичко необходимо, свързано с лабораториите и тестовете, е налично в страните по света; достигането на най-актуалните насоки до общностите и хората на първа линия;

 

  • УНИЦЕФ – за предоставяне на децата и семействата на информация, базирана на последните научни факти, най-новите насоки от СЗО, както и информация за разпространението на COVID-19, подходяща за местния контекст; за подкрепа на уязвимите страни чрез осигуряване на достъп до вода, канализация и хигиенни условия; основни мерки за  превенция и контрол на инфекции и достъп до грижа за уязвими семейства и деца.

 

  • Коалициятa за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI) е ключов партньор, който ръководи финансирането на изследователската дейност и развитието за нови ваксини срещу COVID-19, който работи в тясно сътрудничество със СЗО.

Фондът за солидарен отговор срещу COVID-19 беше създаден преди три седмици по искане на СЗО от Фондацията на ООН и Швейцарската фондация за филантропия. Това е единственият начин отделните личности и организациите директно да допринесат към глобалните усилия на СЗО за справяне с пандемията. Към този момент фондът разполага със 127 милиона долара, дарени от 219 000 души от целия свят и 90 световни компании и организации. Партньорството е също така огромна проява на солидарност между организациите на ООН в това да се координират и подкрепят взаимно в действията срещу незабавните и дългосрочните последици от пандемията.

„Никога не е имало по-спешна нужда от глобално сътрудничество“, заяви Елизабет Касънс, президент и изпълнителен директор на Фондацията на ООН. „Пандемията от COVID-19 показва, че всични ние можем да играем роля в спирането на нейното разпространение. Невероятната щедрост към Фонда за солидарен отговор на COVID-19 ще помогне на СЗО, УНИЦЕФ, Коалициятa за иновации в областта на епидемичната готовност и техните партньори да увеличат работата си по спасяване на човешки животи, особено в подкрепа на най-уязвимите общности, и ще ускори разработването на ваксина“, добави тя.


За повече информация и контакти: 

Къртис Купър, UNICEF, +19174761435, kacooper@unicef.org 
Серена Жиуани, UN Foundation, +12028542355, sjiwani@unfoundation.org 
Тарик Джасаревич, WHO,  +41793676214,  jasarevict@who.int 
Маргарет Харис, WHO,  +41 79 290 6688,  harrism@who.int